Denník N

Trestné oznámenie pre zmarenú prehliadku u Bašternáka inšpekcia zamietla (kde všade sa ešte skutok nestal)

Ladislav Bašternák a jeho mercedes. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ladislav Bašternák a jeho mercedes. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý vyšetrovateľ Lutter v trestnom oznámení tvrdí, že policajti sa tesne pred prehliadkou firmy, ktorá patrila Bašternákovi, museli z miesta stiahnuť. Inšpekcia ministerstva vnútra trestné oznámenie zamietla, Lutter sa odvolal.

Polícia zastavila prešetrenie ďalšej kauzy, ktorá súvisí s Ladislavom Bašternákom.

Okrem čerstvého prípadu, na ktorý upozornil bývalý vysoký policajný funkcionár Jozef Lutter, prinášame ďalšie prípady spojené s podnikateľom Bašternákom, ktoré sa končia podobne – bez riadneho preverenia skutočností.

Zmarená domová prehliadka (jún 2017)

Inšpekcia ministerstva vnútra tento týždeň odmietla trestné oznámenie bývalého zástupcu riaditeľa finančnej polície v Bratislave Jozefa Luttera. Vo veci nezačala ani stíhanie. Ten ho podal v januári pre podozrenie, že došlo k zneužitiu právomocí verejného činiteľa, keď bola zmarená prehliadka vo firme Vega Plus. Vlastnia ju Ladislav Bašternák a Marek Turčan. Prehliadka sa mala uskutočniť v júni 2016 na Karadžičovej ulici. Keď policajti prišli na miesto, prehliadku podľa Luttera zastavil telefonát od niekoho z vedenia polície. Kriminalisti sa vrátili na miesto až neskôr.

Na rovnakej adrese sídli aj Turčanova advokátska kancelária. Turčan je najbližší obchodný partner Roberta Kaliňáka, vlastnia spolu firmy. Policajný prezident Tibor Gašpar odôvodňoval odchod policajtov z miesta prehliadky tým, že ju nemohli urobiť bez konateľa firmy, ktorý nebol prítomný. Lutter hovorí, že v takom prípade treba miesto zabezpečiť a počkať, kým sa niekto z firmy dostaví.

Lutterovi doručili rozhodnutie o odmietnutí prípad vyšetrovať vo štvrtok, v piatok podal sťažnosť. Ešte začiatkom júna povedal, že verí, že sa prípad vyšetrí, ak sa začne stíhanie vo veci, vykonajú sa všetky dôkazy, vypočujú sa všetci svedkovia, vykonajú sa konfrontácie a vyšetrovateľka pôjde na detektor lži.
„Inšpekcia však zvolila iný postup. Nezačalo sa trestné stíhanie, ktoré by umožnilo konfrontáciami odstrániť rozpory vo výpovediach. Kľúčoví svedkovia by pri konfrontáciách so mnou, mne do očí, asi s veľkými ťažkosťami rozprávali iný príbeh, ako mi rozprávali bezprostredne po zmarení prehliadky,“ povedal Lutter Denníku N.
Foto N – Tomáš Benedikovič
Najkľúčovejšie v tejto veci je podľa neho preveriť tvrdenie vyšetrovateľky, ktorá nevykonala príkaz prokurátora, že jej nikto z nadriadených nedal telefonický pokyn, aby prehliadku nespravila. „Keď prokuratúra v kauze Hedviga Malinová túto vyzývala na detektor lži, takýto istý postup by mala zachovať aj v tomto prípade a vyzvať dotyčnú vyšetrovateľku na detektor lži,“ myslí si Lutter.
Ide podľa neho o závažné podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a zasahovania do nezávislosti vyšetrovateľa a zmarenia vykonania príkazu prokurátora. „A to v kauze Bašternák, s ktorým je spájaný aj minister vnútra.“ Aj preto by podľa neho inšpekcia mala zvoliť taký prístup vo vyšetrovaní, aby sa všetky rozpory odstránili.
Lutter však zároveň hovorí, že má pochopenie pre kolegov, ktorí pred vyšetrovateľom v strachu o ďalšiu existenciu nepovedia pravdu, alebo ju zamlčia. „Ja som proti nim v obrovskej výhode. Som slobodný občan, nie závislý od svojho zamestnávateľa – štátneho úradníka. Ani moje rozhodnutie podať trestné oznámenie sa nerodilo ľahko. Plne chápem ich ťažkú situáciu, keď sa majú rozhodovať medzi vlastným svedomím a svojou ďalšou existenciou pri svojom finančnom zaťaží úvermi, hypotékami a podobne.“
Inšpekcia tvrdí, že vypočuli všetky zainteresované osoby a zabezpečili aj listinné podklady. „Žiadnymi vykonanými úkonmi a zabezpečenými dôkazmi sa nepotvrdili skutočnosti, ktoré uviedol oznamovateľ. Na vyvodenie trestnej zodpovednosti voči konkrétnej osobe nepostačuje subjektívny názor oznamovateľa, na základe ktorého bolo postavené práve toto trestné oznámenie a taktiež aj jeho výpoveď. Trestné stíhanie musí byť založené na spoľahlivo zistených dôkazoch, pričom nahrádzanie dôkazov domnienkami alebo subjektívnym presvedčením oznamovateľa je zásadne neprípustné,“ tvrdí inšpekcia.
O sťažnosti bude rozhodovať Krajská prokuratúra v Bratislave.

Náš človek Bašternák – ovplyvňovanie policajtov (október 2016)

V júni 2012 obiehal Ladislav Bašternák svojím Bugatti Veyron cez plnú čiaru a nebol pripútaný. Hliadka mu chcela dať pokutu 150 eur, ale nadriadený jednému z policajtov zavolal a povedal mu, nech ho nechá ísť, že to je „náš človek“.

Policajt volal vyššiemu nadriadenému, že bude Bašternáka pokutovať, a ten mu povedal, nech postupuje v zmysle zákona. Bašternák zaplatil 150 eur, ale keď policajti prišli na centrálu, nadriadený im vynadal. Jeden člen hliadky dal podnet na inšpekciu. Tá o pár mesiacov v roku 2013 prípad uzavrela s tým, že nič sa nestalo. Keď na všetko v roku 2016 v parlamente upozornil vtedy ešte poslanec Daniel Lipšic, vyšetrovanie sa začalo znovu. V októbri bolo stíhanie zastavené s tým, že skutok sa nestal. Vysvetlenie?

Nikto hliadku neovplyvňoval, medzi policajtmi vraj len prišlo k nedorozumeniu. Zástupca riaditeľa, ktorý volal členovi hliadky, povedal, že to urobil preto, lebo mu volal okresný riaditeľ a z jeho slov pochopil, že Bašternák je nejaký informátor alebo „záujmová osoba“. Riaditeľ vraj chcel od neho informácie o priestupku, lebo sa na jeho prejednanie sťažoval nejaký občan.

Okresný riaditeľ je teraz riaditeľom odboru poriadkovej polície na prezídiu a poprel, že by zástupcovi niekedy pre Bašternáka telefonoval.

Obchodovanie Kaliňáka s Bašternákom – nebola to korupcia (marec 2017)

V marci 2017 polícia a prokuratúra ani len nezačali stíhanie vo veci podozrenia, že Ladislav Bašternák korumpoval ministra vnútra Roberta Kaliňáka tým, ako lacno mu predal podiel vo firme s viacerými lukratívnymi nehnuteľnosťami.

Kaliňák kúpil od Bašternáka podiel vo firme B. A. Haus za 8-tisíc eur v roku 2013, hoci nehnuteľnosti mali hodnotu minimálne 600-tisíc eur. Zároveň minister od Bašternáka odkúpil pôžičku vo firme B. A. Haus za 422-tisíc eur. Tieto peniaze neskôr ministrova firma, ktorú má s exministrom financií a dopravy Jánom Počiatkom a Marekom Turčanom, Kaliňákovi vyplatila.

Vyšetrovateľ povedal, že je na ľuďoch, akú kúpnu cenu si medzi sebou dohodnú. V prípade neobjednal ani znalecký posudok. Chýba tiež podľa neho aj to, čo za to minister pre Bašternáka urobil. Prípad má teraz na stole generálna prokuratúra.

Kauza Bašternák – nevideli daňové podozrenia (2014)

V novembri 2013 si Kriminálny úrad finančnej správy všimol, že daňový úrad vyplatil podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi vratky 2 milióny eur za podozrivých okolností. Podnikateľ si ich uplatnil po obchode s bytmi, ktorý sa javil ako fiktívny. Spísali podrobné trestné oznámenie, ktoré však polícia bez toho, aby vo veci vôbec začala trestné stíhanie, zamietla.

Po tom, čo na prípad upozornili Denník N a Trend, je dnes Bašternák už obvinený z daňového trestného činu. V Bašternákovom byte v bytovke Bonaparte býva premiér Robert Fico a obchodoval s ním minister vnútra Robert Kaliňák. Vyšetrovatelia skúmajú aj to, či bytovka Bonaparte nebola postavená z podozrivých vratiek.

S Bašternákom sa zvykli baviť aj Martin Glváč a Ján Počiatek. Foto – Hotel West

Podobne si polícia nevšimla ani trestné oznámenie, ktoré sa týkalo vyplácania vratiek DPH podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Prípad dnes nanovo skúma špeciálny prokurátor.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie