Denník N

Denník N spúšťa spravodajstvo z Považskej Bystrice, pilotný projekt radi zopakujeme aj inde

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Denník N sa rozširuje do regiónov, začíname s Považskou Bystricou.

Keď nás pred niekoľkými mesiacmi oslovili občianski aktivisti, či by sme sa nechceli viac venovať dianiu v regiónoch, začali sme nad tým v redakcii intenzívne uvažovať, až vznikol projekt, ktorý by mohol slúžiť za vzor ďalším podobným iniciatívam.

Nezávislá lokálna žurnalistika je pre riadne fungovanie Slovenska aspoň taká dôležitá ako pokrývanie diania na národnej úrovni. Stav miestnych nemocníc, frustrácia vyplývajúca z nezáujmu a neriešenia dlhodobých lokálnych problémov, zneužívanie moci miestnymi politikmi a podnikateľmi, ale na druhej strane aj inšpiratívne iniciatívy, úspešné príbehy a osobnosti, ktoré by mohli slúžiť za vzor iným, majú priamy dosah na kvalitu života v celej krajine. Zároveň pre Denník N predstavuje regionálna novinárčina prirodzený ďalší krok.

Od júla vám teda budeme prinášať informácie o miestnej politike, podnikaní, kultúre a spoločenských otázkach z Považskej Bystrice a okolia.

V úvodnej fáze bude projekt prebiehať na webe, neskôr zvažujeme rozšírenie o schránkové noviny. Redaktorom bude Lukáš Vráblik, ktorý do N-ka dlhodobo prispieval ako externista a jeho články o futbale v minulosti publikoval The Guardian, BBC, Sky Sports, Blizzard, FourFourTwo, ESPN, The Sun a ďalšie svetové médiá.

S cieľom pomôcť projektu najmä v úvodnej fáze a neskôr rozbehnúť podobné aktivity aj inde sme v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti (OSF) vytvorili Nadačný fond pre nezávislú regionálnu žurnalistiku. OSF na projekt neprispieva, spravuje len prostriedky od donorov a pomáha nám vyhľadávať príležitosti financovania.

Keby ste sa rozhodli projekt finančne podporiť, budeme vám veľmi vďační. Prispieť sa dá na účet SK26 1100 0000 0029 4804 1981.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Považská Bystrica

Slovensko

Teraz najčítanejšie