Denník N

Zastavte sokolíkov, nerobte si z futbalistov posmech

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov. Foto – TASR
Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov. Foto – TASR

Úspech slovenskej futbalovej dvadsaťjednotky má aj svoju tienistú stránku. Je ňou absurdná prezývka sokolíci.

Existujú momenty, ktoré pri futbalovej dvadsaťjednotke dvíhajú z pohoviek viac ako vydarené akcie. Prichádzajú vtedy, keď komentátori úbohých mladých futbalistov bez predchádzajúceho varovania označia za sokolíkov.

Keď sa to stane, je to ako rana z jasného neba, ako nevyžiadaná návšteva. Ako trest za zločin, ktorý ste ešte nespáchali, ale mohli by ste. Časť zo mňa vtedy chce kričať, časť chce vypnúť zvuk a časť len krúti hlavou. Sokolíci? Prečo? Komu ublížili? Niežeby boli svätí, ale chcú len hrať futbal, tak prečo ich trestajú tým, že si z nich robia srandu?

Tak im vymysleli prezývku, niežeby to nefungovalo: v Smere alebo v #strane, ktorej meno sa nevyslovuje, vám vysvetlia, ako sú ľudia schopní zabudnúť na pôvodný význam slova, prijať ho za svoje a začať používať ako značku v úplne inom kontexte.

To slovo však treba v prvom rade správne zvoliť – aspoň neskôr, keď sa vžije, musí začať dávať istý vnútorný zmysel. Nesmie napríklad znieť ako výsmech. Prvá kontrolná otázka: Viete si predstaviť, že jedného dňa slovo sokolíci s plnou vážnosťou použijete? No vidíte.

Druhá kontrolná otázka: Čo si predstavíte, keď sa povie sokolíci? Ja vyziabnuté vtáčatá bez peria, ktoré sa tisnú k sebe a vystrašene sa rozhliadajú z hniezda. Sokolíci neevokujú silu ani odvahu a namiesto mladosti skôr bezbrannosť. Sú naozaj zlým vtipom na účet niekoho, koho nemáte radi.

Tretia kontrolná otázka: Predstavte si, že sokolíci útočia. Už máte strach? A ešte čosi – zakaždým, keď na mňa sokolíci zaútočia, spomeniem si na Šakalíka od Hudby z Marsu. Nemôžem za to, je to automatické. A už to ide: Šakalíci, šakaly, toto ste asi nečakali.

Sokolíci a sokoli, čo je údajná prezývka seniorskej reprezentácie, sú ukážkovým príkladom vyrábania falošnej identity. Dôkaz? Štvrtá kontrolná otázka: menujte vtáka, ktorý sa vám ako prvý asociuje so Slovenskom. Najprv vám nenapadne žiaden, ale keď musíte, zvolíte si orla.

Neboli to totiž sokoly, ktoré zleteli z Tatry a tiahli na podolia, sokola nenájdete na slovenskej vlajke, v logu futbalového zväzu, ani na dresoch. Sokol síce bol časopisom, ktorý redigoval Pavol Dobšinský, ale to už je nasilu – omnoho silnejšia je asociácia so Sokolom ako českým telovýchovným spolkom.

Takto sme dopadli, sokolíci. Viem, že ste nemali na výber, kolesá sa už krútia: futbaloví komentátori sokolíkov otrocky zaradili do svojho slovníka, už sú aj na Wikipédii, takže to musí byť pravda. Takto vyzerá vymyslené slovo bez opory v realite, prezývka, ktorá neexistuje a navyše ešte aj ide proti svojmu zamýšľanému zmyslu.

Nemožno brať vážne niekoho, koho meno znie ako vtip, Rafael Rafaj by o tom vedel rozprávať. Prezývka, ktorá vznikla ako konštrukt, vystavuje futbalistov na posmech a z komentátorov robí klaunov, ktorí ochotne preberú čokoľvek z komunikačného manuálu.

No a pre nás ostatných je to jednoducho katastrofa.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové ME do 21 rokov

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie