Denník N

So seniormi tancujú a zdvíhajú činky, projekty na UK rozvíjajú rovnováhu či silu u ľudí vo vyššom veku

Účastníci kurzu Let’s dance senior! s učiteľom tanca. Foto – Vladimír Kuric/UK
Účastníci kurzu Let’s dance senior! s učiteľom tanca. Foto – Vladimír Kuric/UK

Vo vyššom veku ľuďom prirodzene ubúda svalová hmota a sila, preto seniori musia robiť silový tréning. „Inak si nezachovajú kvalitu života,“ vraví odborník z UK Ján Cvečka. Tanec seniorom pomáha udržiavať kondíciu, zlepšuje ich rovnováhu či držanie tela.

„Slow, slow“, „quick, quick, slow“, „quick, quick, slow“, opakuje za zvukov hudby učiteľ tanca a pomáha svojim zverencom tancovať tango.

Jeho žiakmi sú iba seniori, najstarší z nich má 66 rokov.

Sme v tanečnej sále na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave, kde skúmajú, ako pohybová aktivita, v tomto prípade tanec, vplýva na telesné i duševné zdravie ľudí vo vyššom veku.

Po trinástich rokoch výskumu spustili na škole trojmesačný kurz s názvom Let’s dance senior!, aby poznatky, ktoré doposiaľ nazhromaždili, previedli aj do praxe, a pomohli tak seniorom.

Let’s dance senior!

„Existujú výskumy, že tanec seniorom pomáha udržiavať kondíciu, zlepšuje ich rovnováhu, držanie tela, rozvíja kĺbovú pohyblivosť a rytmickú schopnosť. Tanec je orientovaný aj na prevenciu pádov. Ak sú ľudia trénovaní v tanci, majú rýchlejšiu reakciu, ak napríklad zakopnú na ulici,“ vraví o výhodách tanečného tréningu koordinátorka projektu Veronika Tirpáková.

Odborníčka sa zaoberá balančným tréningom a zlepšovaním koordinácie seniorov.

Pohybový program Let’s dance senior! trvá tri mesiace a prebieha dvakrát týždenne. „Už po tomto čase seniori subjektívne pociťujú oveľa väčší komfort pri vykonávaní každodenných činností a pri chôdzi sú sebavedomejší. Naším cieľom je, aby boli čo najdlhšie mobilní a nezávislí,“ dodáva Tirpáková.

Foto – Vladimír Kuric/UK

Odborníčka vysvetľuje, že tanec, ktorý je náročný na zapamätanie si presných krokových variácií a pohybov, kladie vysoké nároky aj na kognitívne funkcie, najmä pamäť.

„Tanečný tréning je vhodný napríklad pri včasných neurodegeneratívnych ochoreniach, akými sú Parkinsonova a Alzheimerova choroba,“ vysvetľuje Tirpáková.

Parkinsonova choroba sa prejavuje spomaleným myslením. Alzheimerova choroba narúša pamäť, koncentráciu, orientáciu, myslenie, reč či plánovacie činnosti.

Štandardné a latinsko-americké tance

Matej Chren, ktorý kurz zastrešuje po tanečnej stránke, vraví, že seniori tancujú štandardné tance ako waltz, valčík a tango a latinsko-americké: čaču, rumbu, sambu a jive.

„Jednotlivé figúry sme vyberali tak, aby neboli náročné a aby sa ich ľudia vedeli naučiť. Kroky sme spájali do ucelenej choreografie,“ vraví Chren.

„Na začiatku mali ľudia možno obavy a hovorili si, čo ich v kurze čaká, ale tanec je aj spoločenská záležitosť, takže sa zabávali. Bez toho, aby si to uvedomovali, si zlepšovali kondíciu,“ dodal učiteľ tanca Chren.

Hovorí, že ani ľudia, ktorí sú na tanec „poleno“, sa nemusia kurzu obávať. „Postupovali sme od úplných začiatkov a išli sme pomaly. Účastníkov sme učili aj počúvať hudbu, aby vedeli, čo je troj- a štvorštvrťový takt.“

Chcú pokračovať

Pani Lipková si kurz pochvaľuje. „Celá skupina si to náramne užila. Má to priaznivý vplyv na fyzické zdravie, ale človek sa aj psychicky uvoľní. Starší človek to veľmi potrebuje.“

Hovorí, že v mladosti tancovala folklór a k tancu má veľmi kladný vzťah. „Určite by som chcela ďalej pokračovať,“ hovorí.

Prestať s tanečným tréningom by nechcel ani pán Kovács. „Rozvíja to rovnováhu a pohyblivosť. Povedal by som to obrazne: na začiatku, keď máte stroj, a dáte príkaz, ale prevodovka nefunguje, tak sa auto nepohne. Teraz je to oveľa lepšie, som obratnejší a šikovnejší.“

Opýtame sa ho, ktorý tanec si obľúbil najviac. Usmial sa a diplomaticky odpovedal: „Netancujeme rock and roll. Každý – aj ja – robí pri tancovaní, čo môže.“

Foto – Vladimír Kuric/UK

SeniorFitnes

Ján Cvečka, riaditeľ Diagnostického centra prof. Hamara na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave, hovorí, že popri tanečnom kurze seniorom ponúkajú aj program SeniorFitnes.

Je komplexnejší a má viacero zložiek. Seniori cvičia vo vode a v pohybovom štúdiu s balančnými pomôckami, napríklad fitloptami, overballmi alebo bosu loptou.

Tretiu zložku tvorí silový tréning. „Sile sa dlho nepripisovala dôležitosť. Za ostatných desať rokov – vo svete je to aj dvadsať rokov –, je trend, že seniori musia robiť silový tréning. Inak si nezachovajú kvalitu života,“ vraví Cvečka.

Silový tréning

Odborník dodáva: „Zhruba nad 60 rokov sa začína vekom podmienená sarkopénia, čo znamená, že ľuďom ubúda svalová hmota a sila. Hoci sa to nezdá, svalová sila je základom kvalitného života. Na to, aby ste sa umyli, šli na nákup alebo vyšli kopec, na to všetko potrebujete silu.“

Aj tento typ pohybového programu trvá tri mesiace, na univerzite ho však skúšajú dlhšie ako tanec, už viac ako rok. Tirpáková hovorí, že kurz seniorom zlepšuje koordináciu, pozitívne ovplyvňuje rýchlosť chôdze, dĺžku kroku a funkčnú zdatnosť. „Testom funkčnej zdatnosti je napríklad vstávanie zo stoličky na čas,“ vraví odborníčka.

Let’s dance senior! Zdroj – YouTube

Nie je dôvod na zmenu pohybového programu

Cvečku sa opýtame, či pri senioroch netreba byť obzvlášť opatrný, aby cvičenie zvládli a neublížili si. „Seniori ako skupina nie sú osoby, ktoré sú primárne určené na nízku záťaž, len sú starší. Nejaké prispôsobenia tam byť musia, ale nie je dôvod na radikálnu zmenu pohybového programu.“

Odborník pokračuje: „U nás chodia seniori do posilňovne a pod dohľadom osobného trénera cvičia s vlastnou váhou a činkami. Keď k nám príde 80-ročný pán, ktorý celý život športuje, netreba s ním jednať ako s niekým, kto je chorý. Je to zdravý človek, len má 80 rokov. Poriadne zistíme úroveň jeho kondície a aké sú jeho maximá. Tréning mu dávkujeme tak, aby ho buď udržal v kondícii, alebo vo vyššom veku zmierňoval rýchlosť jej poklesu.“

Cvečka vraví, že o program prejavili záujem aj v iných mestách, napríklad v Liptovskom Mikuláši alebo Dunajskej Strede. „Za zahraničím sme výrazne pozadu. Vedú Spojené štáty, kde existujú celé kliniky, ktoré sa venujú pohybovej aktivite seniorov. Majú tam na to špecialistov, ktorí klientom pomáhajú aj s úpravou stravy.“

Prihlásiť sa do programov v Bratislave môžete tu.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Cesta k zdraviu

Zdravie

Teraz najčítanejšie