Denník N

Šesťdesiat žien obvinilo komika Cosbyho z obťažovania, on teraz ide mladých učiť, ako sa tomu vyhnúť

Bill Cosby. Foto – tasr/ap
Bill Cosby. Foto – tasr/ap

Súdny proces zrušili, to však neznamená, že slávny komik je za vodou.

Viaceré organizácie na podporu obetí sexuálneho násilia to označili za krutý žart. Právnička, ktorá zastupuje celebrity zase za dobre premyslený ťah na získanie sympatií.

Dnes 79-ročný americký komik Bill Cosby bude počas leta zadarmo prednášať po amerických mestách mladým športovcom aj ženatým mužom, ako sa vyhnúť obvineniam zo sexuálneho obťažovania.

Len pred pár dňami pritom Cosbymu hrozilo až desať rokov väzenia v prípade, že by ho usvedčili z toho, že v roku 2004 vo svojom dome zdrogoval a potom sexuálne napadol bývalú kanadskú reprezentantku v basketbale Andreu Constandovú. Keďže porota sa ani po 52 hodinách diskusií nebola schopná dohodnúť na verdikte o jeho vine alebo nevine, sudca súdny proces označil za zmätočný a zrušil ho.

To však neznamená, že Cosby je za vodou. Komika, ktorý sa preslávil hlavne ako sympatický a vtipný otec rodiny v sitcome Show Billa Cosbyho môžu pred súd postaviť znova.

Obžaloba totiž pripravuje nové podania. O tom, že ich Cosby znásilnil, obťažoval, nútil ich k orálnemu sexu, vypovedalo 60 žien, pričom niektoré incidenty sa stali aj pred 50 rokmi a na viaceré sa už vzťahuje premlčacia lehota.

Ebonee Bensonová, jedna z členiek Cosbyho mediálneho tímu, tvrdí, že komikova inciatíva chce ľudí upozorniť na to, ako sa „z ničoho“ môže vyvinúť veľká kauza a že vo viacerých štátoch USA predĺžili premlčaciu lehotu, čo znamená, že staré hriechy ich môžu dobehnúť a pokaziť im život.

„Ľudia by mali vedieť, že už obtretie sa o rameno sa dá považovať za sexuálne obťažovanie,“ vyhlásila.

Hlavne sa tak nesprávať

Takéto vyjadrenie sa dá považovať za necitlivé k obetiam a zároveň odvádza pozornosť od toho, že Cosbyho činy sa dajú kvalifikovať ako zvlášť závažné napadnutia aj od toho, že najmenej v dvoch prípadoch išlo o dievčiny mladšie ako 15 rokov.

Cosby opakovane hovoril o svojej nevine. Priznal, že mal vzťahy s týmito ženami, ale že vždy išlo o konsenzuálny sex. Ony oponovali, že boli pod vplyvom drogy, čo im namiešal do kávy alebo do alkoholu. Cosby nepopieral, že drogu niekedy používal, aby ženy „spolupracovali“.

Aj pre takéto obvinenia si organizácia proti sexuálnemu násiliu RAINN myslí, že „by bolo užitočnejšie, keby pán Cosby ľuďom vysvetľoval hlavne to, aby sa neuchyľovali k sexuálnemu násiliu“, a nie to, ako sa vyhnúť žalobám za takéto činy. V Spojených štátoch existuje niekoľko inštitúcií, ktoré vedia poskytnúť príhodnejšie poradenstvo ako Cosby.

Ten opakovane hovorí, že ide o sprisahanie voči jeho osobe, o cielenú kampaň, ktorá vyťahuje desiatky rokov staré prípady. Podobne to vidí aj jeho manželka. Postavila sa za neho a vinu hádže na jeho obete. Tie Cosbyho fanúšikovia obviňujú z toho, že mlčali a teraz po rokoch sa ozývajú. Cosby bol však  v zábavnom priemysle silný muž, viaceré ženy sa báli publicity, očierňovania svojho charakteru a pravdou je, že niektoré prijali aj finančné odškodnenie za to, že sa všetko udrží v tajnosti.

Strmý pád

O Cosbyho eskapádach sa v istých kruhoch vedelo roky, ale nikdy sa tomu nevenovala veľká pozornosť. Všetko sa zmenilo v roku 2014, keď sa na internete objavil skeč komika Hannibala Burresa, v ktorom opisoval predátorske správanie Cosbyho.

Ľudia, ktorí si ho pamätali ako láskavého otca piatich detí a milujúceho manžela úspešnej manželky doktora Cliffa Huxtabla, nemohli uveriť, že skutočný Cosby je jeho pravým opakom.

Obvinenia zo sexuálneho obťažovania ho nepripravili len o fanúšikov, ale aj o pracovné ponuky, honoráre z reklám, čestné doktoráty a čestné postavenie v afroamerickej komunite.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie