Denník N

Hlas počítačovej hry FIFA: Komentátor by nemal byť zaujatý. Bol som nadšený, aj keď moja krajina dostala gól

Svetoznámy komentátor Sky Sports Martin Tyler bol pracovne v Krakove na finále ME do 21 rokov Španielsko – Nemecko a v exkluzívnom rozhovore pre Denník N hovorí o práci komentátora, anglickom futbale, počítačovej hre FIFA, slovenskej 21-ke či Martinovi Škrtelovi.

Ako komentátor pracujete viac ako 40 rokov. Ako sa vaša úloha za toto obdobie zmenila?

V niektorých hľadiskách sa zmenila veľa, v niektorých vôbec. Moja hlavná úloha je stále rovnaká: identifikovať hráčov, poskytnúť o nich divákovi informácie, sledovať zápas a opisovať, čo sa deje. Myslím si, že to je to isté ako počas môjho prvého zápasu v roku 1974. Teraz je rok 2017 a za toto obdobie sa futbalový priemysel veľmi zmenil. Hráči, ktorí nastúpili počas môjho prvého zápasu v role komentátora, zarábali možno 60 alebo 70 libier týždenne, teraz majú tisíce. Televízia hrala veľkú úlohu v tom, že sa hra stala dostupnou pre každého, a taktiež urobila futbal lukratívnym športom pre tých, ktorí ho hrajú. Prajem im veľa šťastia – zabávajú nás a toto je to, čo by podľa trhu aj mali robiť. Tak je to správne.

Aké sú najlepšie a najhoršie veci týkajúce sa komentovania?

Najlepšie je privilégium chodenia na zápasy, privilégium rozprávania sa s ľuďmi, o ktorých sa veľmi zaujímame, pretože milujeme futbal. A najlepšou vecou je vždy ten ďalší zápas – keď je už jeden za nami, nemôžete s ním nič spraviť, preto sa vždy tešíte na ten nasledujúci. A takto sa teším aj na tento zápas pred nami (finále Španielsko – Nemecko, pozn. red.). Zlých vecí nie je veľa. Možno cestovanie: z hotela musíme odísť o piatej ráno, aby sme sa dostali na lietadlo do Anglicka. Cestovanie sa teraz stalo o trochu ťažším z dôvodu bezpečnostných záležitostí. Bola to však pre mňa krásna kariéra a som veľmi šťastný, hrdý a hlavne veľmi vďačný ľuďom, ktorí stále chcú počúvať to, čo rozprávam.

Aké je základné pravidlo pre komentátora? Čítal som v jednom rozhovore s vami, že vám niekto povedal hlavnú zásadu: „Hovor málo, povedz veľa.“

Áno, bol to jeden z najznámejších britských komentátorov, John Motson, ktorý komentoval predo mnou a kamarátili sme sa. Poslal mi staromódny telegram – teraz nikto ani nevie, čo vlastne telegram je – a bolo tam napísané len: „Talk a little, say a lot“ (Rozprávaj málo, povedz veľa). Myslel tým to, že nemôžete celý čas rozprávať, ale keď už rozprávate, uistite sa, že to má zmysel, že používate správne slová. Nie je to rádio. Ale myslím, že aj toto sa zmenilo. Televízni komentátori zvykli hovoriť veľmi málo, teraz rozprávame viac. Pre mňa je však všetko obraz. Je to televízia – vízia. Slová sú okej, ale obraz je tá najdôležitejšia vec. Kameramani sú tí hrdinovia, vďaka ktorým vidíme zápas.

Komentátori v Južnej Amerike aj v Európe často zápasy veľmi prežívajú, zatiaľ čo keď počúvame britských, sú akoby trochu vzdialení od diania, snažia sa komentovať objektívne. Je to hlavne záležitosť kultúry?

Trochu aj kultúry. Rozličné krajiny hovoria rozličnými spôsobmi a myslím si, že veľa juhoamerických televízií je ako rádio a možno veľa ich komentátorov najskôr pracovalo v rádiu a potom prešlo do televízie. Dovolia im rozprávať celý čas. (smiech) Aj ja sa však viem vzrušiť a stať sa veľmi emocionálnym vo futbale, podobne ako napr. Brazílčania. Mal som moment, keď Agüero strelil gól v roku 2012, a vtedy som možno bol aj ja trochu Juhoameričan. Ale vychádza to aj z môjho srdca, nielen z hlavy. Milujem tú hru, milujem ľudí, ktorí ju hrajú, milujem tých, ktorí ju pozerajú. Spolu vytvárajú rodinu a ja som ten s mikrofónom.

Agüerov gól v nadstavenom čase, vďaka ktorému Manchester City získal titul:

Ak komentátor komentuje zápas reprezentácie svojej krajiny, mal by byť zaujatý?

Podľa môjho názoru nie. Ja pracujem pre British Sky Broadcasting, nie English Sky Broadcasting. Súčasťou Británie je aj Škótsko, Wales a Severné Írsko. Naše vysielanie pozerajú aj Angličania a odo mňa očakávajú, aby som bol objektívny. Komentoval som zápas Anglicko – Škótsko (2:2). Bol som nadšený, keď Škótsko dva razy skórovalo, lebo to boli dva skvelé priame kopy. Bol som vzrušený ako futbalový fanúšik, nie sklamaný ako Angličan. Moja prvá reakcia bola byť nadšený. Ale rozumiem tomu. Pracujem pre platenú televíziu – Sky Sports. Ľudia platia, aby videli naše vysielanie. Očakávajú od nás, aby sme boli blízko k futbalu a rozumeli mu. Ľudia, ktorí futbal inak nepozerajú, si zápas reprezentácie pozrú na kanáloch, ktoré sú zadarmo. Keď hrá Anglicko, my máme možno tri milióny ľudí, zatiaľ čo keď to dávajú na BBC alebo ITV, tam majú pätnásť miliónov. A oni očakávajú od svojho komentátora, aby bol za svoju krajinu. Záleží na tom, pre koho komentujete a aj ako sa cítite. Ja vždy chcem, aby vyhral tím, ktorý hrá lepšie. Nezáleží mi na tom, kto to je. Podstatné je, aby bol futbal spravodlivý. Preto som nadšený, ak Škótsko dá Anglicku dva góly v priebehu dvoch minút – lebo milujem futbal, nie som znechutený Angličan. Po zápase máme (so spolukomentátorom) možno inú debatu mimo mikrofónu, že to mohlo byť lepšie. Ale pre mňa sú v zápase vždy dva tímy.

Komentujete taktiež počítačovú hru FIFA. Ako sa to líši od komentovania reálneho futbalu?

Dúfam, že nijako. (smiech) Nemáme žiadny scenár, ale ten nemáme ani dnes večer. Povedia nám, čo sa v tomto momente deje na ihrisku, a hovoríme, čo by sme povedali v skutočnom futbale. Niekto skóruje po piatich minútach zápasu a vyhráva 1:0, tak čo poviete? Ou, rýchly gól v zápase, aký skvelý štart pre nich. Potom prejdeme na inú situáciu: tím bude sklamaný, že inkasoval gól, ako by sa mal teraz správať? Ak je po polhodine stále 0:0, poviete – ah, na úvodný gól čakáme už polhodinu, bolo by treba ho streliť. Takže robí sa to takto a povedia mi len takéto základné veci. Takže je to pre mňa veľmi podobné, používam vedomosti zo situácií, v ktorých som bol ako komentátor v „reálnom futbale“. Ale je to výborná hra a je skvelé, ako dokážu poukladať slová k situáciám na ihrisku. Netuším, ako to robia. Tú hru milujú deti, dospelí a aj mladí futbalisti. Som si istý, že mnohí z hráčov, ktorí dnes budú na ihrisku, ju hrali, keď vyrastali. Preto som veľmi šťastný, že môžem byť jej súčasťou.

Myslíte si, že FIFA vám zabezpečila ešte väčšie medzinárodné uznanie?

Naozaj nerozmýšľam nad tým, či ma po svete uznávajú. Si zo Slovenska a robíš so mnou rozhovor, preto logicky musím mať nejaké medzinárodné uznanie. Ja to však nerobím pre uznanie, ale kvôli tomu, že milujem futbal a pre mňa je to jednoducho možnosť to vyjadriť.

Martin Tyler pri nahrávaní komentovania do hry FIFA:

Nebolo to počas tých dlhých rokov v komentátorskej kariére niekedy aj nudné? V podstate všetky dni vyzerajú podobne.

Áno, je to futbal 24 hodín denne, 7 dní týždenne, 365 dní v roku. Nie je to však rovnaké – futbal sa stále mení, vždy sa vo futbalovom svete niečo niekde deje. Myslím, že anglickú Premier League vysielajú v 190 krajinách a na svete je 193 oficiálne uznaných štátov. Preto sa stále niečo odohráva a je ťažké to všetko sledovať a vedieť, čo sa deje. Nemyslím, že by som mal niekedy pocit, keď by som rozmýšľal napr. o inom povolaní. Nie, som veľmi šťastný. Veľa ľudí nevie, čo by v živote chcelo robiť. A ja viem. Kedysi som chcel byť futbalista, ale nebol som až taký dobrý, a komentátor je hneď to ďalšie najlepšie povolanie.

Ako sa pripravujete na bežný zápas?

Skontrolujem si nejaké štatistiky. Napríklad teraz: Španielsko vyhralo posledných trinásť duelov na záverečnom turnaji Eura do 21 rokov a posledný tím, ktorý ich porazil, bolo Anglicko, čo je pre nás veľmi dobrá správa. Pre mňa je veľmi dôležité moje publikum. Mám k celému zoznamu hráčov počet medzinárodných zápasov, ktoré odohrali, zoznam strelených gólov, ako sa im zatiaľ darilo na turnaji. Potom aj bilanciu vzájomných zápasov medzi oboma tímami. Musím si pozrieť, čo sa stalo v Pohári konfederácií – že góly dali aj hráči, ktorí by teraz mohli hrať za nemeckú 21-ku, že Nemecko vyhralo. Keď už sa zápas začne, máte informácie, ale kľúčové je sledovať duel. Mladým komentátorom alebo ľuďom, ktorí sa nimi chcú stať, dávam vždy jednu radu – sleduj zápas (watch the game). Znie to tak jednoducho, ale dnes idú ľudia na zápas a hovoria, že Španielsko vyhrá a budú hrať takto, zatiaľ čo Nemecko bude hrať takto. Možno však nebudú, a vy to nesledujete a nedostanete sa do zápasu. Vždy záleží aj na tom, koľko času mám na prípravu. Môj ďalší zápas je šestnásteho júla. Keď sa skončí dnešný zápas, budem už rozmýšľať nad tým ďalším. Potom budem mať na nasledujúci zápas zase tri voľné dni. Niekedy šestnásť dní, niekedy tri. Za ten čas sa dá stihnúť veľa vecí. Ale záleží hlavne na tom, čo sa deje v zápase. Možno dokážete komentovať zápas bez prípravy, pokiaľ poznáte hráčov – lebo sa v ňom neustále niečo odohráva. Snažím sa však získať čo najviac detailov.

Prečo sa Premier League stala takou globálnou značkou?

Myslím, že dokonca už pred založením Premier League (v roku 1992 z pôvodnej First Division) bol anglický futbal adekvátnou hodnotou za peniaze, lebo je v ňom veľa akcie. Už pred štartom Premier League som komentoval mnohé zápasy do zahraničia, najmä do Škandinávie a, samozrejme, do anglicky hovoriacich krajín ako USA, Kanada, Austrália či Juhoafrická republika. Premier League vybudovala výborný biznis model, po marketingovej stránke sa úplne presadila a to nebolo v Anglicku predtým bežné. Futbal v Anglicku nebol o zbohatnutí, ale o víťazstvách. Zrazu sa do futbalu dostalo viac peňazí a uvedomili si, že to môžu vysielať po celom svete. Niektoré kluby ako napr. Manchester United sa k tomu dostali veľmi rýchlo a je naozaj úžasné, ako veľmi je Premier League populárna. Máme fanúšikov po celom svete. Väčšina fanúšikov sú stále Angličania, rozhodcovia sú stále Angličania, komentátori sú stále Angličania, ale väčšina hráčov pochádza z cudziny, rovnako ako majitelia a tréneri. Máme iba štyroch domácich trénerov v dvadsiatich kluboch Premier League. Takže sa to veľmi zmenilo.

Anglicko už 51 rokov nevyhralo veľký turnaj. Myslíte si, že táto séria sa môže čoskoro skončiť?

Verím v to, ale iba vtedy, ak si to naozaj zaslúžia. Výber do 20 rokov nedávno vyhral juniorský svetový šampionát. Problémom je, že mladí anglickí hráči nedostávajú dostatok príležitostí v Premier League. Všetci španielski futbalisti, ktorí dnes nastúpia, hrajú pravidelne v prvej lige, okrem možno jedného alebo dvoch. Naši hráči sú často len v širšom kádri, odohrajú dvadsať zápasov za sezónu. Premier League dokáže prilákať najlepších hráčov z celého sveta, nielen z Anglicka. Úroveň, na ktorú sa musia anglickí futbalisti dostať, je preto vyššia ako predtým. Futbal je globálna hra – na rozdiel napr. od ragby, ktoré sa hrá možno v pätnástich krajinách, NFL má viac-menej jednu krajinu.

Ako sa vám páčila slovenská 21-ka na Eure?

Boli veľmi dobrí. Ako každý na Slovensku vie, na postup zo skupiny im chýbalo iba šťastie. Ich problémom bolo, že nezvládli zápas proti Anglicku, ktorý mohli vyhrať. Tím je veľmi dobre trénovaný a organizovaný. Pre mňa nie je úspech Slovenska vôbec prekvapujúci, pretože si pamätám československé tímy plné slovenských hráčov, ale možno niektorých mladších ľudí to prekvapuje. Ak sa aj nedostali medzi štyri najlepšie tímy, boli určite tým najlepším tímom za nimi. Muselo byť pre nich hrozné čakať ďalšie dva dni na výsledky iných tímov a potom aj tak zistiť, že nepostupujú. Pre Slovensko to bol veľmi dobrý turnaj.

Čo si myslíte o Martinovi Škrtelovi? V Liverpoole ho kritizovali a pod Jürgenom Kloppom nehrával, potom prestúpil do tureckého Fenerbahce Istanbul, v zápase s Anglickom ho vylúčili po hlúpom faule na Harryho Kana.

Veľmi rád komentujem jeho hru, pretože je to samá akcia. Možno dá gól, možno spraví chybu, ale vždy sa snaží na sto percent. Správa sa ako ten stereotypný britský hráč. Hrá svojím srdcom aj hlavou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové ME do 21 rokov

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie