Denník N

Dva roky po zápasoch močil krv, v Reale ho šikanovali. Teraz je najlepším strelcom Eura do 21 rokov

Foto: AP
Foto: AP

Pred dvoma rokmi počas zápasu utrpel vážne zranenie obličky, ktoré takmer ukončilo jeho kariéru, a v detstve ho v akadémii Realu Madrid šikanovali. Hviezdny Saúl Ñíguez sa stal najlepším strelcom Eura do 21 rokov.

Futbalovými majstrami Európy do 21 rokov sa stali hráči Nemecka, ktorí porazili Španielsko vo finále 1:0. Jediný gól rozhodujúceho zápasu turnaja strelil v 40. minúte Weiser.

Na turnaji druhýkrát v jeho histórii hrali aj mladí Slováci, pod vedením trénera Pavla Hapala skončili na 5. mieste.

Nemci po roku 2009 získali len druhý titul kontinentálnych šampiónov v tejto vekovej kategórii. Štvornásobný víťaz Španielsko nevyužil šancu vyrovnať 5-násobných majstrov Európy z Talianska.

finále ME hráčov do 21 rokov

Krakov

Nemecko – Španielsko 1:0 (1:0)

Gól: 40. Weiser, ŽK: Arnold, Haberer, Stark, Meyer – Ñíguez, Llorente, Vallejo. Rozhodoval: Bastien (Fr.) – štvrtý rozhodca: KRUŽLIAK (SR)

Nemci oslavujú zisk titulu na ME do 21 rokov. Foto AP.

Najlepším strelcom turnaja sa stal Španiel Saúl Ñíguez, ktorého osobný príbeh je jedným z najpozoruhodnejších na šampionáte.

V utorok večer hral tento hráč jeden z najlepších zápasov svojho života. V semifinále ME hráčov do 21 rokov proti Taliansku v Krakove strelil hetrik, pomohol tímu k víťazstvu 3:1 a vyhlásili ho za muža zápasu. Na ihrisku vyzeral ako hráč z vyššej vekovej kategórie: hral s absolútnym prehľadom a v strede poľa dominoval spolu s vynikajúcim záložníkom Betisu Sevilla Danim Ceballosom. Najskôr otvoril skóre, krátko po vyrovnávajúcom góle Talianska dal gól po nádhernej strele z tridsiatich metrov a tretíkrát skóroval po úniku Marca Asensia na ľavom krídle.

Nedávno pritom Saúl, jeden z top hráčov Európy, takmer skončil s kariérou. V apríli v exkluzívnom rozhovore so španielskou televíznou stanicou Mega rozprával: „Posledné dve sezóny som používal katéter a po každom zápase alebo tréningu som močil krv, určite to pre mňa nebolo ľahké obdobie. Hazardoval som so svojím zdravím, ale premohla ma túžba hrať za prvý tím Atlética Madrid. Ľudia to nevidia a neoceňujú.“

Problémy sa začali v zápase Ligy majstrov proti Bayeru Leverkusen v sezóne 2014/2015, keď sa zrazil s gréckym obrancom Kyriakosom Papadopoulosom. „Má zničenú obličku,“ konštatoval prezident klubu Enrique Cerezo. Pred polčasovou prestávkou ho musel vystriedať Raúl García. Cez prestávku sa v šatni triasol a strácal cit v rukách a nohách, preto ho spolu s otcom José Antoniom previezli do miestnej nemocnice.

Saúl Ñíguez. Foto AP.

Mohol skončiť

Tam mu zistili obličkový hematóm. V Nemecku zostal ešte štyri dni, aj keď jeho spoluhráči cestovali naspäť do Madridu. On odišiel až po tom, ako prestal krvácať, a o mesiac bol naspäť na ihrisku. Mal bolesti, no nikomu nič nehovoril, trpel a naďalej hral.

O dva roky sa vrátil späť na rovnaký štadión a proti Leverkusenu pri výhre Atlética 4:2 opäť skóroval. V nemocnici ho čakal nemecký doktor, ktorý ho operoval. „Celé som si to pamätal,“ spomínal Saúl. „Ako sa to stalo, kde som to cítil, koľkokrát som vracal, ako cez moje telo prechádzali kŕče, v ktorej nemocničnej posteli som ležal, v ktorej stoličke som sedel, keď ma prišli navštíviť spoluhráči.“

Po góle práve proti Leverkusenu sa cítil fantasticky: „Spadla zo mňa veľká ťarcha. Už som nemyslel na tie veci, čo ma zaťažovali, a všetok strach odišiel. Bolo to ťažké obdobie pre mňa aj moju rodinu a bolo veľmi emotívne skórovať práve tu. Bol to špeciálny zápas. Vrátil som sa na miesto, kde som mohol úplne padnúť.“

Gól do siete Leverkusenu pomohol Atléticu k postupu zo skupiny Ligy majstrov vo veľmi úspešnej sezóne, v ktorej sa zverenci popredného argentínskeho trénera Diega Simeoneho dostali až do semifinále najprestížnejšej klubovej súťaže. Vypadli v dvojzápase s neskorším víťazom – mestským rivalom Realom Madrid.

Saúl Ñíguez v drese Atletica. Foto AP.

Vodca Atlética

Hoci má Saúl iba 22 rokov, už teraz patrí k najlepším hráčom v španielskej lige a aj celej Európe. V Atléticu Madrid sa stal veľkou oporou, okolo ktorej je vybudovaná hra celého tímu. Perfektne si rozumie s Kokem a ďalším partnerom v strede zálohy Gabim, viac defenzívnejšie ladeným futbalistom.

Saúl sám seba považuje za číslo 8: stredného záložníka, ktorý sa aktívne snaží podporovať ofenzívu, ale zároveň si poctivo plní aj defenzívne povinnosti a pokrýva veľkú plochu ihriska – anglickým výrazom typický „box-to-box midfielder“ (záložník od šestnástky po šestnástku). Keď ho sledujeme, vyzerá to tak, akoby sa identita súčasného Atlética dostala rovno do jeho DNA: vysoká intenzita, rýchlosť, energia, bojovnosť. A Saúl k tomu všetkému ešte pridáva fantastickú techniku a cit pre prihrávku.

Na jeho hre vždy vidieť obrovskú chuť a energiu, diriguje hráčov okolo seba a posiela dôležité prihrávky. Aj napriek pomerne nízkemu veku pôsobí ako dokonalý vodca – a hráčov tohto typu Simeone zbožňuje, pretože presne taký istý je aj on. Hoci Atlético Madrid v súčasnosti určite patrí k európskym veľkoklubom, Saúla chcú vraj kúpiť aj v Barcelone či v Manchestri United. Pred pár dňami však akýkoľvek prestup odmietol a očakáva sa ponuka novej zmluvy od Atlética.

„Nie je mojím zámerom odísť. Som tam, kde chcem byť, a všetko zostane rovnaké. Atlético mi dôverovalo od malého chlapca a chcem im splatiť túto dôveru,“ povedal španielskemu periodiku AS v mixzóne po semifinálovom zápase s Talianskom.

V Reale ho šikanovali

V jedenástich ho ako talentovaného chlapca z Elche vzali do akadémie Realu Madrid, ale počas jedného roka ho tam šikanovali a veľmi trpel. „Počas toho jedného roka som sa naučil veľa vecí, veľmi som dospel. Bolo to veľmi ťažké, pretože sa diali mnohé veci, ktoré nemali žiadnu súvislosť so športom,“ rozprával v rozhovore pre denník El Mundo.

„Kradli mi kopačky, jedlo… Dva týždne som nemohol chodiť do Valdebebas (tréningové centrum Realu) kvôli veciam, ktoré som nespravil. Poslali list trénerovi, v ktorom sa hovorilo, že som ho napísal ja. Povedal som, že som to nespravil, lebo som to naozaj nespravil.“ Pýtali sa ho, kto to bol – spoluhráči alebo dokonca ich rodičia? Saúl však vôbec nevedel. V roku 2008 ho pred štrnástymi narodeninami získal rival Atlético a bol to jeden z ich najlepších ťahov za posledné obdobie.

Ak by teraz z klubu naozaj odišiel, Euro hráčov do 21 rokov ešte zvýšilo jeho doteraz vysokú trhovú hodnotu. Na turnaji dal z pozície stredného záložníka 5 gólov a stal sa najlepším strelcom šampionátu, hoci strieľanie gólov nie je jeho hlavnou úlohou na ihrisku.

Finále proti Nemecku bolo 48. štartom Saúla na mládežníckej reprezentačnej úrovni. Pred dvoma rokmi sa Španielsko U21 na záverečný turnaj prekvapujúco ani nedostalo, keď Saúl pre zranenie obličky v časti kvalifikácie chýbal. Teraz však do Poľska prišiel ako jedna z najväčších hviezd turnaja – spolu so spoluhráčmi ako Héctor Bellerín (Arsenal), Marco Asensio (Real Madrid) či Gérard Deulofeu (Everton, v minulej sezóne na hosťovaní v AC Miláno).

Fakt, že Saúl odohral na seniorskej úrovni za Španielsko iba tri zápasy, je iba dôkazom neuveriteľnej kvality ich reprezentácie. V hociktorom inom európskom tíme by bol kľúčovým hráčom, ale on o miesto v základnej zostave musí súperiť s Andrésom Iniestom, Davidom Silvom, Sergiom Busquetsom, Kokem či Thiagom.

„Odvádza skutočne skvelú prácu,“ povedal tréner španielskeho výberu do 21 rokov Albert Celades pre denník Marca. „Okrem jeho futbalových kvalít, o ktorých všetci vieme, má aj neuveriteľný hlad (po úspechu) a je pre nás dar mať takých hráčov, ako je on.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové ME do 21 rokov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie