Denník N

Kotleba vysvetľoval zvláštny tender na opravu ciest a na tlačovku nepustil všetkých

Marian Kotleba. Foto – TASR
Marian Kotleba. Foto – TASR

Kotlebov úrad je preplnený. Jeden novinár by sa už nezmestil.

Župan Marian Kotleba pravdepodobne vysvetľoval dnes (piatok) nevysvetliteľné. Podozrivých pätnásť tendrov na opravu ciest za takmer desať miliónov eur. Tri dni na podanie ponúk, rovnaký čas ukončenia súťaží, deväť z nich vyhrala jedna firma. Pravdepodobne preto, lebo Denník N na tlačovú besedu nepustili.

Marian Kotleba hovorieva o slobode slova a cenzúre vždy v negatívnej súvislosti so svojou osobou alebo stranou. S Kotlebovou predstavou o práve na informácie sme sa stretli niekoľkokrát, naposledy v piatok 30. júna. Nezmestili sme sa do úradu.

Župný úrad je maličký

Kotlebov župný úrad zvolal emailom tlačovú besedu k tendrom na opravy ciest. Vybraným médiám poslal aj pozvánku s dodatkom, že sa treba akreditovať.

Dva alebo tri dni pred Kotlebovým prejavom sme informovali osobne referenta pre styk s verejnosťou, že sme nedostali pozvánku, a pýtali sme sa, či sa aj napriek tomu môžme akreditovať.

„Určite nie,“ povedal Stanislav Kandera z úradu.

Kandera z Kotlebovho úradu. Foto N – Daniel Vražda

Účasť sme potvrdili emailom, odpoveď sme nedostali. Podstatné sme sa dozvedeli na vrátnici, opäť od Kanderu.

„Nie ste na zozname. Z kapacitných dôvodov,“ povedal.

Ale nedostali sme ani pozvánku…

„Nie sme povinní posielať pozvánku všetkým. Z kapacitných dôvodov sme pozvali verejnoprávne médiá.“

Len? „Aj iné.“

Fotografia zvnútra zakrátko odhalila, že v miestnosti bolo ešte veľa prázdnych stoličiek.

Na Kotlebovej tlačovke nebolo plno.

Podozrivé tendre

Banskobystrický samosprávny kraj vyhlásil pätnásť tendrov na opravy ciest za takmer desať miliónov eur v jeden deň. V deviatich prípadoch za 5,5 milióna eur vyhrala firma Renomont Profi z Trenčína. Kauzu podozrivých tendrov otvoril Michal Kovačič z Markízy.

Tri dni na podanie ponúk, rovnaký čas ukončenia súťaží, víťaz tendra so štyrmi zamestnancami v štyroch prípadoch nemal súpera a v ďalších štyroch firmu, ktorá neskôr tvrdila, že súťažila formálne. Minimálne v jednom prípade sa vzdali opravy, keď ich Renomont podliezol o jedno euro.

„Je to asi najnezmyselnejšia vec, ktorá sa môže urobiť,“ zhodnotil Kotlebovu súťaž odborník na obstarávania.

„Trojdňová lehota na podávanie ponúk sa určite nejaví ako adekvátna… tri dni sú určite málo,“ konštatoval Úrad pre verejné obstarávanie.

Riaditeľ župného úradu Milan Uhrík bol spokojný a tvrdil, že sa im podarilo vysúťažiť rekordne nízke ceny. Najväčšiu úsporu však dosiahli len v jedinom tendri, v ktorom skutočne súťažilo osem firiem.

Uhrík si myslí, že pri opravách ciest „nejaká obhliadka ciest ani nie je nutná“. Poslanec Smeru Jakub Gajdošík nedávno upozornil Kotlebu v rádiu Regina, že vzťah medzi ušetrenými peniazmi na opravu ciest a kvalitou môže byť problematický.

„Tento rok ideme dorábať cestu na Španiu Dolinu, bol som tam a už vidno prvé trhliny na tejto ceste po roku,“ vyhlásil. Reklamáciu už župa riešila aj na ceste medzi Ľubietovou a Strelníkmi.

„Dá sa urobiť aj pomerne veľký úsek, sfrézujete povrch, natiahnete štvorcentimetrovú vrstvu asfaltu, vyzerá to dobre jeden-dva roky, ale po čase môže dôjsť k tomu, že cesta začne praskať. Súvisí to aj s nízkou cenou,“ potvrdil Gajdošík, člen dopravnej komisie župného zastupiteľstva.

Reportáž v televízii Markíza

Kotleba a novinári

Kotleba neselektoval účasť novinárov na tlačových besedách prvý raz. Pred vyše rokom skončili „pofidérne médiá“ aj reportér českého týždenníka Týden Ivan Motýl na vrátnici.

„Niekoľko ráz som sa pokúšal robiť reportáže o Kotlebovi a jeho strane, ale cez túto vrátnicu sa mi prejsť ešte nepodarilo. Je to turecká pevnosť… Občianske preukazy, lustrácia, pozvaní novinári, nevhodní novinári… Mrazí ma z toho. Pripomína mi to totalitné praktiky,“ vyhlásil vtedy.

Kotleba zvolal v marci uplynulého roku tlačovú besedu k vyjadreniam prezidenta Andreja Kisku a k nepozvaniu do Prezidentského paláca do župného úradu. Nakrátko ostrihaný muž na vrátnici púšťal novinárov podľa zoznamu. Štátnu televíziu, agentúry, Markízu a Plus jeden deň.

„Nie ste na zozname, nemôžete ísť,“ argumentoval ostatným vrátane fotografa AFP.

Denník N bol síce na zozname, ale dopísaný červenou fixkou ako nežiaduci.

Kotleba selektoval aj v decembri roku 2015. Denník N nepustil na tlačovú besedu k eurofondom.

Počas volieb predsedu župy si exkluzívne pozval jedného novinára. Vtedy to bolo v poriadku, lebo to bola jeho súkromná párty. Nebol ešte predsedom samosprávneho kraja ani poslancom parlamentu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie