Denník N

Rusko ihneď zneužije, ak myslíme len na seba

Plynovod Nord Stream ide od ruského Vyborgu do nemeckého Greifswaldu. Zdroj: Gazprom
Plynovod Nord Stream ide od ruského Vyborgu do nemeckého Greifswaldu. Zdroj: Gazprom

Nemecko stavia plynovod s Ruskom, my sme proti a obaja pri tom myslíme len na vlastné kšefty.

Západné sankcie pôsobia Rusku menšie škody, než aké si pôsobí samo tým, že nedokáže modernizovať svoje hospodárstvo závislé od cien ropy a plynu. To však neznamená, že sankcie nebolia vôbec. Moskvu obmedzujú napríklad pri získavaní financií a technológií a prispievajú práve k tomu, že je ruská ekonomika čoraz menej efektívna.

Aj vďaka tomu má Putin menej peňazí na ďalšie imperiálne výboje. Nehovoriac o tom, že ak sankcie najviac bolia oligarchov okolo Putina, je to najlepší spôsob, ako môžu fungovať. Sankciám vytýkajú, že poškodzujú najmä prostých obyvateľov. Ak to v Rusku funguje inak, o to lepšie.

Faktom však je, že by sankcie boli oveľa efektívnejšie, ak by boli dôsledné. Na to by sa však mnohé západné krajiny a firmy museli vzdať sebeckých a veľmi sporných politických a obchodných záujmov. Práve tie totiž Rusko obratne zneužíva.

V decembri 2015 napísali ministri siedmich východných členských štátov Únie list Bruselu. Protestovali proti nemecko-ruskej stavbe plynovodu Nord Stream 2. Plynovod je obrovský kšeft pre nemecké firmy a Nemecku by umožnil spolu s Ruskom kontrolovať dodávky plynu do stredovýchodnej Európy. Najmä ak by Moskva odstavila plynovody cez Ukrajinu – čo je pre ňu hlavný prínos Nord Streamu.

Proti tomu sú samozrejme krajiny, ktoré sa boja závislosti od Ruska a/alebo straty príjmov z tranzitu plynu. List podpísali Slovensko i Maďarsko, nebol to však žiadny principiálny postoj. Maďarsko nechce Nord Stream, ale podporovalo South Stream, ktorý Rusko presadzovalo z rovnakého dôvodu a viedol by cez našich južných susedov. Fico z ťažkostí s plynom pravidelne viní len Ukrajinu, takže by logicky mal chcieť plynovod, ktorý ju obchádza – keby nepotreboval tranzitné poplatky.

Aj Nemecko pri Nord Strea­me myslí len na seba a kašle na to, aké škody tým napácha iným. Navyše sa vmanévrovalo do pasce. Vo väčšine Európy spotreba plynu klesá a je možné, že drahý Nord Stream 2 nebude využitý. Nemecko však hlúpo odstavilo vlastné jadrové elektrárne a nahradiť ich môže len plynovými. Zvýšilo tým svoju závislosť od Ruska a možno ako jediné v Európe Nord Stream skutočne môže potrebovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie