Denník N

Očný lekár: Slnečné okuliare sú len módny doplnok, skutočne ich potrebujete len k vode a na hory

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak vás na jar alebo v lete režú oči, problémom možno nie je slnko, ale alergie, zápaly spojoviek či syndróm suchého oka, hovorí očný lekár Pavol Veselý.

Nosíte slnečné okuliare?

Veľmi výnimočne.

Kedy napríklad?

Keď som na horách, pri vode alebo keď šoférujem.

Prečo v bežný deň nenosíte slnečné okuliare?

Lebo ich nepotrebujem. A nepotrebujete ich ani vy. Slnečné okuliare sú skôr módnym doplnkom. Funkciu clony, ktorá bráni tomu, aby bolo oko zasiahnuté väčším množstvom slnečného žiarenia, tvoria nadočnicové oblúky, obočie a zrenica, ktorá sa podľa intenzity svetla rozširuje alebo zužuje. Toto stačí na to, aby sa oko ochránilo. Či už vonkajšia časť oka, spojovka, alebo sietnica.

Pavol Veselý (1978)

Študoval na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Po škole pôsobil na očnej klinike v nemocnici Královské Vinohrady v Prahe. V roku 2011 si spolu s rodičmi, ktorí sú tiež oční lekári, otvorili očnú kliniku Vesely. Venuje sa chirurgii, pomocou ktorej ľudí zbavuje dioptrií, transplantáciám rohovky a sivému zákalu.

Necítite na jar a začiatkom leta, že viac žmúrite a môže vás z toho bolieť hlava?

Nie. Keď máte slnko počas dňa nad hlavou a napriek tomu máte problém s pohľadom, tak to nie je kvôli slnku. Problémom môžu byť alergie alebo zápaly spojoviek. Pomerne častý je aj syndróm suchého oka, je typický pre ľudí, ktorí pracujú v kanceláriách s klimatizáciou, kde sedia dlhé hodiny za počítačom. Alebo ho mávajú vodiči, ktorí dlho šoférujú v aute s klimatizáciou, ktorá im vysúša oči. Na jar, keď je trocha veternejšie prostredie, môžete mať pocit, že sa vaše oči zvierajú. Ak však máte zdravé oči, nemáte mať nikdy pocit, že by ste potrebovali slnečné okuliare.

Prečo potom toľko ľudí nosí slnečné okuliare?

Lebo je to fantastický módny doplnok. A do istej miery je to pre ľudí možno pocitovo príjemnejšie. Ak však hovoríme o zdraví, z môjho pohľadu nie sú potrebné.

Takže si nepokazím zrak, ak jedno leto nebudem nosiť okuliare?

Nie. Pokojne aj každé leto.

V čom je to iné pri vode a na horách?

Sneh aj vodná hladina má veľké množstvo nerovných plôch, ktoré spôsobujú odraz svetelných lúčov v niekoľkonásobne vyššom množstve, ako keď svieti samotné slnko. A keďže sa rôzne odrážajú smerom do oka, môžu ho podráždiť a spôsobiť napríklad snežnú alebo slnečnú slepotu. Pri podráždení spojovky sa oči začervenajú, začnú zvierať, slziť a byť svetloplaché. Oči teda treba chrániť najmä pred nepriamym slnečným žiarením.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Kúpili by ste si slnečné okuliare v supermarkete?

Ak je jeho súčasťou aj optika, tak áno.

Takže v obchodoch, kde kúpite zároveň jedlo, kozmetiku alebo oblečenie, by ste okuliare nekupovali?

Ak predávajú okuliare od renomovanej značky a dôveroval by som im, tak áno. Na všetkých okuliaroch by mali visieť certifikáty. Platí, že skôr by som sa spoliehal na kamenný obchod, než na trhovisko.

Čo znamená, že okuliare majú certifikát?

Že majú nejaký atest, ktorý hovorí o tom, aký silný majú UV filter a či blokujú všetky UV žiarenia, ktoré na zem dopadajú.

Okuliare majú zvyčajne UV 400. Stačí to?

Zvyčajne to úplne stačí. Otázkou je, či sú sklá také, ako sa píše na štítkoch a nálepkách.

Ako to človek zistí?

Zoberie okuliare do optiky a dá si odmerať účinnosť UV filtra.

Môže prísť do akejkoľvek optiky?

Malo by to tak byť. Viem si však predstaviť, že z toho optici nie sú veľmi nadšení. Ak im tam príde niekto s okuliarmi z Miletičky (bratislavské trhovisko, pozn. red.) a oni zistia, že majú dostatočný filter, tak by si vlastne kazili obchod.

Stávalo sa, že okuliare z trhu mali iný filter, než obchodníci deklarovali na visačke?

To je asi skôr otázka na optika. V minulosti to bolo tak, že okuliare boli často iba zafarbené, no nemali žiadny ochranný filter a nespĺňali štandardy. Dnes už sú takéto prípady skôr zriedkavé.

Môžu nekvalitné slnečné okuliare poškodiť zrak?

Keď si dáte slnečné okuliare, všetko naokolo stmavne. Tým pádom sa zrenica roztiahne a tie UV lúče, ktoré sa odrážajú od vody alebo od snehu, prechádzajú celým okom a môžu spôsobiť poškodenie sietnice, ktorá sa nachádza vo vnútri oka. Takému svetelnému žiareniu by sa však človek musel vystavovať dlhé dni, týždne a mesiace, aby si zrak vážne poškodil. Prejavuje sa to skôr únavou očí.

Keď má človek kvalitné okuliare, môže sa pozerať priamo do slnka?

Nie. Na to sú špeciálne okuliare podobné zváračským a majú viacero vrstiev a filtrov.

Kresba: Flickr/Mariella Patti/CC

Keď sa človek v lete opaľuje na slnku, stačí, keď zavrie oči? Nepreniknú škodlivé lúče aj cez tenkú kožu na mihalniciach?

Keď človek zavrie oči, jeho oko sa otočí nahor. Tým pádom od slnka nehrozí žiadne poškodenie zraku.

Kedy si človek môže povedať, že má tie správne okuliare a nehrozí mu poškodenie zraku?

Slnečné okuliare majú rôznu intenzitu zafarbenia a zakalenia. Sú slnečné okuliare do mesta, do prírody, na vysokohorskú turistiku, morské športy. Treba si ich vyberať podľa toho, kam ideme, a všetci renomovaní výrobcovia majú okuliare takto špecifikované.

Okuliare bývajú s rôznym zafarbením – niektoré majú modré sklá, iné žlté. Je každá farba vhodná do iného prostredia?

Je to len vecou módy. UV filter nemá žiadny súvis s farbou skiel. Existujú okuliare, ktoré majú číre sklo a napriek tomu majú UV filter. Čím sú okuliare tmavšie, tým viac chránia spojovku, teda povrchovú časť oka, pred dopadom lúčov. Preto majú horolezci veľmi tmavé sklá, lebo keď sú okolo nich snehové polia, lúče sa im do očí odrážajú z každého kryštálu snehu.

Ani deťom netreba kupovať slnečné okuliare?

Platí to, čo pri dospelých. Ak idete k moru, tak áno. Ale na prechádzke po meste to nie je dôležité.

Treba sa o oči počas leta viac starať?

Oči sú veľmi špecifický orgán, pretože sú samočistiace a samy sa regulujú.

Ako najlepšie spojiť dioptrické okuliare so slnečnými?

Veľa ľudí používa slnečné okuliare, ktoré majú dioptrické sklá. Pri okuliaroch z optiky máte istotu, že UV filtre sú tam presne také, aké majú byť. Treba povedať, že už samotné dioptrické okuliare môžu spôsobiť nejaké lomy svetla, ktoré môžu ľudia s dioptriami vnímať intenzívnejšie. Slnečné okuliare teda často potrebujú ešte viac, než tí, ktorí dioptrie nenosia.

Sú takéto okuliare drahé?

Dať si urobiť dobré okuliare je vo všeobecnosti drahé. To znamená, že dať si urobiť dobré slnečné okuliare, je tiež drahé. Bohužiaľ ešte drahšie ako bežné dioptrické okuliare.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie