Denník N

Zdá sa, že Martin ustúpi a vyplatí spornú pohľadávku

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mestu hrozí, že prehrá spor aj o desaťmiliónové úroky, a tak sa radšej poslanci rozhodli so spoločnosťou PK Faktoring právnika Petra Kubíka dohodnúť. Vyplatenie pohľadávky zhruba šesť miliónov eur, o ktorú sa roky mesto súdilo, odhlasovali poslanci tajne.

V Martine v januári spôsobilo víťazstvo na Ústavnom súde veľké emócie, tie však začali opadať, keď si vedenie mesta aj mestskí poslanci uvedomili, že šance ich mesta zvíťaziť v spore so spoločnosťou PK Faktoring o pohľadávku vo výške zhruba šesť miliónov eur sú malé.

Na štvrtkovom zastupiteľstve preto prijali uznesenie, ktorým ponúkajú právnikovi Petrovi Kubíkovi dohodu. Mesto mu vyplatí pohľadávku zhruba 6 miliónov eur a on už nebude mať žiadne iné nároky. To všetko pre dávny projekt moderného lyžiarskeho strediska na Martinkách, ktorý sa nikdy neuskutočnil, no mesto sa svojou účasťou v ňom zaplietlo do komplikovaného a napokon zrejme veľmi drahého procesu.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Zastupiteľstvu predchádzalo rokovanie s PK Faktoring. Poslancov, ktorí na ňom boli, zaskočilo sebavedomie, s akým protistrana na stretnutí vystupovala. „Títo páni sa cítia veľmi isto,“ zhodnotil situáciu poslanec Peter Vons. Istí sú si nielen potvrdením pohľadávky, o ktorú mesto vedie súdne spory od roku 2002, ale aj potvrdením zatiaľ neuznaných úrokov z omeškania. Tie sú ešte vyššie ako pohľadávka, ide o zhruba 10 miliónov eur. Na účty mesta by síce spoločnosť advokáta Kubíka siahnuť nemohla, no v hre ostáva majetok mesta.

Hrnčiar ešte dohodu zváži

Uznesenie musí ešte podpísať primátor mesta Andrej Hrnčiar (poslanec Národnej rady za Most-Híd), ktorý sa chce najskôr poradiť s právnikmi. Osloví aj Petra Kubinu, ktorý mesto zastupoval na Ústavnom súde. Práve tam ešte v januári dosiahol Martin zvrat, a to v tom zmysle, že spor o pohľadávku sa opäť vrátil na Najvyšší súd. Ten bude síce musieť rozhodovať v inom zložení, ale veľká šanca na to, že vydá iné rozhodnutie, ako bolo to pôvodné, a teda že PK Faktoring má nárok na pohľadávku, nie je.

„Keby bola istota, že stav nášho súdnictva je na takej úrovni, že sa rozhoduje len na základe skutočností a faktov,“ povzdychol si primátor a podpredseda Národnej rady v jednej osobe a dodal: „Ten pocit však nemám.“ Vysvetľuje, prečo zvažuje podpísanie uznesenia. V januári sa pritom ešte tešil z víťazstva na Ústavnom súde. Po prečítaní písomného vyhotovenia rozhodnutia však hovorí, že sudcovia rozhodli alibisticky. Je sklamaný, že musí ustúpiť. Pohľadávku stále považuje za fiktívnu a rozhodnutie, ktorým Najvyšší súd pred dvomi rokmi prikázal mestu platiť, je podľa neho škandalózne. Bolo to však podľa neho v čase, keď sa dali na súde aj na generálnej prokuratúre kupovať rozhodnutia.

Primátor Martina Andrej Hrnčiar a právnik Peter Kubina na Ústavnom súde. Foto – TASR

Právnik Peter Kubina ešte v januári avizoval, že mesto čaká ešte dlhý boj. Mal plán, ako na Najvyššom súde uspieť. „Pri prijímaní tohto typu uznesení sa nezvažujú len formálne právne aspekty, ale aj ekonomické aspekty, pomery na súde a iné okolnosti, ktoré však nemajú s právom a spravodlivosťou nič spoločné a o ktorých za existujúceho stavu nie je ani verejne možné hovoriť,“ komentoval rozhodnutie martinských poslancov.

6 miliónov a nič viac

Hrnčiar zdôrazňuje, že dohoda s Kubíkom je možná len vtedy, keď PK Faktoring okrem 6 miliónov už nevznesie žiadne iné nároky. Z reakcie právnika, ktorú poslal cez mediálneho poradcu Maroša Havrana, sa zdá, že je pripravený rokovať.

„Uznesenie vnímame ako posun smerom k racionálnemu prístupu na strane mesta,“ odkázal cez mediálneho poradcu Maroša Havrana právnik Kubík. Dodal, že pokiaľ ide o dlh niečo nad 6 miliónov eur, tam priestor na diskusiu nevidia, no „v prípade zaplatenia ďalších úrokov z omeškania a súdnych trov, o ktorých ešte nie je právoplatné súdne rozhodnutie, je diskusia možná“.

Štrasburg neprichádza do úvahy

Hrnčiar pôvodne tvrdil, že kauzu potiahnu až na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Ten totiž vydal niekoľko rozhodnutí práve proti Slovenskej republike, keď pri obchodných sporoch skonštatoval, že mimoriadne opravné prostriedky sú nezákonné. Dnes priznáva, že podľa právnikov mesto sťažnosť na Európsky súd podať nemôže.

Martinské hole mesto Martin vyjdú draho. Foto – TASR

Naopak, zrejme bude platiť, a to vďaka mimoriadnemu dovolaniu, ktoré na poslednú chvíľu podával v mene pôvodného majiteľa pohľadávky zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý. Bolo to v roku 2010, keď šéfoval prokuratúre. Najvyšší súd mu vyhovel a napokon vo februári 2015 potvrdil, že mesto musí zaplatiť. Od roku 2002 pritom Martin súdne spory o pohľadávku vyhrával.

Tá je dedičstvom po veľkolepom pláne vybudovať na Martinských holiach moderné lyžiarske stredisko. Mesto založilo akciovú spoločnosť, v ktorej malo spolu s ďalšími spoločníkmi vložiť nepeňažné vklady. Martin to urobil, lenže majetok nezavkladovali na katastri, čo spoločníci využili a zažalovali mesto o zaplatenie vkladu v peniazoch.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie