Denník N

Trumpa už aj najbližší prosia, aby prestal tweetovať, jeho to len povzbudzuje do urážok

Foto – AP
Foto – AP

Trumpov zúrivý mediálny týždeň, keď nevyberane útočil na CNN alebo moderátorku ďalšej televízie, začala jeho falošná titulná strana magazínu Time.

Americký prezident Donald Trump a viaceré popredné médiá aj žurnalistky a žurnalisti majú za sebou ďalší náročný týždeň, ktorý ukazuje, že vojna medzi Bielym domom a novinármi sa nekončí. Skôr sa stupňuje.

V nedeľu Trump dosiahol svoj doterajší vrchol, keď zverejnil video, v ktorom päsťou udiera muža, ktorý má namiesto hlavy logo CNN. Podľa televízie ide o navádzanie na násilie voči novinárom.

K obvyklým Trumpovým výpadom a rečiam o falošných a najnovšie aj podvodníckych médiách sa opäť pridala ešte jedna nepekná prezidentova črta, a to jeho nevyberaný slovník voči ženám.

Spôsob, akým zaútočil na moderátorku televízie MSNBC Miku Brzezinskú (bláznivá, sprostá ako poleno, má nízke IQ, silno krvácala po faceliftingu), už nemohli zniesť ani v Republikánskej strane. „Toto je pod úrovňou dôstojnosti vášho úradu,“ odkázal mu senátor Ben Sasse, zatiaľ čo prominentný republikán Lindsey Graham povedal, že to, čo robí Trump, „prezentuje to, čo je nesprávne v americkej politike, a nie veľkosť Ameriky“.

Trump vyhral voľby s mottom „Urobme Ameriku znovu veľkou“.

Prezidenta kritizovali aj v televízii Fox News, dokonca aj komentátorky, ktoré sa Trumpa väčšinou zastávajú.

Jeanine Pirro, známa emocionálnymi prejavmi o prezidentovi, povedala, že by sa mal sústreďovať na to, čo povie počas svojho prejavu na Deň nezávislosti a „neblázniť“ na Twitteri.

Konzervatívna moderátorka Julie Banderas prezidentovi zase odkázala: „Je mi jedno, kto ste. Neznižujte sa na takúto úroveň. Pripomína mi to, ako moje štvorročné dieťa napomínam, aby stále neopakovalo škaredé slová. Takto predsa nemôžete viesť krajinu.“

Hemingway Twittera

Trump však tieto reči nepočúva. To, ako využíva Twitter, obhajuje s tým, že ide o „moderné prezidentstvo“. „FALOŠNÉ a PODVODNÍCKE médiá usilovne pracujú, aby presvedčili republikánov a ďalších, že by som nemal používať sociálne médiá, ale pamätajte si, ja som vyhral voľby v roku 2016 na rozhovoroch, prejavoch a sociálnych médiách,“ vyhlásil Trump.

Trumpova obsesia Twitterom bola významným a efektívnym prvkom jeho komunikačnej stratégie, ale čakalo sa, že vo funkcii, s často nočným, a teda niekedy aj unavene pôsobiacim tweetovaním (pamätný je jeho tajomný výraz covfefe), prestane.

On sa ho však nevzdal, naopak, pritvrdil vo svojich vyjadreniach a zvýšil aj frekvenciu publikovania.

Portál Mashable po posledných urážkach na adresu Brzezinskej, ale aj jej spolumoderátora a snúbenca Joea Scarborougha (podľa Trumpa je psycho) vyslovil otázku, či neprišiel čas, aby Twitter Trumpovi pre šírenie nenávistných prejavov zablokoval účet. Spoločnosť to nechcela komentovať.

Hoci Republikánska strana a napríklad aj prvá dáma Melanie Trumpová prezidentovi naznačili, že by sa mal krotiť, stále má dosť obdivovateľov, ktorí mu jeho praktiky schvaľujú, a to aj za cenu vlastného strápnenia. Keď bývalý Trumpov šéf kampane Corey Lewandowski vyhlásil, že Trump je „Hemingwayom Twittera“, nedala sa zastaviť smršť internetových vtipov na jeho adresu.

Vydieranie novinárov novinami

Škandál okolo Brzezinskej a Scarborougha, moderátorov programu liberálnej televízie MSNBC Morning Joe, ktorí, ako to prehľadne zmapoval New York Times, mali s Trumpom kedysi priateľské vzťahy a dávali mu vo svojom programe dosť veľký priestor, a potom ho často veľmi štipľavo kritizovali, odhalil ďalšiu taktiku prezidenta v zastrašovaní svojich oponentov a novinárov.

Nielenže o nich pravidelne hovorí ako o „nepriateľoch“, ešte ich aj vydiera.

Brzezinski a Scarborough napísali článok do Washington Post, že pred istým časom dostali od vysoko postaveného človeka v Bielom dome avízo, že bulvárne noviny National Esquire pripravujú o nich článok. Vtedy boli oficiálne len kolegovia, hoci sa o nich klebetilo, že ich vzťah nie je len profesionálny. Podozrenia ešte povzbudilo to, že sa obaja rozišli, respektíve rozviedli so svojimi vtedajšími partnermi.

Zdroj z Bieleho domu im vraj povedal, že keby urovnali svoje vzťahy s Trumpom a požiadali ho o pomoc, článok o vtedy ešte tajnom vzťahu by mohol „stopiť“. Vydavateľ bulváru David Pecker je osobným priateľom Trumpa. Novinári to podľa svojich slov odmietli.

V máji oficiálne priznali, že tvoria pár a sú zasnúbení. Trump však hovorí, že všetko bolo inak, a že Scarborough vyvolával do Bieleho domu a prosil, aby článok zastavili. Aká je skutočná pravda o celom incidente, nie je celkom jasné, fakt, že prezident nepopiera, že vedel o tom, že sa pripravuje diskreditačný článok o novinároch v médiu, ktorého majiteľa veľmi dobre pozná, je minimálne problematický.

Falošné správy, falošná obálka

Trump posledné dni zvyšuje aj svoje útoky na CNN, čo mu uľahčuje fakt, že televízia priznala, že pre nedostatky a nedodržanie redakčných a editorských pravidiel stiahla z internetu materiál o tom, že kongres údajne vyšetruje podozrenia jedného z jeho obchodných partnerov pre blízke vzťahy s ruským investičným fondom.

Ako sa ukázalo, autori a aj editor (všetci traja už dali výpoveď) obišli základné novinárske pravidlo a článok postavili len na jednom anonymnom zdroji, pričom pri takýchto citlivých informáciách sa vyžaduje ešte aspoň ďalší, nezávislý od prvého. Novinári tiež vedia, že v takýchto prípadoch je dobré konzultovať aj s právnikom.

Televízia sa za nepochopiteľnú neprofesionalitu svojich ľudí ospravedlnila. Človek, o ktorom celý príspevok bol, finančník Anthony Scaramucci, to akceptoval a povedal, že život ide ďalej. Trump to však využil na útok na CNN, ktorú má v zuboch už pekne dlho. „Falošné správy CNN čakajú veľké zmeny vo vedení, teraz, keď ich prichytili, ako falošne pretláčajú svoje vykonštruované ruské príbehy. A ratingy jej idú dole!“

Trumpovu škodoradosť však kazí jedna vec. Odhalenie omylu v CNN prišlo v čase, keď sa ukázalo, že Trump vo svojich golfových rezortoch vystavuje falošnú obálku prestížneho magazínu Time so svojou fotografiou. Titulka má dátum 1. marec 2009. Počas celého roku 2009 však na svojej obálke Time nezverejnil Trumpovu fotku a 1. marca ani žiadne číslo magazínu nevyšlo.

Hoci na prvý pohľad vyzerala obálka autenticky, je tam pár dôležitých rozdielov. Napríklad šírka červeného rámika okolo obálky, či to, že avíza na články sú na origináli radené na vrchu obálky a nie po pravej strane, ako na falošnej Trumpovej. To si však, samozrejme, väčšina ľudí vôbec nevšimne.

Trump sa na obálke časopisu Time reálne objavil dvakrát. V roku 1989 ako realitný mogul a v decembri minulého roka, keď sa po vyhratých prezidentských voľbách stal Osobnosťou roka 2016 magazínu Time.

Niektorí analytici sa domnievajú, že Trumpov zúrivý mediálny týždeň mohla iniciovať aj hanba, ktorú si vyrobil falošnou obálkou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie