Denník N

Vyšiel nový N magazín o zabudnutých miestach, ktoré boli pýchou Slovenska

60 strán o technických skvostoch, ktoré ďalšie generácie možno neuvidia.

Najnovšie vydanie N magazínu o čiernych dierach vyšlo v pondelok 26. júna. Nájdete ho v novinových stánkoch na celom Slovensku a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou.

Sú ich desiatky, sú neznáme a ďalšie generácie ich možno už neuvidia. Chátrajú, niekedy chránené zákonom, niekedy nie. Často o nich nikde nie je ani zmienka. Hovoríme im čierne diery.

Slovensko je krajinou zabudnutých priemyselných pamiatok. V cestovateľských brožúrach ukazujeme svoje hrady, kaštiele, vily, ale storočné pomníky technologického pokroku zostávajú na okraji záujmu.

Ako nadšenci cestujeme vo voľnom čase po Slovensku a dokumentujeme priemyselné dedičstvo a rôzne zabudnuté miesta. Tie, ktoré majú väčšinou lepšiu časť príbehu už za sebou. Sú to čierne diery na mapách a v histórii, ktorá si pritom zaslúži pozornosť. Slúžia ako významné dokumenty doby a mnohokrát určovali charakter miest a obcí.

Existuje spoločenská zhoda, že stredoveké hrady treba zachraňovať. No neexistuje takmer žiadny tlak na osvetu v oblasti industriálnej histórie, ktorá často bezprostredne ovplyvnila životy predchádzajúcich generácií.

Poznáme Krásnu Hôrku, no málokto tuší, že v susednej Drnave bola kedysi najlepšia železiareň v celej monarchii a vďaka nej stojí najznámejší budapeštiansky most. Zostala z nej rozvalina.

Zabúdame, že dnes opomínané oblasti ďaleko od ciest prvej triedy boli kedysi centrom rušného života. Gemer býval železnou župou Uhorska, dnes sa tento odkaz Andrássyovcov mení na ruiny. Všetci poznáme Banskú Štiavnicu, ale Smolník, kedysi hrdé kráľovské banské mesto, už málokto.

Podobných príbehov je veľa. Odchádzajú s rozpadávajúcimi sa múrmi a vymierajúcimi pamätníkmi. Nie je v našich silách zachraňovať tieto monumenty, no snažíme sa zachytiť a zdokumentovať čo najviac. Fotíme tieto miesta, píšeme o nich, tvoríme mapy a autorské grafiky. Nie preto, že by sme si idealizovali ťažkú prácu v starých fabrikách. Ale preto, že aj to je významná časť našej histórie, okolo ktorej prechádzame bez povšimnutia.

Ak je dnes v zahraničí trendom prerábať veľkorysé priemyselné priestory na nové miesta kreativity a inšpiratívneho bývania, je dobré tieto príklady ukázať aj na Slovensku. Do niektorých pamiatok sa život nevráti už nikdy, ale úspešné prípady so sebou potiahnu dopredu aj svoje okolie.

Andrej Sarvaš, Martin Lipták, Miroslav Beňák
Čierne diery

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie