Denník N

Niekto si zastrieľa, niekto sa nabalil a niekto je trafený (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Prešľap týždňa I

Stále niečo strácame a nevieme nájsť: zlaté tehličky národného pokladu v Matici slovenskej, státisíce nábojov v muničných skladoch ministerstva obrany, vratky DPH na ministerstve financií, peniaze v zdravotníctve, školstve, doprave… A k tomu nová daň, ekonomický rast… Stále nestačí. Už pomôže len otvorenie dlhovej brzdy. Veď tie chýbajúce náboje, tehličky, nezaplatené dlhy a nepostavené diaľnice predsa musíme z niečoho zaplatiť, keď sa už kdesi peniaze vyparili… Keď doma niečo nevieme nájsť, tak máme jednoducho „bordel“. A ten sa neodstráni novým nákupom „stratených“ vecí.

Prešľap týždňa II

Michal Levčík (uvádzaný aj ako Lefčík) dodnes nemá tabuľu ani pripomienku na Slovensku. Nemá ju ani Jan Palach. Na Slovensku je to tak. Ulice, námestia, školy či pamätné tabule má na mnohých miestach Európy. Z úcty voči tým, pre ktorých je hodnota slobody národa hodná osobnej obete. Predvčerom mi tento fakt udrel opäť do očí pri pamätnej tabuli Jana Palacha na rovnomennom námestí v Luxemburgu.

Udalosť týždňa

Niečo sa po veľkom hľadaní predsa len podarilo „vykutrať“: nezávislého experta na šéfa regulačného úradu pre ceny energií. Vraj bývalý dvojminister Jahnátek. Ja zomriem!

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Podcenená udalosť týždňa

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná oznámila, že každé zviera by malo byť po novom definované ako živý tvor, nie ako vec. Fíha! Takže tie pitbuly a rotvajlery, čo pripravili o život viacero ľudí, boli doteraz veci? To som fakt netušil. Okrem toho zakážu vystupovanie levov, tigrov či slonov v cirkusoch. Opíc, pudlíkov a chameleónov sa to netýka? Rozumiem, to by zjavne ohrozilo aj cirkus v Bratislave na Vodnom vrchu.

Prešľap týždňa I

Ak z vojenských skladov na Slovensku zmizne v apríli 80 granátov a 11 protitankových striel a v júni státisíce nábojov, niekto si zastrieľa, niekto sa nabalil a niekto je trafený. Napríklad daňoví poplatníci. Dalo by sa v tejto téme pokračovať, ale, ako s obľubou hovorievajú policajní hovorcovia a hovorkyne, „vzhľadom na vykonávané úkony trestného konania po začatí trestného stíhania nie je možné v tejto chvíli poskytnúť žiadne bližšie informácie“. Aspoň jedna by však nebola od veci: kedy a z ktorého skladu zmiznú k tým nábojom samopaly?

Prešľap týždňa II

Ficov list prezidentovi UEFA. Ak by sme boli na mieste Nemcov alebo Talianov my, stavím gate, že známy (samozrejme futbalový!) driblér Fico by chválil správnu taktiku našich „sokolíkov“.

Dobre vedieť

V ktorej Kórei bol od pondelka do štvrtka predseda NR SR Andrej Danko?

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

Aj keď sa vo svete udialo množstvo udalostí, ktoré by si zaslúžili pozornosť, teraz si všimnem len jednu. Jej účastníkom bol predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Návštevu demilitarizovanej a ostro stráženej hranice medzi Kóreami zavŕšil výrokom, ktorý, presne tak ako mnoho iných jeho výrokov, vojde do histórie. Vraj sa ho pri pohľade na ostnatý drôt zmocňuje nostalgia za tým plotom, ktorý sme kedysi mali na hraniciach aj my. Nuž viem, že to nemyslel tak, ako to povedal, ale jedno je isté. Mal by si dávať väčší pozor na jazyk, lebo sa mu môže stať, že ho pre nastupujúcu demenciu zbavia kapitánskych výložiek.

Prešľap týždňa

Jahnátek bude s vysokou pravdepodobnosťou šéfovať Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Dnes už je jasné, prečo vláda odňala prezidentovi právo menovať šéfa tejto dôležitej inštitúcie. Andrej Kiska by ho nevymenoval ani vtedy, keby mu hrozili zostrelením lietadla smerujúceho do Popradu.

Podcenená udalosť

Ak nemáte náboje, granáty, či iný vojenský materiál, treba pokojne navštíviť niektorý z početných vojenských skladov. Tam, v úplnej anonymite, nájdete to, čo potrebujete. Ministrova reakcia bude síce okamžitá, ale vlažná a je skoro isté, že polícia nič nevyšetrí. Môžete pokojne spávať a užívať si nakradnuté. Jedinou otázkou zostáva to, kde nakoniec tie vražedné hračky skončili a či neposlúžia aj na zabíjanie našich vojakov slúžiacich v zahraničných misiách.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Naši vyhrávajú. Nemyslím futbalistov. Iracká armáda obsadila v Mosule územie, na ktorom donedávna stála veľká mešita an-Núrí. Z tohto miesta vyhlásil ISIS v roku 2014 svoju ríšu zla. Aký majú v skutočnosti vzťah k islamským tradíciám a hodnotám, dali pomätení teroristi najavo tým, že starobylú mešitu z dvanásteho storočia vyhodili do povetria. Aj keď naši vojaci v Mosule nebojujú, Slovensko je tiež súčasťou koalície proti ISIS, a tak môžeme povedať, že aj my v boji s týmto hnusom vyhrávame.

Prešľapy týždňa

Pri sledovaní domáceho diania som si spomenul na jeden film a jeden seriál. Správa o nábojoch zmiznutých z armádnych skladov mi pripomenula legendárnu scénu z filmu Pacho, hybský zbojník.
„Na kone!“ zakričí Pacho.
„Nemáme,“ odpovie mu jeden z jeho druhov.
„Tak utekajme!“
Podobne to podľa mňa čoskoro bude vyzerať aj v slovenskej armáde.
„Strieľajte!“
„Nemáme náboje!“
„Tak pľujte kôstky z čerešní!“

Nuž a pri pohľade na to, ako svoju návštevu v Južnej Kórei dokumentoval na svojom facebooku Andrej Danko, som si spomenul na Rickyho Gervaisa a jeho skvelý dokumentárny seriál, ktorý sa volá Idiot Abroad. Po slovensky: Idiot v zahraničí.

Citát týždňa

„Máme sa ho opýtať, či počúval pastiersky list, v ktorom biskupi upozorňovali, že zasvätenie je ako kadidlo: nefunguje, ak nevychádza z horiaceho srdca, odhodlaného slúžiť a obetovať sa? Samozrejme, aj pre imigrantov, Židov, Rómov či moslimov: veď náš Boh nie je Bohom národným! Už sme to povedali stokrát.“

Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska, napísal v odpovedi Lucii Štasselovej ohľadne zasvätenia Mariana Kotlebu 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie