Denník N

Výborní Slováci porazili Švédsko 3:0, o našom postupe na Euro U21 rozhodnú iné tímy

Foto TASR
Foto TASR

O postupe Slovenska do semifinále rozhodnú výsledky zápasov v skupinách B a C. Proti obhajcovi titulu skórovali Chrien, Mihálik a Šatka.

Futbaloví reprezentanti Slovenska do 21 rokov porazili na ME rovesníkov zo Švédska 3:0 a v A-skupine obsadili druhú priečku. Skupinu vyhrali Angličania, ktorí porazili Poľsko 3:0 a automaticky postúpili do semifinále.

Šancu postúpiť do semifinále majú aj Slováci, podarí sa im to v prípade, ak po skončení zápasov v základných skupinách B a C budú najlepším celkom v tabuľke tímov, ktoré skončili na druhej priečke.

ME futbalistov do 21 rokov – A-skupina – Lublin:

Slovensko – Švédsko 3:0 (2:0)

Góly: 5. Chrien, 22. Mihalík, 73. Šatka. Rozhodovali: Gil Manzano – Nevado Rodriguez, Barbero Sevilla (všetci Šp.), ŽK: Mrabti, Wahlqvist (obaja Švédsko), 11.203 divákov.

Priebeh zápasu

• Slováci začali zápas aktívne, Chrien skóroval hlavičkou už v 5. minúte.
• Zverenci Pavla Hapala boli aj po strelenom góle výrazne lepší, zaslúžený druhý gól strelili v 22. minúte vďaka Mihálikovi.
• V prvom polčase Slováci jasne dominovali, proti obhajcom titulu vyhrali na strely 11:3.
• Druhý polčas sa začal opatrne, oba tímy čakali na vyloženú šancu.
• Slováci po kombinačnej akcii pridali v 73. minúte tretí gól.
• Švédi za stavu 0:3 pridali, náš tím však podržal brankár Chovan.
• V závere mohol streliť štvrtý gól Šafranko, chýbali mu však centimetre k zakončeniu.

Slováci majú aktuálne v tabuľke druhých tímov šesť bodov pred Českom a Portugalskom, ktoré majú tri body, avšak jeden zápas k dobru.

V prípade rovnosti bodov bude v tabuľke druhých tímov rozhodovať o postupujúcom do semifinále skóre, ktoré majú Slováci vďaka dnešnému víťazstvu aktívne +3 (6:3). Česko aj Portugalsko majú pred posledným zápasom v skupine skóre 3:3.

Ďalším faktorom určujúcim postup je počet strelených gólov. Ak by boli všetky spomínané ukazovatele rovnaké a celky v tabuľke druhých tímov by mali rovnaký počet bodov aj identické skóre, o postupujúcom by rozhodol počet kariet.

Ten je definovaný nasledovne: červená karta – 3 body, žltá karta – 1 bod. Ktorý tím by mal menej bodov, resp. väčšiu disciplínu, postúpil by.

Ak by nerozhodli ani udelené karty, do hry by vstúpil koeficient UEFA. Koeficient Slovenska je 31,057, spomedzi účastníkov béčka a céčka má nižší jedine Macedónsko.

Gól Slovenska na 2:0. Foto TASR

Zostávajúce zápasy základných skupín na Euro U21

Piatok – 23. jún (B-skupina)

20.45 Macedónsko Portugalsko
20.45 Srbsko Španielsko
Aktuálna tabuľka skupiny B

V B-skupine môže postup Slovenska ohroziť už len Portugalsko, ktoré hrá posledný zápas skupiny proti Macedónsku. Portugalci by Slovensko v tabuľke druhých tímov predstihli v prípade, že zdolajú Macedónsko minimálne o tri góly.

Proti najslabšiemu tímu skupiny to nie je nereálne, Macedónsko má po prvých dvoch zápasoch skóre 2:7.

Sobota – 24. jún (C-skupina)

20.45 Česko Dánsko
20.45 Taliansko Nemecko
Aktuálna tabuľka skupiny C

V C-skupine môže skončiť na druhej priečke Česko, Taliansko a Nemecko. Česi a Taliani majú aktuálne tri body a skóre 3:3, Nemci majú šesť bodov a skóre 5:0.

V náročnejšej pozícii je Česko, ktoré potrebuje v sobotu vyhrať nad Dánskom minimálne o tri góly. Dáni prehrali oba zápasy a aktuálne majú skóre 0:5.

Nemecku stačí na istotu prvého miesta v skupine zisk bodu v zápase s Talianskom.

Taliansku by teoreticky mohla stačiť na postup akákoľvek výhra nad Nemeckom, musia sa však spoliehať na to, že Česi nezdolajú Dánov.

V takomto prípade by skupinu vyhrali Taliani, Nemci by boli druhí a mali by šesť bodov. Ak by v tejto situácii bolo skóre Nemecka pozitívnejšie ako skóre Slovenska (aj skóre druhého tímu v skupine B), z tabuľky druhých tímov by postúpili Nemci. Tí majú aktuálne bilanciu 5:0.

V céčku môže nakoniec rozhodovať o umiestnení v skupine aj tabuľka troch tímov, ktorá by vstúpila do hry v prípade, že Česko vyhrá nad Dánskom a Taliansko porazí Nemecko. V takomto prípade by o umiestení Česka, Talianska a Nemecka v skupine rozhodovalo skóre zo vzájomných zápasov.

Hlasy po zápase /zdroj: TV Markíza/

Pavel Hapal, tréner SR: „Bola to veľká jazda. Hrali sme excelentne, mali sme veľa šancí a Švédov sme jasne prekonali. Dali sme tri góly a chlapci bojovali až do konca a ďalšie ešte chceli pridať. Budeme teraz čakať, či postúpime, a ja si myslím, že na to máme dobrú šancu. Bola by veľká škoda, keby tím s takýmto charakterom nešiel ďalej.“

Stanislav Lobotka, stredopoliar SR: „Výsledok 3:0 je super, zdolať Švédsko s takým rozdielom je pre nás veľmi dobré. Odmakali sme to, odjazdili sme to a teraz musíme čakať, či to bude stačiť. Ak máme postúpiť, tak postúpime.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové ME do 21 rokov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie