Denník N

Advokát Lenčéš sa na súde tváril, že s prípravou nástenkového tendra nič nemal. Svedkovia tvrdia opak

Mariána Janušeka a Igora Štefanova súdil sudca Mozner. Foto N – Vladimír Šimíček
Mariána Janušeka a Igora Štefanova súdil sudca Mozner. Foto N – Vladimír Šimíček

Obžalovaná Zdenka Kudláčová trvá na výpovedi, že konala na pokyn Róberta Lenčéša, advokáta z firmy Avocat.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku v stredu na druhý pokus vypočul advokáta Róberta Lenčéša. Ten pracoval pre firmu Avocat. Tá vyhrala za prvej Ficovej vlády v tendri ministerstva výstavby, ktorý sa stal známy ako nástenkový. Podľa svedeckých výpovedí to bol práve Lenčéš, kto z právneho hľadiska pripravoval súťaž na tender. Ten bol šitý práve pre Avocat.

O úlohe Lenčéša už vypovedala jedna z obžalovaných, Zdenka Kudláčová, ktorá v tendri vystupovala ako „odborne spôsobilá osoba“. Už dávnejšie vyhlásila, že to bol Lenčéš, kto ju oslovil s touto ponukou. S ním podľa nej konzultovala aj prípravu podkladov.

Lenčéš, ktorý v kauze nie je obvinený, to na súde poprel. Tvrdil, že na ministerstvo výstavby nastúpil až po tendri a že nič nepripravoval. Prečo by si to Kudláčová vymyslela? „Naozaj neviem, ja som nebol človek z ministerstva, myslím, že sa jej to spojilo, keď som ju kontaktoval ako zástupca ministerstva,“ tvrdil Lenčéš novinárom po skončení jeho výpovede na súde.

Video: Pred novinármi Lenčéš utekal

„Trvám na svojej výpovedi,“ hovorila Kudláčová, podľa ktorej sa s Lenčéšom pred prípravou tendra aj stretla.

To je taká konštrukcia

„Stretol som sa s ňou, keď mi ju na ministerstve odporučili ako odborníka na verejné obstarávanie. Riešili sme spolu nejaké verejná obstarávania a šiel som za ňou ako zástupca ministerstva. Nepamätám si, kde to bolo, určite to nebola Bratislava, niekde som za ňou šiel,“ tvrdil Lenčéš s tým, že stretnutie prebehlo až po vyhlásení tendra.

Firma je podozrivá, že si v kauze fakturovala fiktívne právne služby a že si tender pripravovala sama pre seba. „Preboha, to je taká konštrukcia,“ reagoval na to Lenčéš.

Lenčéš si na súde nevedel spomenúť na viac vecí, pamätal si však, že tender bol pred desiatimi rokmi vyhlásený na nástenke, a aj to, ako nástenka vyzerala. Tvrdil, že sám tam oznámenie o tendri videl. Prokuratúra, naopak, tvrdí, že oznámenie o tendri na nástenke ani nikdy neviselo. Nástenka bola za presklenými dvermi, kam sa  verejnosť mohla dostať len cez recepčného. Podľa exministrov SNS Igora Štefanova a Mariána Janušeka to bolo verejne prístupné miesto, podľa NKÚ a prokuratúry nie.

„Nerozumiem tomu, prečo je to vôbec na špecializovanom súde, ale to musia riešiť advokáti, nie ja. Nebol som pri tom, keď sa to pripravovalo, ale myslím, že nie,“ povedal Lenčéš na otázku, či sa podľa neho stal trestný čin.

Avocat na ministerstve

Avocat mal neskôr na ministerstve vlastnú kanceláriu, a hoci malo ministerstvo vlastné právne oddelenie, dávalo zarábať externej firme.

Denník SME ešte v roku 2008 informoval, že Lenčéš klame, keď tvrdí, že Štefanova spoznal až po nástenkovom tendri. V roku 2006 ho zastupoval ako riaditeľa Agentúry na podporu regionálneho rozvoja v spore s mimovládkami. Tie ho žalovali za to, že im odmietol sprístupniť informácie. Odvolanie v mene Štefanova písal Lenčéš na hlavičkovom papieri Avocatu.

Igor Štefanov, Marián Janušek, Zdenka Kudláčová a pracovníci ministerstva Radoslav Behúl a Tomáš Labay sú obžalovaní z machinácií pri verejnom obstarávaní, pretože podľa prokuratúry v roku 2007 pripravili tender za 3,6 miliardy korún (vyše 140 miliónov eur) pre vopred vybratého uchádzača – konzorcium firiem Zamedia a Avocat, ktoré boli blízke vtedajšiemu predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Škoda spôsobená štátu je vo výške 3,6 milióna eur.

Prokurátorka Renáta Ontkovičová povedala, že k dôkazom sa bude vyjadrovať až v záverečnej reči. „Boli obvinené tie osoby, kde orgány činné v trestnom konaní mali dostatočne dôvodné podozrenie. Situácia sa môže na základe výsledkov dokazovania zmeniť,“ povedala prokurátorka na to, prečo Lenčéš v kauze nestojí pred súdom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nástenkový tender

Slovensko

Teraz najčítanejšie