Denník N

Nie je herec ani trol. Je to nežný neonacista

Hlavný hrdina filmu nič neskrýval. Foto – hithit.com
Hlavný hrdina filmu nič neskrýval. Foto – hithit.com

Po portréte Andreja Babiša nakrútil režisér Vít Klusák nový film, o ktorom sa bude veľa hovoriť. Volá sa Svet podľa Daliborka.

Pán Dalibor z Prostějova nie je herec ani trol. Je to pravý neonacista.

Pracuje ako lakovač, má 37 rokov a stále býva s matkou. Svoju prácu nenávidí. Koho ďalej nenávidí: Cigánov, Židov, utečencov, homosexuálov, Merkelovú, pavúky a zubárov. Keď má chvíľku voľna, venuje sa amatérskej umeleckej tvorbe. Nakrúca hororové videá, skladá piesne, maľuje a píše poviedky. Doteraz nemal uspokojivý vzťah so ženou.

„Rád by som zdôraznil, že Dalibor nie je žiaden tupec ani idiot. Je to, paradoxne, veľmi citlivý chlapec,“ hovorí Vít Klusák.

Český filmár nakrúcal neonacistu dva roky. Výsledkom je dokument Svet podľa Daliborka s podtitulom Portrét nežného neonacistu. Do českých kín príde o dva týždne, predtým ho uvedie festival Karlovy Vary. Rozruch však vzbudzuje dlho.

Klusákovým cieľom bolo „demýtizovať české národné náckovstvo“. „Väčšina českých občanov neonacistov vída na 1. mája, ako organizovane pochodujú s transparentmi mestom, kričia a polícia ich oddeľuje od anarchistov. Ja som chcel tú predstavu rozbiť,“ povedal pre Lidovky režisér.

Na prípade muža z malého mesta chcel ukázať, že príčinou extrémizmu nie je ideológia, ale skôr nevzdelanosť, sexuálna frustrácia či zlá sociálna situácia v regióne.

Holohlavý muž s obuškom

Dalibora Klusák našiel na YouTube. Video s holohlavým mužom, ktorý sa oháňa vystreľovacím obuškom, bolo hitom českého internetu. Na filmára muž pôsobil dojemne, komicky aj znepokojujúco. Chvíľu si myslel, že je to herec, ale ukázalo sa, že nie je.

„Napísal som mu, či je ochotný rozprávať sa o tom, že by o ňom vznikol film. On mi odpísal, že sa v žiadnom prípade nestretneme, pretože sa bojí, že som policajt. Tak som sa vydal s  jeho fotografiou do Prostějova. Obchádzal som bary a reštaurácie a snažil som sa o ňom niečo zistiť. Po ôsmich hodinách som stretol kamaráta jeho otca,“ spomína Klusák.

Filmovanie sa začalo v období, keď sa Daliborova matka zoznámila so Slovákom Vladimírom, ktorý je tiež neonacista. Keď sa k nim nasťahuje, v Daliborovi to podnieti odhodlanie konečne si nájsť vážnu známosť.

„Film o osamelom mužovi, ktorý zasvätil svoj život nenávisti, klamstvu, Playstationu a Facebooku, tým dostal skutočnú, životnú dynamiku,“ píšu tvorcovia snímky, ktorá pôsobí ako hraná, ale je to dokument. Postavy sú autentické, nachádzajú sa vo svojom prirodzenom prostredí, konajú aj hovoria výhradne samy za seba.

Z trailera to vyzerá na poriadnu tragikomédiu. Fašista zakopáva a padá na zem. Mazná sa s plyšovým tigrom v posteli. Neobratne sa pokúša zblížiť so svojou vyvolenou. Keď spolu s Vladimírom idú spievať v obývačke českú hymnu, tak si najprv nevedia spomenúť na text a potom dnu vpáli nahnevaná matka.

Soundtrackom je klasická hudba slovenského skladateľa Vladimíra Godára. Prvé reakcie trailer prirovnávajú k filmom Rakúšana Ulricha Seidla, prípadne odmietajú uveriť, že to nie je paródia. Vít Klusák už v minulosti mystifikoval, ako spoluautor filmu Český sen (2004), ktorý napálil zákazníkov reklamou na neexistujúci hypermarket.

Film mal pôvodne financovať štátny Fond na podporu kinematografie, ktorý pre „kontroverzný prístup k téme“ skresal financie na tretinu. Na jeho dokončenie vyhlásili tvorcovia internetovú zbierku, ktorá prekonala ich očakávania. Cez portál HitHit namiesto žiadaných 420-tisíc českých korún vyzbierali vyše pol milióna. 843 prispievateľom tak sľubujú „pohľad na život obyčajných slušných Čechov, ktorým sa cnie za Adolfom Hitlerom“.

Zájazd do Osvienčimu

So snímkou sa spájajú aj ďalšie kauzy. Keď vlani v ankete Český slávik ocenili skupinu Ortel, známu rasistickými textami, rómsky muzikant Radek Banga na protest ceremoniál opustil. Proti vlne nenávistných reakcií, ktorá nasledovala, sa Bangu zastal Vít Klusák vo videu na Facebooku.

Povedal, že pri nakrúcaní získal zábery z vystúpenia skupiny Ortel vo Frýdku-Místku, kde jej fanúšikovia hajlujú. Zábery bol ochotný poskytnúť polícii.

 

Po tom, čo ich vo svojom publicistickom programe 168 hodín odvysielala Česká televízia, zavolala Klusáka polícia na výsluch.

Policajti najprv chceli vysvetliť okolnosti nakrúcania.  Pri druhom výsluchu Klusákovi nechceli veriť, že nacisti z videa nie sú zaplatení herci. Ani nacistické značky odevu podľa nich nič nedokazujú. „Sú dobre ušité, preto ich nosia všetci,“ odpovedali podľa režiséra policajní vyšetrovatelia na otázku, či to nie je dôkaz extrémizmu.

Ďalšia kauza sa spájala s autobusom využitým tvorcami pri propagácii filmu. Vozidlo polepili nápismi ako „Poďte do Osvienčimu – výlet za emóciami“. Bolo to myslené ako paródia na cestovky, ktoré inzerujú zájazdy na miesto bývalého koncentračného tábora ako do Disneylandu. Nasledovali pohoršené reakcie, ktoré si všimol britský bulvár Daily Mail.

Svet podľa Daliborka bude mať českú premiéru 13. júla.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie