Denník N

Literárna swingers párty

Foto – MAČ
Foto – MAČ

Večery s autorom nenahrádzajú čítanie, ide o neškodné povyrazenie si, ktoré má dodať chuť na ďalší pravidelný literárny život.

Prichádza autor, zaznie niekoľko viet z jeho životopisu, oneskorenci ešte hľadajú voľné miesta, zhasne sa, spisovateľ listuje rukopisom, prípadne si nasadí okuliare a trochu nesmelo začne predčítať. Atmosféra je rýdzo intímna, skoro ako u vás v spálni, len tu nie je nikto sám. Mesiac autorského čítania je taká literárna swingers párty, kde ako bonus môžete s ostatnými prebrať, ako sa vám to vtedy páčilo. Rozdiel v žánri existuje. Doma je kniha a nočný stolík, počas festivalu sa z čitateľa stáva poslucháč, zo spisovateľa interpret. Večery s autorom nenahrádzajú čítanie, ide o neškodné povyrazenie si, ktoré má dodať chuť na ďalší pravidelný literárny život.

Mesiac autorského čítania chce znovu presvedčiť, že sa o svete okolo nemôžeme dozvedieť lepšie, než cez literatúru. Masaryk vyhlasoval – okrem onoho bonmotu o tom, keď vám povie, kým ste, ak mu ukážete čitateľský denník – , že denne čítal hodinu, nech sa dialo, čo sa dialo. To mu najviac pomohlo porozumieť medzinárodnej politike, svetu navôkol a možno trochu i vlastným spoluobčanom, hoci sa to z dnešnej perspektívy javí málo pravdepodobné.

I keď tí, čo píšu, bývajú dnes odsúvaní kamsi medzi záhradkárov a nudistov. Vo voľnom čase nech si každý robí, čo sa mu páči, to je výhoda liberálnej demokracie. Nie je to však tak. Bez formulovania bytia slovami by nám toho z nás veľa nezostalo, možno len tie pudy. Ale konkrétne. Je módou hovoriť o národnom štáte a jeho koreňoch. Ale kde je grál súčasnej českej, slovenskej či poľskej identity? Sú to pláne, na ktorých vyrástli montážne haly pre japonské automobilky, hory importovaného tovaru alebo bystriny nápadov televíznych produkcií?

Nie. Je paradoxom doby, hoci tá sama je trebárs absurdná, že najhlasnejší obhajcovia národných záujmov opovrhujú slovom a literatúrou na všetkých úrovniach, pretože ide o príliš komplikované zjavovanie skutočnosti, ktoré sa nehodí do ich lineárneho konceptu. Spisovateľ za román písaný niekoľko rokov dostane honorár, ktorý zodpovedá práci televízneho scenáristu na polhodinovom publicistickom príspevku alebo dvom týždňom vysedeným v úlohe radového poslanca parlamentu.

Tohto roku to už bude osemnásty ročník Mesiaca autorského čítania. A snáď už stále viac nie je len stretnutím fanúšikov literatúry s ich obľúbeným autorom, hoci tým tiež musí byť aj naďalej. Celý mesiac rotujú po strednej Európe spisovatelia, ktorí možno raz nájdu odpoveď na otázku, či má Brno dušu, Ostrava srdce, Košice budúcnosť, Vroclav minulosť a Ľvov nádej. S tými našimi spisovateľmi jazdia autori z ďalekých krajín, tohto roku to budú Gruzínci, možno sa tá investícia vráti a raz nám pred domom z malého semienka vyrastie obrí HDP, pretože sme iným ukázali, že sme. A nechválili sme sa rakúskym margarínom alebo indickou oceľou, ale slovenskými, českými, poľskými a ukrajinskými príbehmi. To ony hovoria za nás tu a teraz.

Je milou náhodou, že festival neprebieha v žiadnej metropole, že to bola riaditeľka košickej Knižnice pre deti a mládež Iveta Hurná, ktorá buď nemala dosť rozumu, alebo je skvelou vizionárkou, že pred siedmimi rokmi prikývla na spoluprácu a vďaka tomu má literárna púť zastávku na východe Slovenska. Autori nielen čítajú, sú objektom záujmu filmárov, ktorí s nimi točia krátke dokumentárne eseje, následne vysielané v troch verejnoprávnych televíziách Česka, Slovenska a Poľska.

V tomto roku s autormi vyjde desať študentov umeleckých vysokých škol, päť zo Slovenska a päť z Čiech a Moravy, aby každý jeden natočil polhodinový rozhlasový dokument, ktorý na budúci rok odvysielajú stanice Devín a Vltava. Sú to desiatky stránok rozhovorov, recenzií a, samozrejme, prísľuby vydaných kníh v zahraničí. Literatúra prostredníctvom Mesiaca autorského čítania získava znovu svoj hlas, a to nielen večer, keď sa zhasne a autor pred všetkými začne čítať.
Petr Minařík
šéfredaktor vydavateľstva Větrné mlýny

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie