Denník N

Každý pes musí mať čip, veterinár bude silnejší a zakážu slony a tigre v cirkuse

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Štát sprísňuje ochranu zvierat a označuje ich za živé tvory.

Nielen premiér Robert Fico si robí videá so psom. Takto netradične sa ukázala aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).

Ministerka sedí v kresle a na kolenách hladká psa – šteniatko. Takto na Facebooku predstavila novelu zákona o ochrane zvierat.

Slovensko sa, podľa nej, touto novelou zaradí medzi najvyspelejšie krajiny vo vzťahu k zvieratám. „Zviera už nebude vec, ale živý tvor, ktorý cíti a tak by sme k nemu mali pristupovať,“ povedala ministerka Gabriela Matečná.

Touto zmenou chce ministerka docieliť to, aby sa zlepšilo vymáhanie práv týraných zvierat. Vzťahuje sa to pritom na všetky zvieratá. Čiže okrem domácich napríklad aj na hospodárske zvieratá či divokú zver.

„Novela zabezpečí, že v prípadoch týrania bude môcť veterinárny inšpektor majiteľovi zviera odobrať,“ povedala ministerka.

Zásadné zmeny v zákone:

  • všetky psy musia byť začipované – bez výnimky,
  • pri predaji musí pôvodný majiteľ hlásiť zmenu majiteľa psa,
  • veterinár môže odobrať týrané zviera,
  • veterinár si môže pýtať občiansky a zapisuje zviera do registra,
  • veterinárny inšpektor môže vstúpiť na cudzí pozemok so zvieraťom aj bez polície.

Veterinár si môže pýtať občiansky

Okrem toho by novelou chceli riešiť problém s množiteľmi psov. Podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy Jozefa Bíreša by sa to malo docieliť jasnou identifikáciou a registráciou psov a aj ich vlastníkov – povinným čipovaním všetkých psov a zápisom do registra.

Potvrdila to aj Matečná, podľa ktorej by povinným čipovaním chceli dosiahnuť to, že útulky nebudú plné a strateným psom rýchlo nájdu majteľa. Majiteľ pritom bude musieť zviera začipovať do dvanástich týždňov od jeho narodenia. Ak aj majiteľ bude chcieť šteňa predať alebo darovať skôr, musí ho dať začipovať ešte pred predajom.

Povinné čipovanie má platiť pre všetky psy, aj pre malé a napríklad aj tie bez srsti, začipované musia by do roku 2020.

Aj v tomto prípade zákonom rozšíria právomoci veterinára, ktorý po začipovaní zaeviduje zviera do Centrálneho registra spoločenských zvierat. Taktiež bude mať právo požiadať vlastníka o doklad totožnosti.

„Pôvodný vlastník bude musieť nahlásiť aj zmenu majiteľa a poskytnúť údaje o novom vlastníkovi,“ vysvetlila Matečná. Neplatí to len pre novo narodené šteniatka, ale aj pre už žijúce psy. Majitelia majú povinnosť začipovať ho do konca roku 2020. Psy, ktoré už v registri sú, znova čipovať netreba.

Levy, tigre a slony majú v cirkuse skončiť

Zásadným bodom novely aj zmena prístupu k cirkusovým zvieratám. V podstate by novela mala zakázať vystupovanie určitých druhov zvierat v cirkusoch. „Pripravujeme aj samostatnú vyhlášku, ktorá to konkretizuje, no ide o zvieratá ako lev, tiger či slon,“ povedal Bíreš.

Matečná vysvetlila, že by malo ísť o zvieratá, ktoré by museli v cirkuse predvádzať pre ne neprirodzené kúsky.

Slovensko nemá vlastné cirkusy so zvieratami, vystupujú tu hlavne zahraničné. I tieto cirkusy budú mať zakázané vystúpenia so zvieratami. „Zviera budú môcť na naše územie dopraviť, ale nebude môcť vystupovať,“ vysvetlil Bíreš.

Túlavé zvieratá

Novelou sa taktiež, podľa Matečnej, pokúsia riešiť problém s túlavými zvieratami a pomoc útulkom. Odchytené zvieratá budú obce evidovať v Registri odchytených túlavých zvierat. Na druhej strane nebudú obce povinné zriaďovať vlastné útulky, ale stačí vyhľadať útulok v okolí.

Novelu ocenila aj iniciatíva Zvierací ombudsman a označuje ju za prielomovú aktivitu štátnej správy.

Do pripomienkového konania pôjde novela ešte toto leto. Zákon by zas mohol byť do platnosti uvedený na začiatku budúceho roka. Podobný zákon týkajúci sa psov už začiatkom roka do parlamentu priniesli členovia strany SaS. Ten však nakoniec stopol prezident Andrej Kiska, pretože by zaťažil zbytočnou byrokraciou aj bežných chovateľov. Aj poslanci SaS vtedy uznali, že do zákona sa dostali aj zlé opatrenia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie