Denník N

Metalový festival v Snine obviňujú zo satanizmu, exorcista veriacich odhovára od návštevy koncertov

Kerry King zo Slayer. Metal môže na niektorých ľudí pôsobiť démonicky. foto - TASR
Kerry King zo Slayer. Metal môže na niektorých ľudí pôsobiť démonicky. foto – TASR

Vášne okolo festivalu vyvolali dvaja mestskí poslanci za KDH, ktorí žiadali, aby sa mesto od festivalu dištancovalo.

Festival Rock pod kameňom bude mať toto leto pätnásť rokov. na festivale v Snine vystúpili svetoznáme metalové kapely ako Helloween, Lordi alebo speváčka Tarja Turunen. Tento rok sa o festivale na východe Slovenska hovorí už dlho pred jeho začiatokom, ktorý bude v prvý augustový víkend.

Dvaja mestskí poslanci za KDH Peter Vološin a Ján Čop toiž majú podozrenie, že festival propaguje satanizmus. Nepáčia sa im najmä texty piesní dvoch kapiel Arch Enemy a Amorphis, ktoré majú vystúpiť. Oslovili teda exorcistu a miestnych kňazov, aby situáciu preskúmali.

Exorcista už skúmal metalové texty

„V meste je to téma číslo jedna,“ hovorí organizátor festivalu Rock pod kameňom Marián Križánek. „Neviem, ako to celé skončí, či to bude pre festival reklama alebo antireklama.“

Diskografiu kapiel Arch Enemy a Amorphis už preskúmal exorcista Imrich Degro. Tvrdí, že texty sú depresívne a hovoria o temnote, diablovi, pekle, zatratení, nenávisti, zúfalstve, chaose, anarchii, rituálnej smrti, výsmechu z Boha a Ježiša Krista. „Spochybňujú silu modlitby, nabádajú k uzatvoreniu zmluvy s diablom, k zapredaniu mu duše,“ píše sa v stanovisku exorcistu.

Kresťanom Degro neodporúča počúvať diskografiu kapiel ani účasť na ich koncertoch. Hudba a texty piesní podľa neho „môžu byť nositeľmi zla, a niekedy až tak veľmi ukrytého i silne pôsobiaceho na nás, že môžu spôsobiť démonické  ‘zamorenie’“.

Cieľom exorcizmu je podľa katechizmu katolíckej cirkvi „vyhnať zlých duchov alebo oslobodiť od diabolského vplyvu“. Za jednoduchú formu exorcizmu sa považuje aj krst. Takzvaný „veľký exorcizmus“ môže vykonávať len kňaz s dovolením biskupa.

Exorcistom je každý biskup. Katolícki biskupi môžu na túto úlohu poveriť aj vybraného kňaza. „Zoznamy ani mená týchto kňazov nezvykneme publikovať, aby boli uchránení prílišných žiadostí, často neadekvátnych,“ vysvetľuje hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Nie je teda verejne známe, koľko exorcistov na Slovensku pôsobí.

„Ak kňaz vo farnosti rozozná potrebu exorcizmu, kontaktuje biskupa a po zvážení situácie je daná osoba poslaná k poverenému kňazovi-exorcistovi,“ tvrdí Kramara.

Headlinerom festivalu je kapela Arch Enemy

Prepisovanie plagátov je nereálne

Poslanci Čop a Vološin žiadajú, aby sa teraz mesto Snina od festivalu dištancovalo. Primátora Štefana Milovčíka (nezávislý) žiadajú „o zabezpečenie, aby sme boli vymazaní ako partneri tohto festivalu zo všetkých reklamných, propagačných a informačných spotov, tabúľ a web stránok“.

Organizátor festivalu Marián Križánek hovorí, že prerábanie plagátov a propagačných videí je nereálne.

„Návrh poslancov, aby sa mesto dištancovalo od festivalu, rešpektujem ako názor, ale nesúhlasím s ním,“ reaguje Križánek. Tvrdí, že festival má problémy prvýkrát a „kým sa do toho nezapojili určití poslanci, cirkev sa proti festivalu nikdy neangažovala“.

Jeho slová potvrdzuje aj primátor mesta Štefan Milovčík. Dúfa, že sa v meste podarí upokojiť vášne a zamedziť ďalším nedorozumeniam, „ktoré by mali narušiť dobré vzťahy medzi obyvateľmi mesta bez ohľadu na ich náboženské či iné presvedčenie“.

V Snine žije asi 20-tisíc obyvateľov. Približne polovica z nich sú rímskokatolíci, menej zastúpení sú gréckokatolíci a pravoslávni.

Na organizáciu hudobného festivalu Rock pod kameňom mesto poskytlo dotáciu 36-tisíc eur. O jej vrátení sa na zastupiteľstve nerokovalo. Samotná organizácia festivalu teda ohrozená nie je. Festival nie je čisto metalovým podujatím, zahrá na ňom napríklad aj nemecká speváčka Nena, česká kapela Kabát alebo slovenská skupina Horkýže Slíže.

„Tento festival vnímame ako jednu z akcií, ktorá by mala prispieť k zviditeľneniu mesta aj z pohľadu rozvoja cestovného ruchu a turizmu. Záleží od väčšiny poslancov, ako sa k predloženému návrhu postavia,“ hovorí primátor Sniny Štefan Milovčík.

Predseda KDH Alojz Hlina hovorí, že niektoré texty piesní môžu na ľudí pôsobiť zle. „Obranou v takomto prípade a v takomto štádiu, ako je to teraz v Snine, je neísť tam,“ myslí si Hlina. „Nenu mám rád, na to by som sa šiel aj pozrieť. Počas vystúpenia tých dvoch kapiel, na ktoré upozorňovali poslanci by som však šiel asi na pivo.“

Modlitbou a pôstom budú brániť šíreniu zla

K organizácii festivalu vydali stanovisko aj miestni kňazi na čele so správcom farnosti Snina dekanom Allanom Tomášom.

Pre použitie prvkov satanizmu veriacim neodporúčajú zúčastniť sa vystúpenia niektorých skupín a chcú „konať odprosenie, modlitbu a pôst, aby sme takým spôsobom zabránili šíreniu zla“.

Od organizátora žiadajú, aby v budúcnosti skúmal texty piesní skupín, ktoré majú prísť na festival.

„Našou prioritou je v meste budovať pokoj a porozumenie, o čo sa chceme snažiť aj do budúcna, k čomu povzbudzujeme aj vás zvlášť v budovaní vzťahov navzájom, vo vzájomnej komunikácii i v presadzovaní spoločných cieľov pre dobro nášho mesta,“ tvrdia kňazi v stanovisku.

Vyjadrenie exorcistu. Zdroj – snina.sk

Šéfovi iného festivalu sa vyhrážali upálením

Podobné problémy mali už aj iné metalové koncerty. Napríklad skupina Iron Maiden, ktorá minulý rok koncertovala v Žiline alebo festival Gothoom. Ten bol ešte donedávna organizovaný v meste Nová Baňa. Po útokoch primátora, miestneho KDH a mladých kresťanských aktivistov, ktorí žiadali zrušenie festivalu, organizátori radšej celý festival presunuli mimo mesto.

„Štyri roky nebol s festivalom žiadny problém. Potom prišli voľby, ale nevedeli, čo ľuďom ponúknuť, nemali agendu, tak im chceli zalepiť oči a začali tvrdiť, že podporujeme satanizmus,“ hovorí šéf festivalu Gothoom Peter Beťko.

„Chodilo nám veľmi veľa anonymov, vyvolávali nám, že nás upália, že sme kacíri,“ hovorí, Beťko, ktorý žije v Novej Bani. Útokom sa nevyhli ani sponzori, ktorým tvrdili, že ak od partnerstva s festivalom neodstúpia, stratia zákazníkov.

„Bolo to veľmi náročné na psychiku,“ spomína Beťko. Festival už tri roky funguje len na súkromných pozemkoch v okolí Novej Bane. Tento rok bude v Revišťskom Podzámčí. Mesto už ich nijako nepodporuje, nežiadajú ho o dotácie ani o pomoc.

Headlinerka bojuje za práva zvierat

Organizátor festivalu Rock pod kameňom zatiaľ osobné vyhrážky nedostáva. Aj napriek tomu tvrdí, že v Snine nie je ideálna atmosféra. „Je tu veľa ohovárania. Psychicky je to veľmi náročné,“ hovorí Križánek.

Súhlasí s tým, že festivalové skupiny často spievajú o pesimistických a negatívnych veciach, so satanizmom by to však nespájal. „Skupina Arch Enemy, ktorá je pre nich najväčším tŕňom v oku, je deathmetalová svetová špička. Áno, majú pochmúrne texty, ale spievajú o životnom prostredí, o korupcii. Ich speváčka Alissa White-Gluz je vegánka, polovica kapely sú vegetariáni, nenávidia zabíjanie zvierat, sú ochrancovia prírody,“ vysvetľuje Križánek.

Agendu speváčky ocenila aj organizácia PETA, ktorá sa venuje právam zvierat.

Jedna z najznámejších piesní kapely Arch Enemy:

War Eternal

Friend or foe, there’s no way to know
In the battlefield of life it’s kill or be killed
So many times it’s matter of degrees
From being up on your luck to down on your knees

It’s a hellish inferno
This is war eternal
They try to change you
Crush and break you

Try tell you what to do
They love to have control of you
Back against the wall
In danger of losing it all
Search deep inside
Remember who you are

It’s time like these when lines are drawn
Which side of the fence are you standing on?
There will come a day not so far away
When the hunter becomes the prey (and you will pay)

It’s a hellish inferno
This is War Eternal
They try the change you
Crush and break you

Try tell you what to do
They love to have control of you
Back against the wall
In danger of losing it all
Search deep inside
Remember who you are

This is fucking war

They try to change you
Crush and break you
Try tell you what to do
They love to have control of you
Back against the wall
In danger of losing it all
Search deep inside
Remember who you are

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie