Denník N

Štát naleje do nemocníc 585 miliónov eur na dlhy a nemusí to byť naposledy

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ani po oddlžení nebudú nemocnice platiť faktúry. Drucker nevylučuje, že toto nie je posledné oddlženie. Návrh zatiaľ stiahol, chce ešte presvedčiť dodávateľov pomôcok, ktorí sa chcú súdiť.

Štát do nemocníc opäť naleje extra milióny eur. Pôjde historicky už o štvrté oddlženie a na nezaplatené faktúry pôjde 585 miliónov eur.

Oddlžovanie bude mať prísne pravidlá a bude mať štyri vlny, potrvá tri roky. Nie všetci dodávatelia, ktorým nemocnice dlhujú, tak dostanú peniaze už v tomto roku. Tí, ktorí nebudú súhlasiť s podmienkami, peniaze ani nemusia dostať.

Ešte naposledy chce presvedčiť kritikov

O oddlžení mala dnes rozhodnúť vláda, na rokovaní však minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) návrh stiahol. Chce ešte rokovať s kritikmi návrhu.

Najhlasnejšie kritizuje oddlženie Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SKMED. Nepáči sa jej, že nedostanú penále, úroky z omeškania a ešte majú dať od 2,5 do 20 percent zľavu z faktúry. Ak nepristúpia na zľavu, štát im peniaze nezaplatí.

Asociácia odporučila svojim členom, aby zvážili, či sa do oddlženia zapoja. Celkovo nemocnice ku koncu marca tohto roku členom asociácie dlhovali 183 miliónov, pokuty a penále boli 23 miliónov. Asociácia tak drží viac ako tretinu všetkých dlhov. Peniaze chce vymáhať súdnou cestou.

Minister sa tak chce s nimi ešte raz stretnúť, aj keď hovorí, že už rokovali viackrát. „Keď to počkalo tak dlho, tak to ešte počká,“ povedal Drucker.

Za návrhom si však stojí. Drucker hovorí, že zrejme neustúpi od podmienky, že všetky firmy budú musieť dávať zľavy, aby štát zaplatil dlhy za nemocnice. „Toto je jediný návrh na stole, ak k tomu nepristúpia, ostane situácia taká, aká je,“ povedal Drucker.

Vláde návrh opäť predloží na budúci týždeň. Bude to posledné rokovanie vlády pre letnými prázdninami.

Dlhy budú tvoriť aj naďalej

Aj keď nasledujúce tri roky štát zaplatí viac ako 500 miliónov eur za nemocnice, aj tak to neznamená, že sa prestanú zadlžovať. Ministerstvo očakáva, že tento rok nemocnice vytvoria dlh 81 miliónov, budúci 67, v roku 2019 by to malo byť 55 miliónov a rok 2020 skončia nemocnice s ďalším dlhom, 43 miliónov eur. „Tento dlh si budú musieť nemocnice vysporiadať v rámci svojej prevádzky,“ povedal Drucker. Pred týždňom pritom hovoril, že už v roku 2020 by mali mať vyrovnané hospodárenie.

Minister úplne pripustil, že toto oddlžovanie nemusí byť posledné. „Ja už tu asi v roku 2020 nebudem, otázka bude smerovať na tých, ktorí tu budú, či sa podriadia tlaku,“ povedal.

Štát bude teraz platiť dlhy, ktoré nemocnice vytvorili do konca minulého roka. Začne na jeseň. Celkový dlh nemocníc je 647 miliónov eur. Podmienkou na vyplatenie faktúr však budú zľavy, a tak by malo na uspokojenie všetkých firiem stačiť 585 miliónov.

Niektorým firmám nemocnice nezaplatili aj viac ako štyri roky, suma takýchto dlhov je päť miliónov. Dvoj- až štvorročné dlhy sú spolu vo výške 80 miliónov eur.

Niektorým firmám spôsobuje dodávanie materiálu či služieb verejným nemocniciam obrovské problémy. Pri niektorých to je až 60 miliónov eur. Celkovo tri firmy majú nezaplatených 200 miliónov eur.

Oddlžovanie bude dobrovoľné, nemocnice sa doň nemusia zapojiť, medzi nimi ani menšie regionálne alebo súkromné nemocnice. Najvyššie nezaplatené faktúry majú štátne nemocnice.

Ako to bude fungovať

Oddlžovanie by malo mať prísne pravidlá. Každá firma, ktorej nemocnice nezaplatili, bude musieť dať zľavu, inak peniaze od štátu nedostane. Budú dve formy oddlženia – fixný diskont a elektronická aukcia.

Ako by to malo vyzerať v praxi: napríklad má firma nesplatenú faktúru od 31. decembra 2012. Nemocnica ju mala zaplatiť do 19. maca 2013. Je to teda 45 mesiacov po splatnosti. Faktúra bola vo výške 43 100 eur. Ministerstvo najskôr ponúkne firme takzvaný fixný diskont. Teda zľavu, ktorú bude musieť firma dať, aby dostala peniaze. Výška zľavy závisí od toho, kedy mala nemocnica faktúru zaplatiť – čím staršia zmluva, tým nižšia zľava. Teda v tomto konkrétnom prípade, keďže ide o pohľadávku staršiu ako dva roky, by firma musela dať zľavu z istiny 2,5 percenta. Ak by s tým súhlasila, štát jej zaplatí. Nemôže si navyše nárokovať na penále ani úroky z omeškania platby.

Ak by firma takúto zľavu neakceptovala, nastáva druhá možnosť. V tom prípade príde k elektronickej aukcii. V nej bude určený balík peňazí na konkrétne obdobie. V prípade tejto firmy pôjde o spoločný balík pre všetky firmy, ktorým nemocnice nezaplatili dva roky a dlhšie. Aj v elektronickej aukcii bude musieť dať firma zľavu, a to hneď pri vstupe. Tu by išlo o 2,5 percenta pri vstupe do aukcie a potom by sa v elektronickej aukcii predbiehali – kto dá vyššiu zľavu, toho štát oddlží. V tomto prípade pri tejto firme by sa teda neoplatilo ísť do aukcie, firma by dopadla horšie ako pri fixnom diskonte. Táto možnosť sa skôr môže oplatiť firmám s mladším dlhom. Aj tie však musia počítať s tým, že nevyjdú peniaze na každého.

Zľavy sa budú líšiť

Oddlžovať bude štát v štyroch termínoch, najskôr pôjde o najstaršie dlhy, teda tie, ktoré vznikli pred viac ako dvomi rokmi. Tieto dlhy by štát mohol vyplatiť ešte v tomto roku a nemocnice na to nemusia mať pripravené ozdravné plány.

Pri najstarších dlhoch môže ministerstvo od firiem žiadať zľavu od 2,5 percenta, každý mesiac sa bude zľava zvyšovať o 0,365 percenta. Maximálna zľava, ktorú bude štát požadovať, bude 20 percent. Teda firma bude musieť odpustiť pätinu zo svojho dlhu, takúto vysokú zľavu budú žiadať pri najmladších dlhoch. Výška zľavy bude presne určená podľa času a bude pre všetkých rovnaká.

Musia mať ozdravné plány

Na to, aby štát nemocniciam dlhy zaplatil, musia mať ozdravné plány. Nemocnice budú musieť vytvoriť dozorné orgány s presne určeným minimálnym štatútom – kontrola obstarávaní a nákupov, kontrola plnenia ozdravného plánu, možnosť odvolania štatutára pri presne určených dôvodoch.

Ministerstvo bude zastupovať dlžníkov. Peniaze na oddlženie tak neprejdú do nemocníc, ale zaplatí ich rovno ministerstvo, a stane sa tak akoby veriteľom nemocníc. Ak budú napĺňať podmienky ozdravného plánu, štát dlh nemocniciam odpustí.

Ozdravný plán na päť rokov vypracuje nemocnica. Výhľadovo by mala dosahovať hospodárenie na úrovni kladného ukazovateľa EBITDA (teda zisk pred zdanením a odpismi) dva po sebe nasledujúce roky, nemá generovať záväzky po lehote splatnosti.

Za nedodržiavanie ozdravných plánov budú nasledovať sankcie – ide napríklad o zmrazenie navyšovania miezd nad úroveň zákonom ustanoveného minima, nemožnosť čerpania ďalších peňazí na oddlžovanie, možné zmeny štatutárneho orgánu či pokutu za porušenie zmluvných povinností.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie