Denník N

Pavúk lovčík hájny láka samicu na svadobný dar. Nekvalitný dar naschvál maskuje tak, aby vyzeral lepšie

Lovčík hájny (lat. Pisaura mirabilis) je u nás hojne rozšírený pavúk. Šípka ukazuje na svadobný dar. Foto – archív Pavol Prokop
Lovčík hájny (lat. Pisaura mirabilis) je u nás hojne rozšírený pavúk. Šípka ukazuje na svadobný dar. Foto – archív Pavol Prokop

Nemať svadobný dar sa tomuto druhu nevypláca, vraví vedec Pavol Prokop, ktorý pavúka skúmal.

Evolučným príkazom je rozmnožiť sa. Ak to živočích nespraví, jeho gény budú navždy vyradené z genofondu, nastáva „game over“.

Problém je, že konkurentov, ktorí sa chcú rozmnožovať, je obrovské množstvo. Ako si má samica vybrať z celej plejády samcov?

Príroda vymyslela tie najpozoruhodnejšie spôsoby, ako samce upozorňujú na svoju maličkosť a samici uľahčujú prípadný výber.

Napríklad taký pavúk páví láka samicu zvodným tancom. Divoko máva končatinami a pred potenciálnou partnerkou sa pohybuje vzad a vpred. Ak sa samici predvedený výkon nepáči, samca odmietne a na párenie si vyberie šikovnejšieho konkurenta.

Behaviorálny ekológ Pavol Prokop z Trnavskej univerzity skúmal, ako partnerku láka iný pavúk, lovčík hájny (lat. Pisaura mirabilis). Štúdia, na ktorej vedec pracoval s Marekom Semelbauerom zo Slovenskej akadémie vied, vyjde v prestížnom časopise Animal Behaviour.

Svadobný dar

Lovčík hájny, u nás pomerne bežný pavúk, láka samicu na svadobný dar (terminus technicus). Pri pavúkoch ide o pomerne vzácnosť, len asi desať druhov z nich pozná svadobné dary.

Samec lovčíka obalí hmyz do pavučiny a pred kopuláciou ho dá samici ako svadobný dar. „Samica sa doň zahryzne a skúma ho. Ak usúdi, že dar je dostatočne kvalitný, začne ho konzumovať. Počas toho dochádza ku kopulácii,“ vraví Prokop.

Vedec vysvetľuje, že čím je dar väčší a kvalitnejší – napríklad ide o čerstvý a nie vysušený hmyz –, tým dlhšie trvá kopulácia. „Z evolučného hľadiska je to jasná výhoda, lebo takým spôsobom samec inseminuje viac spermií.“

Lenže vedci stoja pred istou záhadou. Ak je svadobný dar pre samca taký výhodný, ako je možné, že len okolo 40 percent lovčíkov má svadobné dary a zvyšok nie?

Svadobné dary, č. 21 je obalený dar pavučinou, č. 11 je neobalený. Foto – archív Pavol Prokop

Väčší pavúk odniesol väčší dar

Prokop a jeho kolega skúmali, čím sa vyznačuje menšina šikovných lovčíkov, ktoré ponúkajú svadobné dary. Neďaleko Trnavy odchytili pavúky, vzali ich do laboratória a skúmali.

„Prvá hypotéza znela, že lovčíky so svadobným darom sú geneticky kvalitnejšie. To sa dá merať symetriou ľavej a pravej časti tela. Ale táto hypotéza sa nepotvrdila,“ vysvetľuje Prokop.

Podľa ďalšej hypotézy boli lovčíky so svadobným darom lepšími lovcami. „Samcom sme dávali larvy múch a zisťovali sme, aké úspešné budú pri chytení koristi. Ani tu sme nič nezistili.“

Ani tretia hypotéza nevyšla. Znela, že lovčíky so svadobným darom vykazujú typické osobnostné vlastnosti. Merali ich cez prejavy v správaní, išlo napríklad o agresivitu alebo mobilitu.

„Jediné, čo sa nám potvrdilo, bolo, že čím boli samce väčšie, tým ťažšie mali svadobné dary. Lebo väčší samec dokázal odniesť ťažší svadobný darček,“ hovorí Prokop.

Balením daru klamú

Niektoré svadobné dary lovčíkov boli zabalené, iné nie. Podľa Prokopa nejde o náhodu, ale premyslenú stratégiu, ktorá má samicu obalamutiť.

„Zabalené dary boli oveľa ľahšie ako tie nezabalené. Keď si je samec vedomý toho, že dar nie je kvalitný, napríklad ide o nejaký vyschnutý hmyz, naschvál ho zabalí do pavučiny.

Keď ho samica skúma, márni čas tým, že sa prehrýza cez pavúčie vlákna. Kým sa dostane k samotnému daru, samec sa s ňou môže spáriť. Aj keby nebola kopulácia dlhá, k prenosu spermií môže dôjsť,“ objasnil Prokop možný dôvod balenia daru do pavučiny.

Z výskumu schopností pavúkov loviť larvy múch bzučiviek. Foto – archív P. P.

Párenie

Vedec nám vysvetlil, ako prebieha párenie lovčíkov hájnych. „Samec roztiahne pedipalpy, premenený druhý pár končatín, sadne si na zem a roztiahne hryzadlá, aby zviditeľnil dar, ktorý v nich drží. Samica začne dar ochutnávať. Vtedy ju samec podlezie a začne sa s ňou páriť. Nasleduje transfer spermií. Bežne to trvá aj hodinu.“

Prokop vraví, že ak samec nemá dar, samica si čupne, aby pavúk nemal prístup do kopulačného orgánu. „Samec môže samicu nejako oklamať, môže nastať aj prenos spermií, ale vo väčšine prípadov, ak samec nemá dar, tak ich samica nepoužije na oplodnenie vajíčok. Nemať svadobný dar sa tomuto druhu jednoducho nevypláca.“

Vedec vraví, že ak dôjde k zlúčeniu vajíčka a spermie, oplodnené vajíčka samica vykladie do kokóna, akéhosi vaku z vlákien. V ňom môže byť 50 až 200 vajíčok. „Samica ich tri týždne nosí v hryzadlách. Za celý čas neprijíma žiadnu potravu ani vodu a vajíčka aktívne obraňuje pred predátormi.“

Po troch týždňoch samica vačok otvorí a malým pavúkom vyrobí trojrozmernú sieť. Pavúčiky sa po nej rozlezú. Ešte zhruba týždeň ich ochraňuje. Potom sa pavúky rozptýlia po okolí. „O rok dospievajú, je to niekedy v apríli a máji, čiže predtým musia ešte prezimovať.“

Prokop vraví, že svadobnými darmi by lovčíky mohli zneužívať hlad samíc. „Keď je samica hladná, je oveľa viac promiskuitná, ako keď je sýta.“

Behaviorálny ekológ Pavol Prokop pôsobí na Trnavskej univerzite. Foto N – Tomáš Benedikovič

Variabilita darov

Podľa vedca poznáme v živočíšnej ríši celú variabilitu svadobných darov. „Napríklad niektoré druhy drozofíl vyvracajú obsah svojho žalúdka samici. Výskumy ukazujú, že ak to samica skonzumuje, výrazne to zvyšuje množstvo vajíčok, ktoré nakladie.“

Pavúky, drozofily alebo ľudia, všetci podliehame tým istým evolučným procesom.

Hoci si to bežne neuvedomujeme, aj ľudia používajú signály, aby sa odlíšili od zvyšku a upozornili na seba. Môže ísť o milé a láskavé vystupovanie, demonštráciu sociálneho statusu alebo bohatstva.

To všetko sú stratégie, ktoré vymyslela príroda, aby sme o sebe dali vedieť a našli si toho najvhodnejšieho partnera.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie