Denník N

Žitňanská vtipkovala, že do súdnej rady môže už ísť aj ona

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Súdna rada v novom zložení zvolí predsedu už začiatkom prázdnin. Zastupujúci predseda súdnej rady Ján Havlát zvolal voľbu predsedu na 11. júla. Zatiaľ je zhoda len na tom, že predseda má byť sudca.

Osem nových členov súdnej rady ešte ani nemalo čas, aby sa navzájom bližšie spoznali, a už ich čaká vážne rozhodovanie. Už na prvom oficiálnom stretnutí rozhodnú, kto im bude päť rokov šéfovať.

Voľba predsedu súdnej rady mohla byť aj v septembri, no zastupujúci predseda Ján Havlát očakáva, že prebehne už 11. júla, na prvom zasadnutí rady v novom zložení. Od 29. júna sa v nej vymení osem členov volených sudcami.

Havlát tvrdí, že predsedu musia zvoliť rýchlo, aby riadne pripravil materiály na septembrové zasadnutie súdnej rady. Aj počas prázdnin totiž budú prichádzať do kancelárie podklady ku kandidátom na sudcov. „Bol by som nerád, ak by ostali tie materiály nepripravené,“ hovorí Havlát, ktorý strieda v čele rady Janu Bajánkovú, pretože je vekovo najstarším členom. Bajánková končí v rade spolu s ostatnými volenými sudcami.

Nový predseda neznámy

„Máte krištáľovú guľu?“ reagoval Havlát protiotázkou na otázku, kto sa teda stane novým predsedom. Dohoda na konkrétnom mene zatiaľ nie je. Stačí pritom, aby sa dohodli traja členovia a niekoho spomedzi seba navrhli. Zhoda je zatiaľ na tom, že predseda by mal byť sudca a člen volený sudcami.

V hre teda ostáva deväť mien. „Mal by to byť ten, kto zabezpečí nejaký progres. Napríklad aby sa minimalizovalo riziko doterajších sporných rozhodnutí, a to najmä v personálnej oblasti,“ hovorí Dušan Čimo. Aj on je sudca a člen volený sudcami. O Čimovi by sa teda mohlo hlasovať. O tom, že ho navrhne, bude uvažovať ďalší člen, Jozef Vozár. Potvrdil to, no zároveň priznal, že „nepatrí k väčšine v súdnej rade, ktorá o tom rozhodne“.

Eva Fulcová zúžila výber podľa počtu hlasov v nedávnych májových voľbách do súdnej rady. Na prvom mieste skončil prešovský krajský sudca Miloš Kolek, na druhom sudkyňa Najvyššieho súdu Lenka Praženková. Tretia bola sudkyňa Krajského súdu v Trenčíne Erika Zajacová.

Keďže súdna rada sídli v Bratislave, je podľa Fulcovej dôležité, aby nový predseda pôsobil v hlavnom meste. „Predseda musí venovať plný výkon tu v Bratislave,“ dodala s tým, že zrejme aj to bude ovplyvňovať výber. Hlasovala by teda za Praženkovú? „Každý by bol vhodný, ona je z Bratislavy, z tohto pohľadu áno, ale je to vec diskusie.“

Jankovská voľby nestihne

Súdna rada bude voliť predsedu s jedným chýbajúcim členom. Už koncom júna sa končí mandát sudkyni Alene Šiškovej, ktorú do rady nominoval parlament. Namiesto nej kandiduje štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (za Smer) a advokát Alan Böhm.

Hlasovanie v parlamente však odložili na september, pretože pri zvolení Jankovskej pohrozila demisiou ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Stretla sa preto aj s premiérom Robertom Ficom, no na ničom sa zatiaľ nedohodli. Žitňanská dnes povedala, že vidí priestor na diskusiu počas letných prázdnin, keď by chcela túto tému uzavrieť.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Žitňanská: Ak ide o presadzovanie reformy, tak môžem kandidovať aj ja

Fico cez víkend Žitňanskej odkázal, že má jeho plnú podporu a ponúka jej všetky sily, ktoré má k dispozícii. V Sobotných dialógoch RTVS hovoril o tom, že v súdnej rade by sa mali pohybovať ľudia, „ktorí môžu pomôcť ministerke s novou reformou v justícii“.

Po takomto odkaze Žitňanská opakuje, že si musia ujasniť, či „politické moci“ budú dávať do súdnej rady politických nominantov, alebo od toho ustúpia a nominujú širšie rešpektovaných odborníkov.

„Ak sa zhodneme na tom, že to majú byť politickí nominanti, tak potom si môžem ísť presadzovať reformy do súdnej rady aj z pozície ministerky,“ reagovala v pondelok odľahčene ministerka. Základom jej reformy je totiž odpolitizovanie justície, a to je dôvod, pre ktorý nesúhlasí s nomináciou Jankovskej do súdnej rady.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lucia Žitňanská

Slovensko

Teraz najčítanejšie