Denník N

Gwyneth Paltrowová propaguje „liečivé náplasti“, podľa vedcov ide o nezmysel a homeopatiu pre bohatých

Herečka Gwyneth Paltrowová. Foto – Tasr/Ap
Herečka Gwyneth Paltrowová. Foto – Tasr/Ap

Nie je to po prvý raz, čo herečka svojimi aktivitami popudzuje vedcov. V minulosti ženám napríklad radila, aby si do pošvy vkladali vajíčko zo špeciálneho nerastu a robili si parný kúpeľ pošvy. Lekári od toho odrádzajú.

Oscarová herečka Gwyneth Paltrowová zase raz propaguje nezmysly. Na svojej stránke Goop robí reklamu nálepkám na telo Body Vibes, ktoré „vytvárajú rovnováhu frekvencií v tele“.

Ľudské telo, tvrdia výrobcovia, funguje na ideálnej energetickej frekvencii, „ale každodenný stres a obavy nás môžu zbaviť vnútornej rovnováhy, vyčerpať naše zásoby energie a oslabiť imunitný systém“.

Nálepky sú údajne nastavené na ideálnu frekvenciu tela a vyrovnávajú nežiaducu nerovnováhu. „Keď ich máte na sebe – blízko pri srdci na ľavej ruke alebo na ramene – doplnia vaše energetické zásoby, majú upokojujúci efekt a zmierňujú fyzické napätie a starosti.“

Podľa výrobcu nálepka aj čistí pokožku.

Podozrivé používanie pojmov

Evolučná biologička Lenka Příplatová pre Denník N povedala, že pseudovedecké produkty pracujú s termínmi ako „frekvencia“ a „energia“ veľmi svojvoľne, a preto sú hneď od počiatku podozrivé.

Odborníčka je členkou Českého klubu skeptikov Sisyfos a pôsobí v Laboratóriu evolučnej biológie na Karlovej univerzite v Prahe.

„Žijúce ľudské telo svoje frekvencie zaiste má, či už ide o tlkot srdca, či oscilačnú aktivitu nervových tkanív. Predstava, že by snáď všetky tieto opakujúce sa javy v našom tele mali byť v akejsi harmónii, však rozhodne nie je založená na súčasnom vedeckom poznaní,“ vraví vedkyňa.

Dodáva, že ak naše telo vystavujeme určitým frekvenciám, či už zvukovým, vizuálnym, alebo mechanickým, máva to spravidla vplyv značne nežiaduci, „od pomerne neškodnej nevoľnosti až po možnosť vyvolať epileptický záchvat. Našťastie sa to – zdá sa – netýka každého človeka“.

Podľa Příplatovej pôsobí ochrana pred plytvaním našich „energetických zásob“, ako to inzeruje výrobca nálepiek, „vyložene humorne“. „Energia, ktorú používame na uchovanie našich životných funkcií, sa v tele ukladá hlavne v tukových tkanivách, o ktorých ochranu však väčšina zákazníkov pravdepodobne nestojí,“ vraví česká odborníčka.

Foto – Body Vibes

Homeopatia pre bohatých

Jediný efekt inzerovanej náplasti podľa Příplatovej „môže spočívať v odľahčení našej peňaženky“.

Molekulárny biológ Peter Celec z Univerzity Komenského pre Denník N povedal, že náplasti Body Vibes sú nezmysel. „Neviem o žiadnej štúdii, ktorá by účinnosť niečoho takého potvrdzovala. Ale viem si predstaviť, že ako biznis je to skvelé.“

Evolučný biológ Jerry Coyne (emeritný profesor na univerzite v Chicagu) na svojej stránke napísal, že uvedené náplasti sú „homeopatiou pre bohatých“ a herečku obvinil, že sa obohacuje zavádzaním zákazníkov, ktorých balamutí pseudovedeckými výrobkami, ktoré nespôsobujú to, čo sľubujú.

Jedna nálepka stojí 6 dolárov. Odporúča sa nosiť tri naraz maximálne tri dni, čo za mesiac činí 180 dolárov.

NASA sa dištancovala

Na Paltrowovej stránke Goop sa písalo, že nálepky sú vyrobené z rovnakého vodivého uhlíkového materiálu, ktorý NASA používa v skafandroch pre kozmonautov.

Gizmodo oslovilo NASA, aby zistili, či je to naozaj tak. Zástupca NASA pre Gizmodo povedal, že ide o lož. Stránka uvedené tvrdenie stiahla a v opise produktu sa už nenachádza.

Mark Shelhamer, ktorý pracoval v NASA, kde skúmal vplyv pobytu v kozme na ľudské telo, pre Gizmodo o nálepkách povedal: „Fíha, to je poriadna kravina.“

Existuje viacero druhov nálepiek Body Vibes, napríklad na uvoľnenie bolesti, podporu nálady alebo na krásnu pokožku. Foto –  Body Vibes

Vajíčko do pošvy

Nie je to po prvý raz, čo herečka Paltrowová svojimi aktivitami popudzuje vedeckú obec. V minulosti ženám napríklad radila, aby si do pošvy vkladali nefritové vajíčko.

Na stránke Goop sa píše, že „fanúšikovia vravia, že (vajíčko, pozn. red.) zvyšuje energiu čchi, napätie svalov v pošve, hormonálnu rovnováhu a ženskú energiu vo všeobecnosti“.

Doktorka Jen Gunterová v CBS News varovala ženy pred tým, aby spávali s vajíčkom v pošve. „Chcela by som poukázať na to, že nefrit (nerast, pozn. red.) je porézny, takže sa doň môžu dostať baktérie. Vajíčko sa potom môže správať ako kontaminovaný predmet.“

Parný kúpeľ pošvy

Lekárka dodala: „Čítala som si príspevok na Goop a poviem vám, že je to najväčšia kopa nezmyslov, odkedy som si na stránke čítala o parnom kúpeli pošvy.“

V roku 2015 Paltrowová propagovala parný kúpeľ pošvy, lebo podľa nej ide o efektívnu očistnú kúru a parný kúpeľ ženských genitálií vraj ženám dodáva energiu.

Lekárka Gunterová vtedy na svojom blogu napísala, že bylinková para „nemôže v žiadnom prípade dostať do rovnováhy pohlavné hormóny, regulovať menštruačný cyklus, liečiť depresiu alebo neplodnosť“ a ženy od aktivity odhovorila, lebo predstavuje zdravotné riziká.

Zaujímavosť nie je pravdivosť

Paltrowová je ďalším zo zástupu ľudí, ktorý si pletie zaujímavosť s pravdivosťou. Energia čchi, čakry, tradičná čínska medicína, frekvencie, rovnováha alebo nefrit, to všetko znie veľmi múdro.

Keď si to spojíme, vznikne z toho jeden veľký guláš a la New Age, z ktorého je vedcom zle, ale ktorý je pre nezorientovaného človeka tým správnym „pokrmom“, lebo pôsobí učene a záhadne.

Ľudí treba neustále trénovať v tom, aby nekriticky nedôverovali svojej intuícii, ktorá je omylná a zvádza nás dôverovať neovereným tvrdeniam.

Možno potom viacerí z nás ocenia základný výskum, ktorý nechce byť bombastický, ale je o to užitočnejší.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pseudoveda

Zdravie

Teraz najčítanejšie