Denník N

Čiara, Špina a Nina – zaujmú tieto slovenské filmy na festivale v Karlových Varoch?

Jeden z hravých vizuálov tohto ročníka festivalu, ktorý je opäť dielom dizajnérskeho štúdia Najbrt.
Jeden z hravých vizuálov tohto ročníka festivalu, ktorý je opäť dielom dizajnérskeho štúdia Najbrt.

Práve sa začína najprestížnejšia filmárska akcia v Česku. Súčasťou programu sú aj tri novinky, ktoré by nás špeciálne mali zaujímať.

Na filmovom festivale v Karlových Varoch sa v rôznych sekciách predstaví niekoľko slovenských filmov. Najväčšiu pozornosť pútajú tri.

Peter Bebjak, ktorý sa na festivale vlani predstavil v jednej z hlavných postáv mimoriadne úspešného filmu Jana Hřebejka – Učiteľka, prichádza tento rok do hlavnej súťaže ako režisér krimitrileru Čiara, ktorý vznikol v koprodukcii RTVS. Príbeh zasadený do slovensko-ukrajinského pohraničia zobrazuje vodcu organizovanej pašeráckej skupiny a zároveň hlavu rodiny Adama Krajňáka.

Ten sa spoločne so svojou partiou pašujúcou cigarety musí vyrovnať s prekážkou v podobe novovybudovanej schengenskej hranice, ktorá náhle ohrozuje biznis a zároveň naštrbuje aj rodinné vzťahy. V hlavných úlohách sa predstavia Tomáš Maštalír, Emília Vášáryová, Zuzana Fialová či Andy Hryc.

Tereza Nvotová po niekoľkých dokumentárnych filmoch prichádza s celovečerným debutom Špina. Ten sa už objavil v slovenskej kinodistribúcii a pomohol pootvoriť dvere k diskusii o tabuizovanej téme.

Hlavnou predstaviteľkou, ktorú si zahrala Dominika Zeleníková-Morávková, je sedemnásťročná Lena, obyčajné dievča plné životných očakávaní a snov, vstupujúce do dospeláckeho života. Jej prvé zamilovanie do učiteľa však prerastie v znásilnenie. Lena bude musieť navzdory svojmu okoliu prejsť prerodom, počas ktorého pochopí, že zodpovednosť za traumatizujúcu udalosť nenesie ona, ale práve naopak, má vyžadovať trest pre toho, kto ju znásilnil.

Dvanásťročná Nina v dráme Juraja Lehotského rovnako prechádza zložitým obdobím. Jej neustále sa hádajúci rodičia sa rozvádzajú. Na mladé dievča, ktoré prechádza turbulentným dospievaním, to vplýva devastujúco. Únik teda hľadá v jedinej istote – plávaní. Otca malej Niny si po trojročnej pauze na filmovom plátne zahral herec Robo Roth, ktorý s režisérom spolupracoval aj na jeho predchádzajúcom filme Zázrak. Film bude súťažiť v sekcii Na východ od Západu.

Sekcia Prvé podanie, ktorá je určená pre mladých debutujúcich filmárov, ponúkne krátky študentský film Michala Blaška – Atlantída, 2003, ktorý zobrazuje podobnú tému ako Čiara. Je rok 2003 a mladý ukrajinský pár sa pokúša nelegálne prekročiť hranice s vidinou lepšieho života za hranicami v Nemecku. Splnenie tohto sna však pre nich môže znamenať privysoké riziko. Snímka si svetovú premiéru nedávno odbila v sekcii Cinéfondation na prestížnom festivale v Cannes.

Premietania sa taktiež dočká Piata Loď Ivety Grófovej, slovensko-maďarský počin Györgya Kristófa – Out a v sekcii dokumentárnych filmov bude slovenskú kinematografiu zastupovať Miro Remo s portrétom speváka Richarda Müllera – Nepoznaný.

Cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošku si na slávnostnom otvorení prevzal aktuálny držiteľ Oscara a Zlatého glóbusu za film Manchester by the Sea – Casey Affleck, Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii jeden z najlepších a najikonickejších filmových hudobných skladateľov súčasnosti – James Newton Howard, ktorý zároveň spoločne s Českým národným symfonickým orchestrom vo svetovej premiére uvedie časť svojej hudby z filmu Fantastické zvery a ich výskyt.

Kvarteto najznámejších hostí doplnia hollywoodske herecké hviezdy Uma Thurman a Jeremy Renner.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie