Denník N

Vzdialená blízkosť a absolútna odlišnosť

Prichádza čítať Arnošt Goldflam. Foto – MAČ
Prichádza čítať Arnošt Goldflam. Foto – MAČ

V Brne, Ostrave, Košiciach, vo Vroclave a v Ľvove sa od 1. júla do 4. augusta koná Mesiac autorského čítania.

Tridsaťjeden súčasných gruzínskych autorov prichádza do Brna, Košíc, Ostravy, Ľvova a Vroclavu. Veľmi sme tomu neverili, ale prečo nenavštíviť Dom spisovateľov, tajomnú vilu v centre Tbilisi, kde sa nakrúcalo niekoľko kľúčových scén Abuladzeho Pokánia. Nakoniec to klaplo.

Osemnásty ročník Mesiaca autorského čítania je literárny maratón druhých a tretích miest zúčastnených krajín. Autori spolu cestujú päť dní, pijú vodku alebo čaj, hovoria o literatúre a večer čítajú svoju tvorbu publiku. Často nevedia, kde presne sú, za oknami vlaku sú chvíľu pyšne krásne Tatry, smiešne romantická Pálava alebo ukrajinský colník, a to je potom dobré trafiť okamih, keď má dobrú náladu.

Trochu tej popisnosti nie je na škodu. Mesiac autorského čítania trvá každý jeden júlový deň, má dve línie: domácu a zahraničnú. Čestným hosťom sú spisovateľky a spisovatelia z Gruzínska, za domácich sme vyhlásili autorov z krajín, kde festival prebieha: Čechov, Slovákov, Poliakov a Ukrajincov. Každý deň dve čítania v piatich mestách, celkove 310 autorských večerov. Niekedy niekto zaspí v hoteli, občas sa niekto do hotela ani nedostane, inak to zatiaľ klapalo bez problémov. Kto večer nechce niekam chodiť a má rád teplo júlového bytu, tak všetko môže vidieť online na www.autorskecitanie.sk.

V tom tbiliskom Dome spisovateľov na nás vlani čakalo okolo tridsať literátov, rozprávali sme im o literárnej tour, kam ich chceme na leto 2017 pozvať, že sa o nich budú točiť dokumentárne filmy pre tri verejnoprávne televízie a že publikum je zvedavé, ako taký súčasný gruzínsky spisovateľ vlastne vyzerá. Obhajovali sme, prečo práve Gruzínsko, že je to vzdialená blízkosť, podobnosť a absolútna odlišnosť, ktorá stredoeurópskeho čitateľa láka, trošku sme klamali. Po polhodine kultúrno-politickej agendy vstal urastený básnik a začal recitovať. Nebola to vraj báseň, ale toast, čo po gruzínsky znamená aj prípitok, a on sa na chvíľu stal tamadom, čiže hlavným rečníkom gruzínskej literatúry.

Prísľub bol na svete. Aj do letných Košíc vtrhne výsadok gruzínskych, českých, slovenských, ukrajinských a poľských autorov. Neviem, ale tuším, že sa máme na čo tešiť.​
Pavel Řehořík
riaditeľ festivalu Mesiac autorského čítania

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie