Denník N

Za zmiznutím munície môže byť koordinovaný útok na sklady slovenskej armády

Z muničného areálu pri Trenčíne zmizlo jedenásť kusov protitankových striel (na obrázku) a 80 granátov. Ilustračné foto – YouTube/CrashZone
Z muničného areálu pri Trenčíne zmizlo jedenásť kusov protitankových striel (na obrázku) a 80 granátov. Ilustračné foto – YouTube/CrashZone

Rozsiahla krádež v dvoch rôznych muničných areáloch by nebola možná bez spolupráce s komplicmi v armáde.

V martinskej časti Podháj sídli útvar pozemného vojska. Vojaci odtiaľ chodia na cvičenia do terénu, pre ktoré si musia vyzdvihnúť muníciu z dvadsaťpäť kilometrov vzdialeného skladu.

Na týchto cvičeniach mohli vystrieľať viac munície, než zapísali do evidencie, a tá teraz v skladoch chýba.

Toto by bolo najmenej bolestivé vysvetlenie zmiznutia 300-tisíc kusov munície zo skladov pri Martine, na ktoré v utorok upozornila televízia Markíza. Znamenalo by to, že v armáde panuje „iba“ veľký zmätok v papieroch.

Horšie vysvetlenie znie, že neznáma skupina podnikla koordinovaný nájazd na slovenské vojenské sklady. V prospech tejto verzie hovorí to, že koncom marca sa novinári dozvedeli o inom podobnom prípade – tentokrát z muničného skladu pri Trenčíne zmizli desiatky granátov a niekoľko protitankových striel.

Do takejto rozsiahlej krádeže by už museli byť zapletení aj ľudia z armády. Tento scenár by zároveň predpokladal, že zlyhala aj časť pracovníkov vojenskej tajnej služby, ktorí by mali takémuto ohrozeniu predchádzať.

Ďalšie úniky možno čoskoro

Slovenská armáda má celkovo šesť muničných skladov rozmiestnených po krajine. Nejde o sklady v pravom slova zmysle, ale o rozsiahle oplotené areály v lesoch, ktoré zahŕňajú niekoľko budov so zásobami.

Z bezpečnostných dôvodov by v žiadnom areáli nemal byť kompletný arzenál – teda napríklad samopaly spolu s granátmi, muníciou či protitankovými strelami. Pokiaľ teda zmizli zásoby z viacerých areálov, môže to znamenať, že niekto sa premyslene snažil získať rôzne typy zbraní a munície.

Minister obrany Peter Gajdoš s prezidentom Andrejom Kiskom. Foto – tasr

Detailná kontrola, ktorú nedávno nariadil minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) stále prebieha. Nedá sa preto vylúčiť, že sa ľudia dozvedia ešte o ďalších prípadoch.

„Objavili sa informácie, že zmizli aj armádne samopaly a guľomety. Celkovo teda mohlo ísť o viacero únikov, z ktorých kompetentní zatiaľ priznali len dva,“ hovorí bezpečnostný expert Radovan Bránik.

Vraj náboje pre Kuzminovú

Ministerstvo obrany o celej veci poskytuje iba čiastkové informácie, ktorými sa navyše snaží celú vec zľahčovať. Po „prevalení“ prvého zmiznutia pri Trenčíne minister Gajdoš hovoril, že problém spočíva v tom, že armáda si na strážne úlohy najíma civilistov.

V minulosti totiž muničné sklady strážili vojaci základnej služby. Po prechode na profesionálnu armádu sa prijal úzus, že profesionálny vojak nie je na to, aby vykonával ostrahu. Preto tieto úlohy zverili civilným zamestnancom rezortu obrany (obvykle bývalým vojakom), alebo prevereným SBS-kám.

Podľa Gajdoša je tento systém zlý. „Absolútne je to nesprávne a ja som presvedčený, že by to mali strážiť skutočne vojaci,“ vyhlásil Gajdoš pre televíziu TA3.

Zatiaľ nie je jasné, či munícia zmizla už za ministra Petra Gajdoša (na snímke) alebo za jeho predchodcov. Foto – TASR

Tento týždeň po zverejnení incidentu pri Martine zase minister naznačoval, že zmizli len športové a slepé náboje, ktoré sa nedajú použiť v boji. „Je to, ako keď napríklad (biatlonistka) pani Kuzminová strieľa z malorážky, toto sú tie druhy munície,“ hovoril Gajdoš pred novinármi.

V skutočnosti môže byť situácia omnoho horšia. Po prvé: v prípade posledného zmiznutia pri Martine nemuselo ísť iba o cvičné strelivo, ale aj o „ostré náboje“. Hovorí sa totiž o zmiznutej „malokalibrovej munícii“, čo je kategória, do ktorej by spadali aj náboje napríklad pre pištole alebo samopaly.

SBS-kár sklad nevykradne

A po druhé: pokiaľ pri zabezpečení muničných skladov zlyhali civilisti, tak by to na odcudzenie väčšieho množstva streliva nestačilo.

Civilných zamestnancov využíva armáda primárne na to, aby stáli na bráne alebo chodili okolo areálu. „Títo ľudia robia fyzickú ochranu, ale človek, ktorý drží kľúče od budov s vojenskou muníciou, to už je príslušník armády,“ hovorí Bránik.

Podľa zdrojov Denníka N ani v jednom z muničných skladov nezistili známky násilného vniknutia (iba v Trenčíne sa vraj našla prestrihnutá páska, ktorou boli bedne s muníciou zapečatené). To by znamenalo, že niekto dokázal hladko vniknúť do areálu, odomknúť si budovu s muníciou a ešte ju naložiť do nákladného auta, keďže zmiznuté zásoby vážia niekoľko ton.

Iba ťažko sa dá predstaviť, že takúto operáciu zvládne zlodej bez spolupráce s človekom zvnútra, ktorý má prístup do skladov a zároveň vie, čo sa v nich nachádza.

Podozrivé kontakty medzi ľuďmi zodpovednými za vojenské sklady a zločineckými skupinami by malo zachytiť vojenské spravodajstvo. Niektoré jeho zložky sa totiž majú venovať práve týmto úlohám. „Je tu podozrenie, že spravodajská ochrana objektov zásadne zlyhala,“ hovorí Bránik.

Kto nesie zodpovednosť?

Do akej miery je za zmiznutú muníciu politicky zodpovedný súčasný minister Gajdoš, nie je jasné. V skladoch totiž mohla chýbať už za jeho predchodcu Martina Glváča (Smer), akurát na to prišli až teraz.

Ministerstvo na otázky tohto typu odmieta odpovedať. Opakuje, že najprv musí skončiť policajné vyšetrovanie. Jeho trvanie je pritom nejasné.

„Po ukončení vyšetrovania budeme určite informovať opäť. V rámci prebiehajúceho vyšetrovania sú oprávnené informovať iba orgány činné v trestnom konaní,“ odpovedala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Minister už po zverejnení incidentu z Trenčína hrozil, že nechá odvolať kompetentných pracovníkov a to aj vo vedení armády či ministerstva „Pokiaľ to bolo potrebné, prijali sme personálne opatrenia menšieho charakteru. Ale na základe prebiehajúcej analýzy budú prijaté aj ďalšie personálne opatrenia a podotýkam, že nie iba na tej najnižšej úrovni,“ hovoril pred mesiacom Gajdoš.

Urobil už minister nejaké takéto opatrenie? Hovorkyňa neodpovedala.

Faktom však je, že neporiadok v muničných skladoch existoval aj dávno pred Gajdošom. Z čias exministra Ľubomíra Galka (SaS) napríklad pochádza historka, ako generáli oznámili ministerstvu, že v jednej bedni objavili namiesto ručných zbraní kamene.

V novembri 2011 zase novinári zistili, že vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky zmizlo menšie množstvo trhavín a 200 kilogramov munície. Vtedajšia zastupujúca ministerka Iveta Radičová nariadila kontrolu, ktorá zistila, že navyše chýbajú aj dva náboje do húfnic. Ako vyšetrovanie tohto prípadu dopadlo, nie je známe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie