Denník N

E-stónsko prebralo predsedníctvo EÚ: Keď sme boli slabí, pomohli ste, teraz je čas vrátiť vám to

Estónsky premiér Jüri Ratas a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. FOTO - TASR/AP
Estónsky premiér Jüri Ratas a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. FOTO – TASR/AP

Malá pobaltská krajina sa chce podeliť so svojimi skúsenosťami s e-vládou.

„Keď sme získali nezávislosť, boli sme slabí, ale dostali sme pomerne veľa podpory a pomoci, a samozrejme príležitosť pripojiť sa k Európskej únii, čo silne pomohlo zacementovať našu prítomnosť v Európe. Je to len 25 rokov, ale cítime, že už máme čo ponúknuť Európe. Je na čase vrátiť niečo späť,“ týmito slovami odštartovala estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová začiatok estónskeho predsedníctva v rade EÚ, ktoré prevzali po Malte.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa Politica vidí hlavnú zodpovednosť tejto malej 1,3-miliónovej pobaltskej krajiny v tom, aby ukázala, že každá krajina v Únii má právo na svoj hlas a byť vypočutá.

„V tomto sa cítim veľmi silný, pretože to je to, čo hovoríte vždy svojim ľuďom v Estónsku, že každý má svoj hlas,“ citoval vplyvný bruselský server Junckera, pre ktorého nachystali „hlučné, ale zaujímavé“ predstavenie s heavy-metalovou skupinou a lezúcimi trollmi.

Ukážka z metalového koncertu:

Európa je opäť veľká

V šírení pozitívnej energie pokračoval aj predseda estónskej vlády. „Európa je opäť veľká – skutočne,“ povedal v rozhovore pre Financial Times 39-ročný estónsky premiér Jüri Ratas, ktorý doma vedie vládu s veľmi krehkou väčšinou štyroch hlasov a jej udržanie počas predsedníctva bude tiež jednou z jeho výziev.

Počas najbližších šiestich mesiacov sa chcú Estónci sústrediť na digitálnu inováciu a takzvaný e-Government či iné elektronické služby, v čom je Estónsko jedným zo svetových lídrov. Ako pripomínajú FT, Estónsko by ako jedna z digitálnejšie najprepojenejších krajín, kde funguje vláda prakticky bez papiera, s láskou narušila európsku analógovú ekonomiku a okrem e-vlády tlačila aj agendu voľného prúdenia dát po Európe.

Aj pre Junkcera, ktorý, ako priznal, ešte stále nemá smartfón, to môže byť výzva.

V roku 2007 si navyše Estónci prešli masívnymi hackerskými útokmi, z ktorých podozrievajú ruské tajné služby. Skúsenosť, ktorá sa po minuloročnom napadnutí amerických volieb, či nedávnych hackerských útokoch s vírusom Peťa na Ukrajinu ukazuje ako viac než užitočná.

Moskva navyše počas estónskeho predsedníctva pripravuje v blízkosti pobaltských hraníc vojenské cvičenia za účasti okolo stotisíc vojakov.

Nevyriešené krízy

Potom je tu agendu, ktorú si Tallinn nevyberal  – a to pokračovanie v minimalizovaní následkov brexitu, či hľadanie riešenia migračnej krízy, kde na jednej strane Taliansko čelí návalu utečencov, a na druhej  štáty V4, ktoré odmietajú prejaviť solidaritu prijatím niektorých z nich.

Tallinn sa chce sústrediť na „legálnu migráciu a obzvlášť podporovať legálnu migráciu vysokokvalifikovanej pracovnej sily a zjednodušenie medzinárodnej mobility“. Novembrový summit o východnom partnerstve má zase potvrdiť európsku podporu regiónu.

Témou zostane aj plynový projekt Nord Stream 2, s ktorým má problém 13 krajín EÚ, no západné krajiny ako Nemecko či Rakúsko ho tlačia spolu s veľkými koncernmi.

Bátor: Sú pre nás inšpiráciou

„Estónsko má príležitosť celej EÚ ukázať, v čom je naozaj dobré – v doťahovaní vecí do konca. V elektronizácii, nových technológiách, ale aj v obrane dosahuje dlhodobo konkrétne hmatateľné výsledky,“ povedal Denníku N Peter Bátor z kancelárie slovenského prezidenta Andreja Kisku, kde má na starosti bezpečnosť.

S estónskou prezidentkou sa stretol osobne.

„ Je z nich cítiť energiu a odhodlanie nerobiť kompromisy v dôležitých veciach, osobitne nie v presadzovaní „európskych“ hodnôt. Cítiť z nich zdravé sebavedomie, neboja sa myslieť odvážne a v oveľa väčšom, ako zvyknú štáty ich veľkosti. Aj preto sú inšpiráciou ďaleko za hranicami svojho regiónu a bývalého sovietskeho bloku. Bez hanby sa môžeme od nich veľa učiť a aj naučiť. Estónsko je príkladom, čo všetko sa dá dosiahnuť, keď sa chce.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie