Denník N

Harabina zrejme čaká ďalší trest, predsedníčka súdu ho chce preradiť

Daniela Švecová a jej predchodca Harabin
Daniela Švecová a jej predchodca Harabin

Štefan Harabin sa cez letné prázdniny bude musieť zrejme doučiť správne právo. Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová zvažuje, že mu pridá novú agendu.

Z trestného kolégia na správne. Takúto zmenu podľa informácií Denníka N zvažuje pre Štefana Harabina predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. Aj takto sa rozhodla riešiť problémy, ktoré s bývalým prvým mužom justície má.

Jej disciplinárne návrhy voči nemu za svojvoľné rozhodnutia v trestných kauzách jej totiž zatiaľ nevychádzajú. Nie je isté, či pôjde len o Harabina, alebo celý jeho senát, teda aj sudcov Viliama Dohňanského a Gabrielu Šimonovú.

Dôvodom zmeny má byť oficiálne nerovnomerné zaťaženie sudcov Najvyššieho súdu. „Zaťaženosť sudcov pracujúcich v niektorých kolégiách je enormná, nie je rovnomerná,“ hovorí Švecová s tým, že zákon umožňuje riešiť takúto situáciu zaradením sudcu do iného kolégia. „Zatiaľ sa nehovorí o žiadnych konkrétnych menách sudcov. Problém je v štádiu rokovania medzi predsedami všetkých kolégií,“ vraví.

Správne kolégium rieši odvolania voči rozhodnutiam úradov. Napríklad sa často spomínajú rozsudky ohľadom azylantov, riešia aj pokuty od policajtov, ale rozhodovalo napríklad aj o prípade pezinskej skládky.

Harabin: Švecová pôjde skôr do Pezinka ako ja do správneho kolégia

„V zmysle platného právneho stavu bude Švecová skôr preradená do Pezinka ako ja na správne kolégium,“ reagoval na úvahy o svojom preradení Harabin. Dodal, že „zrejme zákonnosť rozhodnutí trestného senátu, ktorému predsedám, nevie stráviť a riešiť, hoci Fico a Kaliňák asi na ňu veľmi tlačia cez politické nástroje“.

Harabin pritom preraďovanie na inú agendu dôverne pozná. Ako predseda Najvyššieho súdu tento nástroj viackrát využil. Vždy sa týkal sudcov, ktorí ho kritizovali.

V prvom funkčnom období takto v roku 2001 preradil podpredsedu súdu Juraja Majchráka z trestného kolégia na správne a v rovnakom kolégiu skončil aj Emil Francisci. Ten pôvodne súdil v občianskoprávnom kolégiu. Po roku 2009, keď sa do čela súdu opäť postavil, skončil v správnom kolégiu aj dlhoročný trestný sudca Peter Paluda a aj obchodná sudkyňa Zuzana Ďurišová.

Prísnejší zákon sa dá obísť

Práve tieto jeho presuny viedli ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú v roku 2011, aby upravila zákon. S preradením sudcov na inú agendu to majú odvtedy predsedovia ťažšie. Zákon totiž hovorí, že preradiť na iný súd alebo do iného kolégia možno len so súhlasom dotknutého sudcu.

No zároveň je v legislatíve aj výnimka. Predseda súdu môže sudcovi prideliť agendu z inej oblasti po prerokovaní sudcovskou radou. Avšak len v prípade, ak sú nerovnomerne zaťažení sudcovia, či v záujme zabezpečenia riadneho chodu súdu.

Sudcovská rada zatiaľ o tomto návrhu nerokovala. Zo zápisnice z posledného júnového zasadnutia však vyplýva, že správne kolégium Najvyššieho súdu je naozaj najzaťaženejšie. Májové čísla hovoria o tom, že v správnom kolégiu je celkovo 3275 spisov, zatiaľ čo na obchodnom 1136, občianskoprávnom 1043 a na trestnom len 232 spisov. V máji prišlo sudcom správneho kolégia 229 nových spisov, pričom na trestnom ich pribudlo 78.

Aj tieto čísla vedú Švecovú k úvahám o presune sudcov. Takéto preraďovania však boli aj v minulosti kritizované a je otázne, ako prispejú k rýchlosti konania. Na „zaučenie“ sa totiž potrebuje nový sudca aspoň pol roka a nie každý novú agendu zvládne. Okrem toho, sudca Dohňanský a aj sudkyňa Šimonová sa blížia veku 65 rokov, čo je vek, keď by mal sudcov odvolávať z funkcie prezident.

Harabin čelí, či čelil, šiestim disciplinárnym návrhom, ani jedno konanie sa zatiaľ neskončilo v jeho neprospech. Za svojvoľné rozhodnutia ho prvostupňový súd oslobodil, pretože z utajenej zápisnice o hlasovaní trojčlenného senátu nebolo jasné, ktorý sudca ako hlasoval. Aj preto ministerka Žitňanská presadila nedávno zmenu. Pre účely disciplinárnych konaní bude možné tieto zápisnice odtajniť a dokonca na pojednávaniach čítať ako dôkaz. Novú právnu úpravu tak bude môcť využiť aj odvolací disciplinárny senát, ktorý bude návrh voči Harabinovi a jeho rozhodnutiam opäť riešiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie