Denník N

Jahnátek je na najlepšej ceste šéfovať cenám energií, v konkurze vyhral, má aj podporu ministra

Ľubomír Jahnátek šéfoval ministerstvu pôdohospodárstva, keď sa tam rozdávala na projekty pre vidiek miliarda eur. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ľubomír Jahnátek šéfoval ministerstvu pôdohospodárstva, keď sa tam rozdávala na projekty pre vidiek miliarda eur. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:50 – Bývalý dvojnásobný minister za Smer môže nahradiť Jozefa Holjenčíka, ktorý z postu šéfa regulácie cien energií odišiel pre škandál s vysokými faktúrami.

Aktualizované o 15:50. Poslanec Smeru a bývalý minister hospodárstva aj pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek dostal najviac bodov od komisie, ktorá hodnotila kandidátov vo výberovom konaní o post šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Tento úrad reguluje ceny energií, ktoré sú dôležitou agendou pre vládny Smer.

„Komisia sa uzniesla po dlhej úvahe, že odporučí ministrovi hospodárstva na post predsedu ÚRSO pána Jahnátka,“ oznámil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vojtech Ferencz.

Komisia preto odporučí ministrovi hospodárstva, aby vláde do kľúčovej pozície navrhol práve Jahnátka.

Jeho možné vymenovanie nevníma minister financií Peter Kažimír (Smer) ako spochybňovanie nezávislosti úradu. 

„Nie som členom hodnotiacej komisie, nie som, kto navrhoval bývalého ministra Jahnátka do tejto pozície. Nie je neznáma osoba, ale nie je ani straník,“ povedal. ÚRSO podľa neho kontroluje toľko ľudí, že spochybňovať nezávislosť nie je na mieste.

Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu je Jahnátek najlepší kandidát na šéfa ÚRSO. „Myslím, že sa s týmto výberom komisie stotožním a navrhnem ho vláde,“ povedal.

Do čela ÚRSO by sa mohol podľa Žigu posadiť už v polovici júla. Návrh vláde predloží o týždeň.

Nominant zamestnávateľov

Jahnátek má teda veľkú šancu sadnúť do kresla, z ktorého musel začiatkom roka odísť iný nominant Smeru – Jozef Holjenčík. Stalo sa to potom, ako prepukol škandál s vysokými cenami energií.

Jahnátka navrhli podľa jeho slov na tento post zamestnávateľské zväzy. „Idem ako nominant Asociácie zámestnávateľských zväzov a združení,“ vysvetľoval Jahnátek, prečo sa do výberového konania prihlásil a prečo môže občanov uistiť, že úrad by pod jeho vedením rozhodoval o cenách energií nestranne a nezávisle od vládnej moci.

„Posledných 11 rokov som na najvyšších postoch v rámci štátu za stranu Smer, čiže tváriť sa, že nemám so Smerom nič spoločné, by bolo neslušné voči tej strane a neférové voči občanom. Áno, som za Smer v hospodárskom výbore a člen parlamentu, som tam ako nominant, nie som členom Smeru, ale som vždy bol nominantom Smeru,“ povedal Jahnátek.

S premiérom Robertom Ficom podľa vlastných slov svoju kandidatúru ani nepreberal.

Poslanci OĽaNO-NOVA považujú nomináciu Ľubomíra Jahnátka na post šéfa regulačného úradu za škandalóznu. „Nezávislosť úradu pod vedením poslušného straníka bude minulosťou, pretože zasahovanie politikov do cien energií môže priniesť zvýhodňovanie spriaznených podnikateľov, napríklad cez ceny elektriny z fotovoltických elektrární, ktoré úrad určuje. Takýto prístup môže ohroziť spoľahlivosť dodávok energií v budúcnosti,“ hovorí Eduard Heger, poslanec hnutia a člen hospodárskeho výboru parlamentu.

„Ťažko niekto uverí, že úrad bude pôsobiť nezávisle pod vedením dlhoročného vrcholového politika Smeru, ktorého do funkcie navrhne bývalý minister za tú istú stranu,“ upozornila poslankyňa Veronika Remišová s tým, že Ľubomíra Jahnátka navrhla do funkcie Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, ktorej prezidentom je bývalý minister za stranu Smer Tomáš Malatinský.

„Dnešné rastúce ceny elektriny sú aj dôsledkom premrštených platieb majiteľom fotovoltických elektrární. Tento systém, z ktorého profitovali viacerí politici Smeru, ako aj oligarchovia spájaní so stranou Smer, sa vytvoril práve pod vedením pána Jahnátka, vtedajšieho ministra hospodárstva. Najväčšiu škodu spôsobia takéto neodborné nominácie ľuďom, pretože nie je vylúčené, že chaos s cenami energií sa zopakuje,“ pripomenula Remišová.

Poslanci hnutia OĽaNO-NOVA žiadajú, aby vláda výberové konanie zopakovala aj s verejným vypočutím kandidátov.

Vyberali zo štyroch

Vo výberovom konaní boli štyria kandidáti na šéfa ÚRSO. V komisii rozhodovali aj Vladimír Soták ako predseda zamestnávateľského Klubu 500 či Vladimír Muška zo Združenia miest a obcí Slovenska.

Druhý za Jahnátkom skončil Ľubomír Blaško, Miroslav Čelinský (aktuálny podpredseda ÚRSO zastupujúci chýbajúceho predsedu) a za ním Jozef Legény.

„Nerobím si žiadne ilúzie o tom, že som nejaký top favorit. Pre mňa účasť na tomto bola skorej možnosťou si podiskutovať,“ hovoril Legény po svojom pohovore.

Jahnátek má v Smere dlhú kariéru, v prvej vláde Smeru bol ministrom hospodárstva a v tej druhej ministrom pôdohospodárstva. Preslávil sa napríklad tým, že za jeho pôsobenia vo funkcii ministra pôdohospodárstva sa na ministerstve zamestnali viacerí jeho známi.

Všetci členovia výberovej komisie dali Jahnátkovi najvyšší počet bodov.

„Z tých kandidátov určite najlepšie bol pripravený pán Jahnátek, ale vychádza to aj z toho, že bol ministrom hospodárstva, bol ministrom pôdohospodárstva,“ povedal Soták.

Republiková únia zamestnávateľov sa posťažovala na úzku ponuku kandidátov, rovnako najviac ocenila Jahnátka. Podobne Muška hovoril, že „osobnostne aj manažérsky“ vyšiel z pohovorov víťazne Jahnátek.

Vláda avizovala, že nového predsedu regulačného úradu odhlasuje po tom, ako začne platiť novela, ktorú prijali špeciálne pre škandál s cenami energií. Od stredy tak platí, že predsedu úradu pre reguláciu navrhuje aj volí vláda. Do utorka platilo, že kandidáta menuje prezident na návrh vlády.

Novelu schvaľovali na dvakrát, pretože ju vetoval prezident. Vláde vyčítal, že úrad, ktorý má byť zo zákona nezávislý, novelou ešte viac preväzuje na seba. Problém preto môžeme mať aj s Európskou komisiou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie