Denník N

Rozhodol sa hrať klasiku – na mandolíne. Na Slovensko zavíta Avi Avital

Foto – aviavital.com
Foto – aviavital.com

Mladý izraelský virtuóz vkusne prepája rôzne hudobné svety. V sobotu vystúpi v rámci festivalu Konvergencie v Bratislave.

Keď sa nazve hudobný album Avital Meets Avital, väčšina ľudí si predstaví spoluprácu bratov alebo bratrancov. Títo dvaja muži v strednom veku majú rovnaké priezvisko, nie sú však príbuzní, ktorí si spolu zahrali na nejakej rodinnej oslave a rozhodli sa hrať spolu aj ďalej.

Cez víkend vystúpia v Bratislave. Je to projekt, ktorý by rovnako dobre fungoval na worldmusicovom, ako aj na klasickom či džezovom festivale. Aj preto sa najlepšie hodí na Konvergencie.

Pekná hudba

„Už som si zvykol, že takmer každého to prekvapí, ale naozaj nie sme príbuzní. Naše rodiny majú korene v Afrike a obaja sme Izraelčania, ktorí študovali hudbu, ale tým sa to končí. Ja som študoval klasickú hudbu, Omer jazz. A práve cez korene našich rodín sme v hudbe našli spoločnú reč,“ vysvetľuje Avi Avital.

Album vydalo prestížne vydavateľstvo klasiky Deutsche Grammophon, od ktorého dostali voľnú ruku urobiť čokoľvek. Avi Avital svoj predchádzajúci album nazval Between the Worlds (Medzi svetmi) a prepojil na ňom Bartókove Rumunské tance s tradičnou gruzínskou hudbou či tangom Astora Piazzollu. Novinka je trochu iná.

„Na začiatku sme sa dohodli, že nechceme robiť žiadne úpravy tradičnej africkej hudby, ona tam, samozrejme, presakuje, ale do našich vlastných autorských skladieb, ktoré sme v štúdiu dotvorili s pianistom Yonathanom Avishaiom a hráčom na perkusiách Itamerom Doarim.“

Dokopy to má pekný akustický hrejivý zvuk, pričom nahrávka viac ukazuje ich muzikalitu než virtuozitu. Prevažujúca nálada je melancholická, najmä balady sú plné vrúcnych melódií. Pekná hudba, povedal by určite Pavol Polanský, dlhoročný moderátor známej relácie na Rádiu Twist.

Práve tento album, ktorý vyšiel začiatkom júna, naživo predstaví štvorčlenné zoskupenie v túto sobotu v bratislavskom Ateliéri Babylon. Vyšiel v najprestížnejšom vydavateľstve klasickej hudby Deutsche Grammophon a zároveň potvrdzuje, že aj ono je otvorené tvorbe pohybujúcej sa medzi rôznymi žánrami. Je to totiž zároveň klasika, džez aj worldmusic. Typ hudby zapadajúcej do koncepcie festivalu Konvergencie, pod ktorého značkou sa sobotňajší večer koná.

Koncert za necelé dve minúty

Hoci Avi Avital na Slovensku nebol, už je tu známy ľuďom, ktorí sledujú aktivity Petra Breinera. Práve toto duo totiž pripravilo pred dvomi rokmi nezvyčajný projekt s názvom InstaConcerto. Bol to koncert pre mandolínu a komorný orchester Kremerata Baltica, v ktorom každá z piatich častí trvá 15 sekúnd, čo je limit na nahratie videa na sociálnu sieť Instagram. Za celým nápadom však nebola žiadna snaha dostať sa do Guinnessovej knihy rekordov.

„Chceli sme upozorniť na to, ako sa zmenil spôsob počúvania a vydávania hudby. Otestovať, či môže klasická hudba v takejto podobe zaujať aj tých, ktorí ju inak obchádzajú. Naša spolupráca s Petrom sa začala ešte predtým, keď som ho poprosil, či by mi vedel zložiť Happy Birthday pre mandolínu na spôsob Vivaldiho. Zvládol to za neuveriteľne krátky čas a výborne, čo platí aj o tejto skladbe. Nedávno sme ju hrali naživo a bola to veľmi zaujímavá skúsenosť pre nás hudobníkov, aj pre publikum. Verím, že s Petrom ešte určite spolu niečo urobíme.“

Pri rozhovore sme nemohli obísť otázku, prečo sa vlastne niekto, kto chce hrať klasiku, nerozhodne pre husle, klavír či iné tradičné nástroje, ale práve pre mandolínu. „Bola to trochu náhoda. Mal som suseda, ktorý hrával v mandolínovom orchestri a zlákal tam aj mňa. V Izraeli majú takéto orchestre tradíciu a popularitu, v jednom napríklad začínal aj Šimon Peres. Hrali sme najmä úpravy klasiky, pretože skladieb pre mandolíny nie je tak veľa ako pre iné nástroje. Ja som však chcel hrávať najmä klasiku, a tak som odišiel do Talianska a postupne sa cez novšie skladby dostal aj k vlastnej tvorbe.“

Stále s láskou spomína na svojich učiteľov, ktorí ho dokázali znovu a znovu nadchýnať pre hru na mandolíne. Bavilo a stále ho baví cvičiť, ale predovšetkým prenášať do hudby vášeň a veľkú muzikalitu, s ktorou úplne prirodzene prepája rôzne svety. To platí o všetkých projektoch, ktoré doteraz urobil.

Stal sa prvým hráčom na mandolíne, Získal nomináciu na cenu Grammy a toto leto strávi v Nemecku, kde dostal ponuku ako rezidenčný umelec veľkého festivalu predstaviť čo najviac svojich projektov. „Za dva mesiace odohrám dvadsať rôznych koncertov. Niekto by mohol povedať, že som práve prišiel o dovolenku, ale ja to tak vôbec nevnímam. Veľmi sa na to teším. Oddýchnem si neskôr.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie