Denník N

Nastal prelom, liek na Alzheimerovu chorobu by mohol byť do troch rokov

PET sken normálneho mozgu a mozgu pacienta s Alzheimerovou chorobou. Ilustračné foto - Wikimedia
PET sken normálneho mozgu a mozgu pacienta s Alzheimerovou chorobou. Ilustračné foto – Wikimedia

Pre pacientov, ktorí trpia Alzheimerovou chorobou, svitá nádej. Do troch rokov by sa na trhu mohol objaviť liek na liečbu tejto zákernej choroby.

Na medzinárodnej konferencii o Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe vo franzúzskom Nice vedci prezentovali priebežné výsledky nového výskumu u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Výsledky oznámili minulý piatok. Sú vysoko pozitívne.

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba, najčastejšia forma demencie, je jedno z najobávanejších ochorení. Postupne pripraví pacienta o pamäť, emócie, osobnosť a nakoniec ho premení na niekoho, kto sa o seba nedokáže postarať a nie je schopný komunikovať s vonkajším svetom.

Počet postihnutých do roku 2030 môže celosvetovo dosiahnuť až 75 miliónov. Príčinou straty funkcie mozgu je ukladanie proteínu amyloidu do mozgu. To spôsobuje postupné odumieranie mozgových buniek.

Alzheimerova choroba sa začína zákerne pomaly. Najprv postihuje centrum pamäti a emócií, potom schopnosť orientácie a vyššieho myslenia.

Staropamäť (schopnosť vybavovať si spomienky a naučené informácie z detstva) a centrá riadiace mechanické pohyby zostávajú spočiatku nepoškodené, pacient je napríklad schopný hrať na šachovnici jednoduchú hru. Ale s kým ju hrá, to si už nepamätá.

Príčiny vzniku Alzheimerovej choroby

Dodnes sa pritom nepodarilo zistiť príčinu choroby. Poznáme viacero rizikových faktorov, ako sú vek, pohlavie, alebo rodinná anamnéza. Identifikovali sme aj mutácie určitých génov, ktoré sú zodpovedné za tvorbu amyloidu. Ak je jeden z rodičov nositeľom mutovaného génu, pre dieťa to znamená, že má 50-percentnú pravdepodobnosť, že mutáciu zdedí a na Alzheimerovu chorobu pravdepodobne aj ochorie.

Mutácie spúšťacích génov sú zodpovedné za menej ako 1 percento prípadov. Poznáme tiež gény, ktoré nie sú priamo zodpovedné za vznik ochorenia, ale zvyšujú pravdepodobnosť jeho výskytu dvoj- až trojnásobne.

Ďalšie rizikové faktory sú spoločné s rizikami pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Patria sem vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, obezita, fajčenie a diabetes. Špeciálnou kategóriou sú úrazy hlavy (boxeristi, hráči amerického futbalu a podobné športy).

Rovnako ako pri kardiovaskulárnych ochoreniach, aj tu platí, že ochranu pred chorobou poskytujú fyzická aktivita, diéta a správna životospráva, ktoré znižujú jej výskyt, a to tak pri zdravej populácii s genetickým rizikom, ako aj bez neho. Žiaľ, u jedincov s už dokázaným ochorením sa podarilo progresiu ochorenia spomaliť len minimálne.

Nová liečba Alzheimerovej choroby

Efektívna liečba Alzheimerovej choroby zatiaľ neexistuje. Preto správa z konferencie v Nice, ktorej závery vyzerajú veľmi sľubne, vzbudila veľký rozruch. Seriózni odborníci výsledky označili dokonca za prelomové.

Výskum zahrňoval 166 pacientov a splnil všetky kritériá prísneho vedeckého posudzovania efektivity novej liečby, vrátane časovej závislosti, zlepšenia patologického substrátu choroby, a hlavne – došlo ku klinickému zlepšeniu.

Prvé hodnotenie prebehlo po 26 týždňoch, ďalšie 52 týždňov od začiatku výskumu. Vyšetrovaním PET (pozitrónovou emisnou tomografiou) sa podarilo dokázať merateľné a štatisticky významné zníženie množstva amyloidných nánosov v mozgu, informuje Forbes.

Zároveň sa objektívnymi psychologickými testami podarilo dokázať, že došlo k významnému spomaleniu klinickej progresie ochorenia.

Liek sa volá Aducanumab a ide o monoklonálnu protilátku proti amyloidu, proteínu, ktorý spôsobuje ochorenie. Vedľajšie účinky sú prijateľné, pacienti mali len mierne bolesti hlavy.

Biogen, firma, ktorá liek vyrába, očakáva, že by sa mohol dostať na trh v priebehu dvoch až troch rokov. Sľubuje si od neho miliardové zisky, píše New York Times.

Pre bežnú populáciu, ktorá trpí Alzheimerovou chorobou, znamená správa nádej, že sa končí obdobie bezmocnosti. Konečne sa na konci tunela objavilo svetlo nádeje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie