Denník N

7 dobrých správ: Mladí si prenajímajú izby v domove dôchodcov, drony zachraňujú turistov

V Helsinkách trávia mladí ľudia čas s dôchodcami výmenou za lacný nájom. Horúčavy v Európe viedli mužov k sukňovej revolúcii. V Berlíne zmizne z ulíc sexistická reklama. Balkánske bytové doplnky bojujú v konkurencii so švédskymi.

1. Vek nie je prekážkou, mladí Fíni si prenajímajú izby v domove dôchodcov

V najväčšom domove dôchodcov v Helsinkách pri hojdacích kreslách v spoločnej miestnosti trávi čas 18-ročná Serafina Eljaala, ktorá je jednou z troch mladých ľudí, ktorí s ňou v domove bývajú tiež.

Serafina trávi päť hodín týždenne socializáciou so staršími obyvateľmi domova, výmenou za lacný nájom.

„Bývať tu je skvelé, stal sa zo mňa omnoho sociálnejší človek. Rada počúvam príbehy starších ľudí, čo ma naučilo oceniť moje vlastné zdravie a mladosť,“ povedala pre Guardian Serafina. S dôchodcami spolu trávia čas aj pri gitare či pochutnávaní si na koláčoch na terase.

Mesto financuje iniciatívu aj pilotný návrh, koordinovaný Radou mládeže, ktorého súčasťou je aj Serafina. Tvorcovia projektu dúfajú, že vďaka nemu zmierni bezdomovectvo mladých v Helsinkách a zároveň pomôže prekonať izoláciu, ktorú pociťujú pôvodní 140 obyvatelia domova.

Dve muchy jednou ranou – projekt na podporu dostupného bývania mladých Fínov kombinuje lacný nájom s pomocou pre dôchodcov. Foto – Flickr/Pia

„Nájom v Helsinkách je veľmi drahý a nemohla by som si dovoliť bývať nikde inde,“ povedala pre Guardian Serafine, ktorá v domove žije už pol roka a vďaka projektu sa jej podarilo dostať sa preč zo zlej rodinnej situácie.

Projekt cieli na mladých ľudí, pre ktorých je ťažké nájsť si cenovo dostupné ubytovanie a z bezdomovectva medzi mladými do 25 rokov má projektový manažér Miki Mielonen obavy. Čoraz viac mladých sa sťahuje do hlavného mesta a len stavanie nových budov podľa neho problém nerieši.

Dostupné bývanie pre mladých v domove je o polovicu nižšie ako najlacnejší nájom v hlavnom meste. Zatiaľ traja mladí bývajú v izbách, ktoré inak pre starších ľudí nie sú tak ľahko prístupné.

Serafina aj s dvomi ďalšími rovesníkmi potom nielen miestu, ale predovšetkým dôchodcom prinášajú novú, pozitívnu energiu, ktorá je až nákazlivá.

2. Keď sú šortky pre mužov v práci zakázané, sukne sú riešením

Sukne vládli u francúzskych autobusárov, ktorí sa pre vysoké teploty sťažovali na „absurdný“ zákaz krátkych nohavíc. Horúci vzduch v kabíne bez klimatizácie robí zo šoférovania v dlhých nohaviciach nezvládateľnú činnosť.

„Keď sedíme, pasažieri nás predsa vôbec nevidia,“ povedal jeden z autobusárov. Vodiči závidia svojim kolegyniam, že ony sukne nosiť môžu, čo považujú za diskriminačné, a preto do práce prišli s rovnakým outfitom.

Najhorúcejší začiatok júna od roku 1976 viedol ku revolúcii odhalených nôh aj na strednej škole v britskom Exeteri. Tamojší chlapci v rámci rovnošaty nosia celoročne dlhé nohavice, avšak keď teraz teplota stúpla nad 30 stupňov, požiadali vedenie školy o zámenu dlhých nohavíc za krátke.

Tie podľa školy nespĺňajú požiadavky uniforiem, no chlapci sa odvolávali na fakt, že dievčatá môžu byť v škole prítomné aj s odhalenými nohami a vtipkovali, že potom oni môžu nosiť sukne tiež.

Čo sa začalo ako polovičný žart sa v ďalších dňoch zmenilo na rebéliu, keď vo štvrtok do školy prišla tridsiatka chlapcov v tartanových sukniach.

„Môžeš si dať sukňu, keď chceš,“ znela odpoveď matky jedného z chlapcov zapojeného do protestu.

V hlavnej úlohe sukňa. Autobusári vo Francúzsku, ale i žiaci v Británii protestovali proti dlhým nohaviciam počas horúčav. Foto – Flickr/Melissa Wastney

Požičané od priateliek či sestier, chlapci opisovali tento zážitok ako „osviežujúci“, keď im sukne dopriali pocítiť jemný vánok, informoval britský Guardian. Niektorí dokonca išli ešte o krok ďalej, keď si nohy aj oholili zo„strachu pred módnou políciou“.

3. Sexistická reklama môže z Berlína čoskoro úplne zmiznúť

Berlínski poslanci navrhujú zákaz reklám, na ktorých sú ženy zobrazené ako ľahko dosiahnuteľné sexuálne objekty. Návrh podala vládnuca koalícia ľavicových strán (SPD, Die Linke a Zelení) a mal by sa vzťahovať aj na obrázky na bilbordoch, kde sú ženy často odhalené a usmievajú sa bez špecifického dôvodu.

Politici vnímajú ako problematické tiež reklamy, na ktorých je muž oblečený, ale žena už nie, píše The Telegraph.

Sexistické reklamy sú už do istej miery zakázané na reklamných plochách patriacich mestu, nové opatrenia by sa mali týkať aj tých súkromných. V populárnej štvrti Frierichshain-Kreuzberg ju zakázali v roku 2014.

Sexistická reklama bude v Berlíne už zrejme minulosťou. Foto – Flickr/Guido Steenkamp

Zákaz by tak mal platiť na všetky obrazy vrátane tých, ktoré ženy vykresľujú ako „krásne, ale slabé, hysterické, hlúpe, šialené, naivné či ovládané svojimi emóciami“, navrhuje vládnuca Die Linke.

Súčasťou návrhu je tiež posudzovanie jednotlivých reklám špeciálnou komisiou. Aj keď opozícia návrh považuje za neopodstatnený, je nepravdepodobné, že koalíciu prehlasujú. Sexistickú reklamu by sme tak v Berlíne nenachádzali už vôbec.

4. Nie je to len fáza, fotografia dvoch gejov zobrazuje ich lásku aj po 24 rokoch

Pri príležitosti pochodu za rovnosť, ktorý sa minulý víkend konal v americkom Washingtone, Nick Cardello na svojom Twitteri zverejnil fotografiu z pochodu za práva LGBT z roku 1993.

„Je to len fáza,“ napísal ironicky na Twitter pod fotografie Cardello, ktorý aj so svojím partnerom, Kurtom Englishom oslávili 25. výročie svadby.

Cardello nezvykol uverejňovať fotografie, na ktorých by si so svojím partnerom dávali bozky, podľa Cardella sú ľudia na podobné zábery citliví. Tento rok však pri pochode na tom istom mieste, urobili rovnakú, aktuálnu fotografiu a Cardello sa ju rozhodol zverejniť.

„Toto je to, kým sme.“

Fotografia sa rýchlo šírila internetom a dvojica dostávala mnoho komentárov najmä od mladých ľudí, čo Cordello považuje za veľmi zaujímavé a dojímavé zároveň, pretože netušil, aký dokážu mať ich fotografie vplyv na tisícky ľudí na sociálnych médiách.

Mladí podľa neho nevidia mnohé fotografie, ktoré by zobrazovali gejov ako pár, ktorý spolu zostarol.

„Teraz však svojej druhej polovičke píšu: ‚To by sme mohli byť my!‘ Je to veľmi milé,“ povedal pre BuzzFeed Cardello.

„Je to také úžasné a čisté. Absolútne nenávidím, keď si ľudia myslia, že všetkému rozumejú, a hovoria ‚je to len fáza‘, no nie je,“ znel jeden z komentárov pod fotografiou.

5. Vďaka dronu záchranári našli stratených turistov za rekordne krátky čas

Ak sa stratia turisti, môže záchrannému tímu trvať aj celú noc, kým stratených ľudí v horách nájdu. Technológia lietajúcich dronov záchranárom z amerického Colorada umožnila ukončiť pátranie už po niekoľkých hodinách.

Dvaja turisti so psom zišli z vyznačenej cesty a stratili sa hlboko v lesoch. Privolaní záchranári začali po páre pátrať krátko po štvrtej hodine a o šiestej už mali s dvojicou vizuálny kontakt vďaka použitému dronu.

Reprofoto N

Záchranný tím sa vydal turistom okamžite na pomoc a doviedol ich naspäť na cestu. Štvorhodinová záchranná akcia bola úspešná.

Veliteľ záchranárov Bruce Fosdick pre KDVR povedal, že dnes sa snažia ako záchranári používať, čo najviac možností, ako byť čo najrýchlejšie pri stratených osobách. Používajú nielen psy a helikoptéry, ale najnovšie aj drony.

„Snažíme sa robiť oveľa viac, s menším počtom ľudí, pričom sa snažíme vykonať (záchrannú akciu, pozn. red.) oveľa rýchlejšie,“ povedal Fosdick.

Podľa záchranárov z Colorada sú drony neporovnateľne lacnejším pátracím prostriedkom než helikoptéry, pri ktorých stojí jedna hodina letu približne 1800 eur.

Po tejto vydarenej záchrannej akcii budú drony omnoho častejšími pomocníkmi pre horských záchranárov Colorada.

6. Keď je žena vedkyňou v Jemene, musí byť nezastaviteľná

Eqbal Daquan odmalička rada porušovala pravidlá a hovorila ľuďom, ak sa mýlili. Keď jej rodičia povedali, že nie je dostatočne múdra, aby nasledovala kroky svojho otca vo vede a inžinierstve, Eqbal si povedala, nech sa len pozerajú.

Jemen je však krajinou, kde je asi najťažšie byť ženou. Podľa Svetového ekonomického fóra je Jemen najhoršou krajinou v uplatňovaní ženských práv a kultúrou, kde dve tretiny žien nevedia čítať.

S finančnou podporou svojho otca Eqbal ako prvá medzi priateľmi dokončila školu a vďaka štipendiu neskôr získala doktorát z biochémie na univerzite v Malajzii.

Napísala knihu o ovocí, ktoré sa spomína v Koráne a jeho účinkoch na zdravie. V roku 2014 bola vymenovaná nadáciou Elsevier za jednu z najlepších ženských vedkýň v rozvojových krajinách.

Pred dvomi rokmi pocítila občiansku vojnu v rodnom Jemene, keď streľba zasiahla aj jej auto cestou na univerzitu, kde vyučovala. Všadeprítomné bombové útoky ju nakoniec viedli k žiadosti o špeciálne štipendium pre utečencov v Malajzii, vďaka ktorému sa jej podarilo dostať sa do bezpečia.

Veda ju zachránila a teraz dlhé hodiny pracuje v laboratóriu a snaží sa ušetriť peniaze, aby mohli jej rodičia a sestra prísť za ňou do Malajzie. Popri tom stále sníva o tom, že jedného dňa získa Nobelovu cenu.

Foto – Facebook/Dr. Eqbal Daquan

7. Tradícia a udržateľnosť, bytové doplnky pomáhajú miestnym komunitám na Balkáne

Pili ste dnes kávu z hrnčeka, ktorý podobne ako gauč v obývačke sú zo Švédska? Populárny nábytok a doplnky zo severu nájdeme už takmer v každej domácnosti vo svete.

Čo taký Balkán? Srbská sociálna iniciatíva FOLLK prináša kúsky svojich tradícií v podobe bytových doplnkov, ktorými sa snaží čeliť vyľudňovaniu vidieka na Balkáne.

Dôraz na tradičnú remeselnú výrobu a funkčnosť bytových doplnkov, srbská iniciatíva pomáha miestnym obyvateľom. Foto – folkk

Miestni remeselníci tak vyrábajú koberce, vankúše alebo drevené doplnky udržateľným spôsobom z lokálnych materiálov. Kombináciou moderného dizajnu, funkčnosti, folklórneho nádychu a predovšetkým tradičnej remeselnej výroby, kreatívci rámci balkánskeho regiónu navrhli desať konečných výrobkov.

Drevené dosky na krájanie sú z miestneho dreva a farebné vankúše sú plnené zvyškovou vlnou od pastierov, píše portál Inhabitat. Projekt prezentuje dôraz na lokálnosť a udržateľnosť, pričom sa popri kreatívnom podnikaní snaží o posilnenie miestnych komunít.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Svet

Teraz najčítanejšie