Denník N

Pre Severnú Kóreu je turista tovar, ktorý možno vymeniť

Warmbier v roku 2016. Foto – TASR/AP
Warmbier v roku 2016. Foto – TASR/AP

Dobrá rada pred dovolenkou: nejazdite do krajín, ktoré vás rady využijú ako nástroj vydierania.

Americký študent, ktorý zomrel krátko po prepustení zo Severnej Kórey, a dve Češky, ktoré strávili dva roky v zajatí teroristov/zločincov v Pakistane, majú jedno spoločné – boli unesení s cieľom vydierania. Nemalo by nás mýliť, že Američana oficiálne zatkol a v spektakulárnom procese odsúdil štát. Bol to rovnaký únos, ako keď kohokoľvek iného najprv unesie a potom za peniaze a politické ústupky prepustí teroristická či zločinecká organizácia.

Otto Warmbier možno porušil nejaké absurdné pravidlo režimu, to však nebol hlavný dôvod, prečo ho uväznili, pravdepodobne mučili a nakoniec mu spôsobili smrť. Ak by to neurobil, našiel by sa iný dôvod, prečo ho zatknúť, a ak by to nebol on, rovnako by dopadol iný nešťastný turista, najlepšie tiež z Ameriky.

Podstatné je, že vydieranie patrí k základným nástrojom prežitia severokórejského režimu. Pravidelné únosy západných občanov sú len jednou z foriem tohto vydierania, rovnako ako raketové testy.

Výmenou za unesených žiada režim materiálnu pomoc a politické ústupky. Medzi tie patria aj návštevy amerických predstaviteľov v Severnej Kórei. Jej vládcovia vlastnému ľudu tvrdia, že celý svet ich obdivuje a bojí sa ich. Väčšinou bývalí americkí politici, prezentovaní v severokórejských médiách ako ponížení prosebníci za životy svojich spoluobčanov, toho majú byť dôkazom. Takýto propagandistický úspech a pocit vlastnej dôležitosti už za únos stoja, aj keby z neho nebol žiadny iný zisk. Na fakte, že ide o únos a vydieranie, to nič nemení.

Naozaj platí, že slovenskí turisti sú v Severnej Kórei vo väčšom bezpečí než ich americkí kolegovia, ako tvrdí majiteľ cestovky organizujúcej tam výlety. Hlavnou výhodou našincov však nie je to, že voči ich krajine tamojší režim neprechováva až takú nenávisť ako voči USA. Vládcovia Severnej Kórey jednoducho vedia, že od Slovenska výmenou za jeho občanov veľa nezískajú. Načo by ich unášali, keď pre nich majú mizernú výmennú hodnotu?

Lenže aj to sa môže zmeniť, ak sa časom režim dostane do ešte väčších problémov a amerických turistov nebude dostatok. Bude lepšie nejazdiť tam, kde sú vaša sloboda a život len obchodnou položkou a kde vaša prítomnosť len pomáha tento kšeft a takýto režim udržiavať v chode.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Severná Kórea

Komentáre

Teraz najčítanejšie