Denník N

Merkelová umožní poslancom slobodne hlasovať o manželstvách osôb rovnakého pohlavia

Merkelová pred voľbami otvára tému rovnosti manželstiev. Foto: TASR/AP
Merkelová pred voľbami otvára tému rovnosti manželstiev. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová zmenila názor na manželstvo rovnakých pohlaví. Nový postoj však prichádza pred blížiacimi sa voľbami.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), prekvapila médiá a verejnosť, keď oznámila, že prehodnotila svoj postoj voči manželstvám osôb rovnakého pohlavia.

Na rozdiel od sociálnych demokratov (SPD), slobodných demokratov (FDP) a Strany zelených, pre ktorých je táto problematika kľúčovou časťou ich politického programu, Merkelovej konzervatívni demokrati pred štyrmi rokmi boli proti týmto zmenám.

Náhly zvrat v rétorike voči LGBTQ komunite nastal u nemeckej kancelárky po tom, čo v rozhovore pre nemecký ženský časopis Brigitte povedala, že by parlament mal v otázke manželstiev rovnakých pohlaví „nasledovať svoje svedomie“. Podľa Merkelovej by nemalo ísť o stranícku politiku.

Tlak pred voľbami

Nemecká kancelárka si však uvedomuje, že medzi voličmi majú manželstvá osôb rovnakého pohlavia širokú podporu a pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré sú vypísané na 24. septembra, jej to môže pomôcť získať časť voličov.

Angela Merkelová umožní poslancom CDU v spolkovom sneme, aby sa slobodne rozhodli o tom, či by gejovia a lesby mali mať rovnaké práva na uzatvorenie manželského zväzku ako heterosexuáli.

Otázka manželstva ľudí rovnakého pohlavia tak ovládla pred jesennými parlamentnými voľbami agendu politických strán, čo môže znamenať, že tieto manželstvá budú v Nemecku čoskoro realitou. Predseda socialistov Martin Schulz už vyzval poslancov, aby s hlasovaním nečakali až do volieb, a niektorí poslanci tak chcú hlasovať už tento piatok.

Nemecko od roku 2001 dovoľuje partnerské zväzky, nie však manželstvá.

Zmena je možná

Nemecká kancelárka v minulosti zamietla manželstvá rovnakých pohlaví, pretože sa bála, aké dôsledky by to predstavovalo pre adoptované deti.

Názor zmenila po tom, čo sa rozprávala s lesbickým párom, ktorý si adoptoval osem detí. Podľa Merkelovej štát nemôže používať obavy o blaho detí v pestúnskej starostlivosti ako argument proti adopciám rodičmi rovnakého pohlavia.

Foto – Flickr/William Murphy

Už dlhšie bolo jasné, že Merkelová aj jej volebná koalícia CDU/CSU sa musia v istom bode rozhodnúť, akým smerom sa v otázke LGBTQ tém vydať, a či pod tlakom ostatných strán povoliť, alebo pokračovať v opozícii a naďalej „chrániť tradičnú rodinu“.

Blokovanie progresívnych tém, akou je aj otázka rovnosti manželstiev, by pre kresťanských demokratov a sesterskú bavorskú úniu znamenalo politickú izoláciu.

Merkelovej potenciálni koaliční partneri sú totiž veľkými podporovateľmi „Ehe für alle“(manželstvo pre všetkých).

Vyšachovať z hry

„Sociálni demokrati z SPD po voľbách nepodpíšu nijakú koaličnú dohodu, ktorej prioritnou zložkou by nebola aj snaha o uzákonenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia,“ povedal pre agentúru DPA nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas.

A sociálni demokrati nie sú jediní, ktorí sa v posledných dvoch týždňoch voči koaličnej dohode s nemeckou kancelárkou ohradili. Zelení a ani slobodní demokrati žiadnu prípadnú koaličnú dohodu s Merkelovej CDU nepodpíšu, ak v nej nebude sľub, že manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia sa stanú v Nemecku realitou.

Rozhodnutie nemeckej kancelárky síce niektorí vnímajú iba ako „politickú taktiku bez hodnôt“, no Merkelová aj napriek kritike mnohých ľudí potešila.

Dúhová Európa

V roku 2001 Holandsko uzákonilo, ako prvá krajina, manželské zväzky medzi osobami rovnakého pohlavia. V ďalších rokoch sa postupne pridalo Belgicko, Španielsko, Švédsko, Nórsko, Portugalsko, Island, Dánsko, Francúzsko, Veľká Británia (okrem Severného Írska), Írsko, Luxembursko a Fínsko.

Nie je to len signál do sveta, ale predovšetkým dobrá správa pre obyvateľov Nemecka a celú LGBTQ komunitu. Ďalší krok, ktorý nahráva vzájomnej tolerancii a otvorenosti spoločnosti.

Najväčšia nemecká LGBTQ organizácia, The Lesben-und Schwulenverband, sa podľa informácií CNN teší, keďže po 15-ročnej ideologickej blokáde považuje zmenu názoru nemeckej kancelárky za pokrok.

„Rovnaké práva pre všetkých sú požiadavkou našich základných práv, chceme žiť v krajine, v ktorej už viac nebudú lesbičky a gejovia diskriminovaní,“ píše sa vo vyhlásení organizácie.

Nemecko je roky pozadu v otázke homosexuálnych práv, a to aj napriek tomu, že od roku 2001 je možné vstúpiť do partnerského zväzku s osobou rovnakého pohlavia. Manželstvá ani adopcie detí homosexuálnymi rodičmi nie sú povolené.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie