Denník N

Centrum pre bezdomovcov v Bratislave môže prežiť, Nesrovnal sľúbil peniaze

Vchod do denného centra pre ľudí bez domova na bratislavskej Mýtnej ulici. Foto - TASR
Vchod do denného centra pre ľudí bez domova na bratislavskej Mýtnej ulici. Foto – TASR

Aktualizované 19.00 – Dennému stacionáru pre ľudí bez domova na bratislavskej Mýtnej ulici hrozilo zrušenie. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal mieni poslancov presvedčiť, aby občianskemu združeniu Vagus pridali.

V bratislavskom dennom centre pre bezdomovcov Domec sa za minulý rok zaregistrovalo viac ako tisíc ľudí. Pripravili tu pre nich 16-tisíc porcií obedov a večerí, 5-tisíckrát sa tu bezdomovci osprchovali a 1600-krát tu zdravotníci niekoho ošetrili.

I keď je v meste už len jedno podobné nízkoprahové centrum pre ľudí bez strechy nad hlavou, Domcu od augusta hrozilo zatvorenie. Bratislavský magistrát totiž v návrhu rozpočtu plánoval znížiť občianskemu združeniu Vagus, ktoré centrum prevádzkuje, príspevok na 5-tisíc eur. Minulý rok dostali štvornásobne viac. Ročná prevádzka centra stojí asi 100-tisíc.

„Zmysel projektu sa jednoznačne osvedčil a má nezastupiteľnú úlohu v systéme sociálnych služieb Bratislavy. Nemôžeme však na seba spolu so súkromnými firmami preberať zodpovednosť za ľudí bez domova, čo je podľa zákona úlohou samosprávy,“ upozorňoval šéf Vagusu Sergej Kára s tým, že aj tak väčšinu nákladov zabezpečujú zo súkromných zdrojov.

Po dnešku sa zdá, že by Domec nakoniec rušiť nemuseli. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sľúbil príspevok pre Vagus zvýšiť.

„Likvidačných 5-tisíc eur pre Vagus navrhlo do rozpočtu na rok 2015 ešte predchádzajúce vedenie,“ tvrdí hovorkyňa primátora Ivana Skokanová napriek tomu, že rozpočet na zastupiteľstvo predkladal pred mesiacom Nesrovnal.

Nové vedenie podľa Skokanovej mieni mestským poslancom navrhnúť, aby Vagusu poslali nakoniec 40-tisíc eur. „Mesto teda neplánuje znížiť príspevok pre Domec, práve naopak, suma by mala byť v tomto roku vyššia ako minulý rok,“ povedala.

Bývalý primátor Milan Ftáčnik nevylučuje, že suma 5-tisíc eur bola aj v jeho návrhu rozpočtu, bolo to však v inej situácii. „V oveľa ťažšej, lebo sme rátali s menšími príjmami. Súčasné vedenie má k dispozícii o desať miliónov eur viac, lebo vďaka ZMOSu sa mestám zvýšia výnosy z dani z príjmu. My sme vtedy škrtali milióny a nemali sme rozpočet doriešený do detailov, to už sme nechali na nového primátora.“

Bratislavskí poslanci budú o rozpočte mesta hlasovať vo štvrtok 26. marca.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie