Denník N

Štát opäť oddlží nemocnice, dá najviac 585 miliónov eur. Dlhy budú tvoriť naďalej

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nemocnice majú dlhy vo výške viac ako 600 miliónov eur. Štát im opäť zaplatí faktúry, pôjde už o štvrté oddlžovanie nemocníc.

Nemocnice dostanú opäť peniaze navyše. Štát ich totiž už štvrtýkrát oddlží, na dlhy nemocníc dá maximálne 585 miliónov eur zo štátnych finančných aktív.

S oddlžovaním chce začať už tento rok na jeseň, plánuje pritom viacero kôl. Všetky dlhy sa tak nevymažú naraz, v tomto roku by malo ministerstvo zaplatiť tie, ktoré sú staršie ako dva roky.

„Cieľ je, aby sme dosiahli orchestrálny súzvuk, aby sme ozdravili verejné zdravotníctvo z pohľadu verejných tokov,“ povedal minister financií Peter Kažimír (Smer).

Dlh v zdravotníctve dosiahol minulý rok 647 miliónov eur. Najväčšími dlžníkmi sú veľké štátne nemocnice – ich dlh je 547 miliónov eur.

Najviac zadlžená je najväčšia Univerzitná nemocnica v Bratislave.

Nemocnice neplatia najmä za lieky, špecializovaný materiál, ale ani za energie či odvody do Sociálnej poisťovne.

Zadlžovať sa budú naďalej

„Cieľom oddlženia je, aby sa uspokojili veritelia, ktorých treba vnímať v istej miere ako rukojemníkov systému. Tým, že boli už tri oddlženia, každé ďalšie zvyšuje predpoklad ďalšieho budúceho oddlžovania,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru).

Takémuto precedensu sa snažili podľa neho zabrániť aj predchádzajúce oddlženia, ale nepodarilo sa to.

Uznáva, že v systéme je neefektivita a aj väčší počet akútnych lôžok. „Nie sme schopní zredukovať akútne lôžka o 20 percent za štyri či päť mesiacov,“ hovorí Drucker. Štát totiž musí dbať aj na to, aby zdravotná starostlivosť bola dostupná pre obyvateľstvo.

Minulý rok nemocnice vytvorili nový dlh za sto miliónov eur. Aj v tomto roku Drucker očakáva, že  sa budú zadlžovať, odhaduje, že v tomto roku vytvoria nový dlh 80 miliónov eur.

Minister hovorí, že vyrovnané hospodárenie by nemocnice mohli mať v roku 2020. Vtedy by mali prestať tvoriť nový dlh.

Oddlženie má podľa ministra smerovať k zníženiu výdavkov, lebo pre neplatenie načas si firmy zvyšujú ceny,  minister tvrdí, že môže ísť až o pätinu. Preto chce po oddlžení znížiť maximálnu sumu špeciálneho materiálu.

Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok sa voči tomu ohradila. „Ceny špeciálneho zdravotníckeho materiálu nie sú predražené a na výšku obratu a platobnú morálku nemocníc sú nastavené príliš nízko,“ tvrdí v stanovisku.

Podmienky, ktoré ministerstvo dáva, sú podľa dodávateľov materiálu „nemorálne a veľmi otázne z pohľadu udržania najmodernejších pomôcok a technológií v slovenskom systéme“.

Ministerstvo totiž chce, aby dodávatelia dávali zľavy od 2,5 do 20 percent. Dodávatelia vyzvali ministerstvo na ďalšie rokovania.

„Všetci sme v situácii, keď sme dodali tovar, zaplatili DPH, aj ostatné záväzky voči štátu a našim zamestnancom, no aj viac ako štyri roky sme nedostali zaplatené. Žijeme z drahých bankových úverov, prípadne pôžičiek materských spoločností a dochádza nám dych,“ tvrdia dodávatelia. Nevylučujú, že sa obrátia na súdy a Európsku komisiu.

Drucker naopak svoju ponuku označuje ako veľmi férovú.

Ako sa bude oddlžovať

K oddlženiu by mali mať prístup všetky nemocnice, teda nielen veľké štátne, ale napríklad aj regionálne či súkromné. Vstup do oddlženie má byť dobrovoľný pre nemocnicu aj veriteľa.

Vopred sa určia podmienky, za akých do oddlženia môžu vstúpiť. Štát zaplatí len dlhy, ktoré boli vytvorené do konca minulého roka.

Nemocnice budú musieť vytvoriť dozorné orgány s presne určeným minimálnym štatútom – kontrola obstarávaní a nákupov, kontrola plnenia ozdravného plánu, možnosť odvolania štatutára pri presne určených dôvodoch. Okrem toho budú musieť napĺňať ozdravné plány.

Ministerstvo bude zastupovať dlžníkov. Peniaze na oddlženie tak neprejdú do nemocníc, ale zaplatí ich rovno ministerstvo, a stane sa tak akoby veriteľom nemocníc, vysvetlil minister.

Ak sa budú napĺňať podmienky ozdravného plánu, dlh sa nemocniciam odpustí.

Ozdravný plán na päť rokov vypracuje nemocnica. Výhľadovo by mala dosahovať hospodárenie na úrovni kladného ukazovateľa EBITDA (teda zisk pred zdanením a odpismi) dva po sebe nasledujúce roky, nemá generovať záväzky po lehote splatnosti.

Za nedodržiavanie ozdravných plánov budú nasledovať sankcie – ide napríklad o zmrazenie navyšovania miezd nad úroveň zákonom ustanoveného minima, nemožnosť čerpania ďalších peňazí na oddlžovanie, možné zmeny štatutárneho orgánu či pokutu za porušenie zmluvných povinností.

Viac ako miliarda

Štát bude platiť za svoje nemocnice už štvrtýkrát. Prvýkrát to bolo ešte za druhej vlády Mikuláša Dzurindu cez spoločnosť Veriteľ. Vtedy štát dal vyše 600 miliónov eur, išlo o oddlženie celého zdravotníctva, nielen nemocníc, ale napríklad aj zdravotných poisťovní. Celé oddlžovanie trvalo zhruba tri roky, od roku 2003 do roku 2006.

O tri roky nato nemocnice dostali od prvej Ficovej vlády ďalších 130 miliónov eur. Je pravda, že to nenazvali oddlženie, ale návratná finančná výpomoc, po čase však vláda prestala veriť, že by ju štátu niekedy nemocnice vrátili, a stala sa z toho len „nenávratná“ pomoc.

Ďalšie oddlženie prišlo len o dva roky neskôr, vtedy nemocnice zhltli ďalších 300 miliónov eur. Bolo to za vlády Ivety Radičovej a nemocnice za zaplatenie dlhov mali prejsť na prehľadnejšiu formu akciových spoločností s jasnejšími pravidlami hospodárenia, aké majú dnes, keď sú príspevkové organizácie.

Nakoniec sa to však nestalo. Nemocnice formu nezmenili a naďalej tvoria miliónové dlhy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie