Denník N

Mečiar si našiel obálku na stole, Fico na futbale

Premiér vyzýva občanov, aby nahlasovali trestné činy, on sám ukazuje, ako sa to nemá robiť.

František Imrecze tvrdí, že podľa neho sa Robert Fico nedopustil trestného činu, keď zverejnil dôverné daňové informácie o Igorovi Matovičovi (ktorému všetky kontroly povedali, že nič zlé neurobil). Vyšetrovateľovi de facto napísal, že premiér síce šíril informácie o daniach niekoho iného, ktoré nemal mať, ale keďže nepracuje na finančnej správe, tak je to v poriadku.

V civilizovanej krajine by takáto udalosť znamenala nasledovné: vyšetrovateľ by si Imreczeho stanovisko so záujmom prečítal, začudovane by pokrútil hlavou a ďalej by pokračoval v stíhaní predsedu vlády. Prokurátor by sa s jeho postupom stotožnil, pretože aj on by bol civilizovaný a nechcel by si urobiť hanbu tým, že by počúvol Imreczeho. Čo sa stane na Slovensku, nevieme. Zatiaľ sa však nič vážne nedeje, pretože Imrecze síce je odborník na finančnú správu, ale na výklad Trestného zákona sú tu v tomto prípade iní a tí iní sa jeho názorom vôbec nemusia riadiť.

Situácia je však vážna aj bez Imreczeho. Keď bankové tajomstvo o Robertovi Kaliňákovi prezradil Filip Rybanič, okamžite po ňom vyštartovala NAKA. Pred necelým mesiacom naňho bol podaný návrh na obžalobu. Pretože naozaj bankové tajomstvo porušil. Keď niečo veľmi podobné urobil v Matovičovom prípade Fico, nedialo sa takmer nič.

Je síce pravda, že Rybanič sa osobne dostal do Kaliňákovho účtu a Fico na špinavú robotu „iba“ použil niekoho iného, ale aj on „nepovolanej osobe úmyselne vyzradil“ daňové tajomstvo, keď na tlačovej besede novinárom rozdával dokumenty z Daňového úradu v Trnave. Zákon nepozná nič také, že by sa takýto skutok týkal iba zamestnancov finančnej správy.

Fico podľa Igora Matoviča vo svojej výpovedi tvrdil, že materiály dostal od bývalého zamestnanca finančnej správy na futbale. Keďže je doc. a ešte aj JUDr., muselo mu byť zrejmé, že prinajmenšom onen pán sa trestného činu dopustil. V takom prípade mal ako vzorný občan svoje podozrenie oznámiť najbližšiemu policajtovi. No ani to neurobil, na čo sa tiež nejaký paragraf nájde.

Premiér pred vyšetrovateľom vraj ešte operoval verejným záujmom. Keď sa tak obhajuje Rybanič, má to racionálny základ. Ale premiér? On naozaj nie je odkázaný ako Mečiar nachádzať kompromaty na stole, robiť o nich tlačovky a tváriť sa, že toto je normálny postup. Presne tak sa však správa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie