Denník N

Zbojník Danko a Pandury

Kolesovej technike dali prednosť aj Česi, ktorí si pred desiatimi rokmi objednali rakúske vozidlá Pandur. Ťažké pásové transportéry chcú kupovať až teraz. Foto – AČR
Kolesovej technike dali prednosť aj Česi, ktorí si pred desiatimi rokmi objednali rakúske vozidlá Pandur. Ťažké pásové transportéry chcú kupovať až teraz. Foto – AČR

Nákup obrnených transportérov sa vyvíja ako typický podozrivý tender z dielne SNS. Teraz však nejde len o zbytočne vyhodené peniaze.

Ministerstvo obrany chystá nákup osemkolesových obrnených transportérov  za viac ako 300 miliónov eur. Favoritom na získanie veľkej časti zákazky je rakúsky Pandur, v len mierne upravenej a premenovanej verzii. Ak uspeje, firma sľubuje, že ho bude vyrábať na Slovensku.

Pri takých nákladných tendroch je úplne v poriadku zohľadniť návratnosť vložených peňazí. Ak nám rôzne zbrojárske firmy ponúkajú tovar, ktorý naša armáda potrebuje a využije, vo veľmi podobnej cene a kvalite, je správne vybrať si tú, ktorá je ochotná tento tovar aspoň sčasti na Slovensku aj vyrábať. Niečo z peňazí zaplatených slovenskými daňovými poplatníkmi sa im tak opäť vráti.

V prípade nákupu obrnených transportérov Pandur by však podmienka veľmi podobnej kvality pravdepodobne splnená nebola. Pandury sú prinajlepšom za svojím zenitom, budú veľmi rýchlo zastarávať, ak už nie sú zastarané a za rovnaké peniaze dnes podľa odborníkov možno kúpiť výrazne lepšie vozidlá, ktoré nebude treba o pár rokov opäť niečím drahým nahradzovať.

Lepšie v tomto prípade znamená efektívnejšie, výkonnejšie a hlavne bezpečnejšie pre vojakov, ktorí budú transportéry používať. Našich vojakov, ktorí pre nás nasadzujú životy a nie je vôbec jedno, ako budú schopní plniť svoje úlohy a koľkí pri tom utrpia zranenie alebo padnú. V takomto prípade je kvalita tou najdôležitejšiou požiadavkou a akékoľvek zbytočné hazardovanie so životmi vojakov by malo byť vylúčené.

To, že by nákup Pandurov prinesol nové pracovné miesta, samozrejme, znie dobre a pre mnohých potenciálnych voličov Andreja Danka je to oveľa dôležitejšie než životy cudzích ľudí, ktorí by do žiadnych zahraničných misií aj tak nemali liezť. V skutočnosti sa nám však takýto výhodný nákup môže časom veľmi predražiť – a to nielen v peniazoch.

Na Slovensku je to však ešte horšie. Je tu veľmi dôvodné podozrenie, že tým, čo o nákupe rozhodujú, v skutočnosti nejde ani o tie pracovné miesta a návratnosť nákladov. Pri mentálnom nastavení Danka a SNS je jediné podstatné hľadisko, aby zákazku dostal niekto z „našich“. Potom by sa ľahko mohlo stať, že slovenskí vojaci budú zbytočne umierať pre to, aby na nákupe zarobil niekto z podnikateľov blízkych vládnej strane a jej politici si tiež prišli na svoje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie