Denník N

Marks & Spencer do mesiaca odíde z nášho trhu, posledný obchod zatvorí 31. júla

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Britský módny reťazec zrýchlil tempo rušenia predajní na našom trhu. Do mesiaca sa stiahne zo Slovenska úplne, najdlhšie zachová obchod v Košiciach.

Britský módny reťazec Marks & Spencer už na Slovensku zatvoril väčšinu svojich predajní, zvyšné tri prestanú fungovať do konca júla. Denníku N to v mene reťazca potvrdil Jonathan Glenister, riaditeľ pre medzinárodný obchod.

Dve predajne v bratislavskom nákupnom centre Eurovea a v košickom Doubletree zrušili už koncom marca tohto roka. Ďalšie dva obchody zatvorili tento mesiac – najprv 16. júna v nitrianskom nákupnom centre Mlyny a 26. júna v trenčianskom obchodnom centre Laugarício.

Reťazce.sk na Facebooku upozornili, že ďalší obchod skončí v polovici júla. To potvrdil aj Glenister, doplnil, že Marks & Spencer v nákupnom centre Europa zatvoria 16. júla.

Hoci v ozname o zatvorení banskobystrickej prevádzky reťazec ubezpečuje, že výhody vernostného klubu budú môcť zákazníci vyžívať aj naďalej vo zvyšných obchodoch na Slovensku, môžu tak urobiť už len krátky čas. Posledné dve prevádzky budú otvorené len o niekoľko dní dlhšie ako tá banskobystrická.

Najdlhšie ostane na východe

Reťazec, ktorý na Slovensku pôsobil desať rokov, paradoxne neponechá najdlhšie otvorený obchod v Bratislave, ale v Košiciach. V bratislavskom nákupnom centre Avion si zákazníci naposledy nakúpia oblečenie či potraviny 23. júla, v košickom centre Optima môžu nakupovať do 31. júla.

„Po ukončení procesu konzultácií na Slovensku sme urobili neľahké rozhodnutie zatvoriť našich sedem slovenských predajní. Doteraz sme zatvorili 4 predajne a našim zamestnancom sme potvrdili, že zostávajúce tri predajne budú zatvorené do konca júla,“ uviedol pre Denník N Glenister.

Poďakoval sa zamestnancom za profesionálny prístup k tomuto procesu a za ich trpezlivosť počas obdobia, keď sa budú predajne zatvárať.

Odchodom britského reťazca zo slovenského trhu do konca júla sa takmer naplnili predpovede analytika obchodu Ľubomíra Drahovského. Ten totiž v marci predpovedal, že po prvých dvoch zrušených obchodoch zatvorí zvyšné do konca júna.

Odchod ohlásili v novembri

Britská spoločnosť Marks & Spencer oznámila, že zatvorí všetkých sedem obchodov, ktoré má na Slovensku, začiatkom novembra minulého roka. Reťazec, ktorý na náš trh vstúpil v roku 2007 a zamestnával tu 174 ľudí, zároveň upresnil, že ukončí spolu činnosť v 53 predajniach v 10 krajinách.

Medzi 53 predajňami, ktoré sú v jeho vlastníctve a zavrie ich, sú obchody v Číne, vo Francúzsku, v Estónsku, Maďarsku, Litve, Poľsku, Rumunsku, Holandsku a Belgicku. Prehodnotil pritom činnosť 466 medzinárodných obchodov.

Odchod zo slovenského trhu odôvodnil opakovanými stratami a obmedzenými možnosťami na tomto trhu rásť.

„V rámci nášho širšieho posudzovania medzinárodného podnikania skupiny sme analyzovali výkon a potenciál našich obchodov na slovenskom trhu. Analýza ukázala, že pokračujúce straty a obmedzené možnosti rastu na trhu spôsobujú neudržateľnosť ďalšieho podnikania na Slovensku,“ povedal v novembri James Munson, generálny riaditeľ reťazca pre Česko a Slovensko.

Na českom trhu sa reťazec rozhodol zostať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie