Denník N

Odvolanie Bezáka nemá ani po piatich rokoch vysvetlenie. Pachuť nespravodlivosti ostala

Róbert Bezák. Foto – TASR
Róbert Bezák. Foto – TASR

Kauza Bezák už možno nežije tak ako v roku 2012, ale piate výročie jeho odvolania zlomovú udalosť z dejín slovenskej cirkvi pripomína. Konferencia biskupov Slovenska veriacim odkazuje, aby sa za Róberta Bezáka modlili.

Pred piatimi rokmi napoludnie prečítal arcibiskup Róbert Bezák v Katedrále svätého Jána Krstiteľa dva listy. Adresátom bol on, odosielateľom Svätá stolica. Písalo sa v nich, že má abdikovať, no on to odmietol. „Ak by mi bolo povedané: ‚Tu sa zle správaš, toto sú tvoje chyby‘ – uznám, že som to nezvládol. Ale pokiaľ sa vyžaduje demisia len preto, aby som ja bol ten, kto musí vysvetľovať… povedal som si, nech o mne rozhodnú tí najvyšší,“ prihovoril sa veriacim, pričom mnohým v tom čase už tiekli slzy.

Keďže demisiu nepodal, rozhodnutie prišlo „zhora“. Pápež Benedikt XVI. obľúbeného trnavského arcibiskupa odvolal. List od Svätého otca podpísal apoštolský nuncius, teda „veľvyslanec“ Vatikánu na Slovensku Mario Giordana. Na rozlúčku dostal Bezák jeden deň. „Musel by sa stať zázrak, aby sa niečo zmenilo,“ otvorene priznal pred veriacimi. Bolo jasné, že od 2. júla 2012 prišli o svojho obľúbeného arcibiskupa.

V júni 2009 sa Róbert Bezák stal najmladším slovenským arcibiskupom. Foto – TASR Nečakaná reakcia veriacich
Zázrak sa nestal. To, čo nasledovalo, bolo silné. Veriaci po celom Slovensku, no najmä v okolí Trnavy a Bratislavy, začali „protestovať“. Neburcovali, nedemonštrovali. Modlili sa. Boli to silné stretnutia, ktoré dojímali. Ľudia v modlitbách prosili za arcibiskupa aj pápeža. Dožadovali sa vysvetlenia. To neprichádzalo. A čo bolo najhoršie, ani Konferencia biskupov Slovenska (KBS) žiadne nemala.

Naopak, pár dní po odvolaní zverejnila vyhlásenie, že rozhodnutie Svätého Otca prijíma „s hlbokým rešpektom a synovskou poslušnosťou“, a vyzvala všetkých, aby „s rešpektom a s dôverou prijali rozhodnutie Svätého Otca“.

To len tak, bez vysvetlenia? V náznakoch sa hovorilo, že za odvolaním je vizitácia, teda kontrola z Vatikánu, ktorá bola v Trnave začiatkom roka 2012. Jej výsledky vraj všetci zainteresovaní poznali, napísali biskupi. No oni ich nikdy nezverejnili. Naopak, vyzvali na „dodržiavanie princípu dôvernosti“.


Róbert Bezák (1960)
Narodil sa v Handlovej, gymnázium ukončil v roku 1979 v Prievidzi, po ňom pokračoval v štúdiu teológie v Bratislave. V roku 1983 zložil celoživotné rehoľné sľuby u redemptoristov. O rok neskôr bol vysvätený za kňaza. Pôsobil v Brezne, Detve, v Žiari nad Hronom, ale aj v Sklených Tepliciach a na Starých Horách. V roku 2008 sa stal predstaveným spoločenstva redemptoristov v Radvani, neskôr vikárom viceprovinciála viceprovincie redemptoristov v Bratislave. V júni 2009 sa stal trnavským arcibiskupom, ako najmladší v histórii slovenskej cirkvi. O tri roky neskôr ho pápež Benedikt XVI. odvolal. Ostal emeritným arcibiskupom na odpočinku.

Hovoriť nesmel ani Bezák, no verejnosť na každé jeho slovo dychtivo čakala. A čaká naň doteraz. Vždy, keď vystúpi, načas to zarezonuje. Ako keď naposledy v apríli na protikorupčnom festivale Pucung v Košiciach v diskusii povedal: „Je nebezpečná myšlienka, že ja keď tam prídem, lebo ja som čestný, tak to zmením, lebo tu ide o systém, ktorý vás zomelie. Keď systém pochopí, že to nechcete robiť v jeho prospech, má spôsob, ako vás môže zdegradovať.“

Už pred piatimi rokmi len naznačoval, čo za jeho odvolaním je. Keď musel odpovedať na absurdné otázky Vatikánu, tak sa pýtal, prečo chcú vysvetlenia od neho, ale na jeho oznámenia o problémoch s hospodárením a financovaním arcidiecézy z čias jeho predchodcu Svätá Stolica nereagovala. Tým predchodcom bol Ján Sokol a bolo verejne známe, že nový a starý arcibiskup nenažívali v Trnave v zhode.

Namiesto vysvetlenia otázky

K upokojeniu verejnej mienky a hnevu veriacich neprispievali ani biskupi. A ešte horšie to bolo po zverejnení otázok, ktoré Vatikán Bezákovi po vizitácii kládol. Zverejnila ich televízia TA3.

Bezák mal napríklad vysvetľovať, či je pravda, že verejne hovorí o Svätom Otcovi ako o „pánovi pápežovi“ a že ostatných slovenských biskupov označuje za „starých a spiatočníckych“. Či je pravda, že miestnosti kúrie nechal prestavať na reštauráciu a sám býva v kanonickom dome s ľuďmi s pochybnou minulosťou.

Vysvetľovať mal aj to, prečo bežne chodí v civile, teda v rifliach a košeli, ako aj „v úbore na gymnastiku“. Prečo sa obklopil ľuďmi s pochybnou povesťou a sklonmi k homosexualite? Vatikán zaujímalo aj to, či je pravda, že navštevoval telocvične, sauny, kúpaliská, verejné sprchy s osobami s pochybnou povesťou.

Je jasné, že otázky, ktoré Bezák dostal a na ktoré odpovedal, nemohli byť dôvodom jeho odvolania. Neskôr sa poukazovalo aj na to, že ani odvolaný arcibiskup nehospodáril ukážkovo. Aj reštaurácia, ktorú otvoril, vraj bola stratová. No ako hovorí jeden z oslovených kňazov, „toto všetko sa dalo riešiť dohovorom a upozornením“.
Bez vysvetlenia ostáva pachuť nespravodlivosti
Odpovede nedostávali veriaci a nemali ich ani dekani arcidiecézy, z ktorých sa viacerí, naopak, pridali na Bezákovu stranu a ponúkli svoje úrady. Jeho odvolanie považovali a považujú mnohí za nespravodlivosť. Je to práve preto, že nedostali vysvetlenie. Ostali len špekulácie, rozdelená cirkev a hnev medzi ľuďmi.


Čo sa stalo
  • V júni 2009 bol Róbert Bezák vymenovaný za trnavského arcibiskupa.
  • V januári a februári 2012 prebehla v Trnave vizitácia – „kontrola“ Svätou Stolicou.
  • 2. júla 2012 pápež Benedikt XVI. odvolal Bezáka z úradu; najskôr ho vyzval na demisiu.
  • Veriaci sa začali búriť, dožadovať vysvetlenia, ktoré neprišlo.
  • Bezák dostal miesto pomocného kňaza v Radvani, kde pôsobil rok.
  • V roku 2013 vyšli dve knihy rozhovorov s Bezákom, jednu napísala Marie Vrabcová, druhú Štefan Hríb, arcibiskup mal aj ďalšie mediálne výstupy, bol aj na trenčianskej Pohode.
  • V máji 2013 zhruba 15-tisíc ľudí podpísalo petíciu, ktorou sa obrátili na pápeža Františka.
  • V roku 2013 Bezák odišiel do kláštora v talianskom Bussolenge.
  • Bezák veril, že sa mu naskytne príležitosť hovoriť s pápežom. Stalo sa to v apríli 2015, deň predtým o arcibiskupovi hovoril so Svätým Otcom aj prezident Andrej Kiska.
  • Žiaden zvrat však nenastal, arcibiskup je stále bez úradu, žije so svojimi rodičmi, o ktorých sa stará.

A hnev to bol naozaj veľký. Ľudia prichádzali do kostolov s obrázkami Bezáka. V Trnave viseli transparenty s jeho podobizňou a citátom „Navždy náš arcibiskup!“. Bolo to ešte v júli a mnohí by si mysleli, že rozhorčenie veriacich rýchlo opustí. No ešte aj v septembri sa počas Šaštínskej púte objavili podobné transparenty na podporu Bezáka.

Aj v tomto čase piateho výročia jeho odvolania si mnohí na Bezáka spomenú. Inak už záujem nie je taký, ako býval. Ani medzi kňazmi samotnými sa už táto kauza nerieši. Viacerí priznávajú, že upadla do zabudnutia. Zlý pocit však v mnohých ostal.

Na podporu Bezáka bol v júli 2012 v centre Bratislavy veľký koncert. Spievala aj Zuzana Homolová. Foto – TASR

„Tým, že to nebolo vysvetlené, som to vnímal a stále vnímam ako nespravodlivosť. Je možné, že mnoho vecí v tejto kauze neviem, ale to asi väčšina. Ak by to bolo vysvetlené, nemal by som názor, že sa stala nespravodlivosť,“ hovorí aj po piatich rokoch kňaz. Nechce, aby sme zverejnili jeho meno. Aj kňazi vraj potrebujú súhlas na komunikáciu s novinármi.
Utiahnutý Bezák
Aj dnes mnohí čakajú na Bezákove slová. Ak odvolaný arcibiskup prehovorí, cítiť z jeho slov smútok. Aj v apríli na protikorupčnom festivale Pucung v Košiciach hovoril o tom, ako sú hrdinovia dneška poznačení. Ako príklad uviedol aj Oskara Fegyveresa. „S tým sa nedá žiť. To je taký tlak na psychiku, pretože zrazu sa ocitnete na okraji spoločnosti. Darmo niekto za mnou príde a povie mi: ‚Dobré to bolo, pán Bezák, pán arcibiskup, držte sa!‘ Ja však musím so svojimi myšlienkami, hrozivými snami, víziou toho, čo sa stalo, stále žiť.“

Podobne zatrpknuto vyznievali aj jeho „spovede“ v knihách rozhovorov. Nedávno aj Jaroslav Daniška z postoj.sk napísal: „Keď bol Bezák odvolaný, paradoxne, jeho vplyv na cirkev mohol byť väčší ako kedykoľvek predtým. Stal sa osobne populárnejším, verejnosť čakala na všetko, čo jej chcel povedať. Takú pozíciu nemal žiadny iný biskup. Žiaľ, Bezáka naplno pohltila trauma z odvolania.“

Ak však človek prejde takou veľkou skúškou, nie je logické, že zatrpkne? Miroslav Kocúr, ktorý opustil cirkevnú službu pred trinástimi rokmi, hovorí, že emocionálna rovina a následné praktické dôsledky Bezákovho odvolania sú ľudsky náročnou výzvou.

„Zvlášť, ak cirkev o sebe hovorí ako o rodine a o biskupoch ako o otcoch. Neviem si predstaviť žiadnu bežnú rodinu, ktorá by sa takýmto spôsobom zachovala k svojmu členovi. Čo i len chvíľkové zatrpknutie by bolo len pochopiteľné,“ dodáva. Myslí si, že Bezák zvládol svoju situáciu so cťou.

Kauza odkryla fungovanie cirkvi

Hoci na Bezáka sú rôzne názory, všetci sa zhodujú v tom, že kauza jeho odvolania bola veľkou skúškou pre slovenskú cirkev. Kocúr vysvetľuje, že sa ňou vlastne po prvý raz otvorila vážna polemika o spôsobe vykonávania moci v cirkvi. „Najviac nedôvery vzbudila netransparentnosť tohto rozhodnutia pri odvolaní biskupa, ktorý bol svetielkom nádeje pre záblesky nového prístupu k pôsobeniu cirkvi v dnešnom svete,“ hovorí.

Kocúr pripomína, že sa pomerne viditeľná skupina veriacich katolíkov snažila o získanie objektívnejšieho stanoviska. Verejne sa zhromaždili pred nunciatúrou, napísali petíciu slovenským biskupom. To všetko bolo podľa neho „sympatickým náznakom záujmu radových členov cirkvi o ovplyvnenie fungovania cirkvi“.

No procesy vnútri nej to neovplyvnilo. Výsledkom kauzy Bezák je, že spoločnosť a angažovaní katolíci si urobili lepší obraz o tom, ako rímskokatolícka cirkev ako inštitúcia funguje.

Počas smútočného obradu v bratislavskom Ružinove pred štyrmi rokmi. Foto – TASR

Pre mnohých to nebolo príjemné zistenie. Laici sa často čudovali, prečo sa veriaci, ktorí Bezáka podporovali, po týchto zisteniach neobrátili cirkvi chrbtom. „Cirkev je spoločenstvo veriacich ľudí, ktorí majú chyby. Chyby sa robia všade, sme ľudia, len by sme sa z nich mali poučiť,“ hovorí kňaz z Bratislavskej arcidiecézy.

Veď aj Bezák v prvých dňoch odvolania priznával, že „niekedy sa v cirkvi môžu diať vážne veci, nie je to spoločenstvo dokonalých“.

Odvtedy bol často konfrontovaný s každým svojím slovom. Neubránil sa medializácii – či už bol ako pomocný kňaz prvý rok v Radvani, alebo potom v kláštore v Taliansku.

Dnes je opäť na Slovensku, pred rokom hovoril aj s pápežom Františkom, ktorý prináša pre mnohých novú nádej v katolíckej cirkvi. Bezákovi však zatiaľ ani toto stretnutie zvrat v jeho kauze neprinieslo. A asi sa nápravy už ani nedočká, i keď aspoň ospravedlnenie by sa žiadalo.

A aké je stanovisko Konferencie biskupov Slovenska k piatemu výročiu? „Teraz nie sú k dispozícii nové informácie o odvolaní emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka“ a „prosíme veriacich o modlitby zaňho,“ odkázal hovorca KBS Martin Kramara.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Róbert Bezák

Slovensko

Teraz najčítanejšie