Denník N

Aby sa Košičanom zapáčila aspoň jedna moja báseň

Foto - MAČ
Foto – MAČ

Aké predstavy majú gruzínski spisovatelia o Košiciach, ktoré navštívia počas Mesiaca autorského čítania? Dóm sv. Alžbety, futbal, pálenka, pohostinnosť, farebné slová, nevídané krásavice, milá, ktorú si nikdy nevidel, ale ktorú musíš niekedy stretnúť.

Aka Morchiladze
Ani v Košiciach som nikdy nebol. Avšak je to pre mňa tak nejako jeden svet: Moji priatelia z Viedne chodia na Slovensko často, je to lacné, pohodlné a jednoduché, keď cestujú sem a tam. Na Slovensku sa mi páči ešte i to, ako sa svojho času dobre a v mieri urobili sami pre seba.

Ana Kordzaia-Samadašvili
Keď som bola malá, mala som jednu pohľadnicu, na ktorej bol Dóm sv. Alžbety, gotika, ktorá mi ako gruzínskemu dieťaťu pripadala zvláštna, bola to pre mňa fakt šupa. Preto by som si veľmi priala vidieť Dóm sv. Alžbety na vlastné oči.

Batu Danelia
Meno tohto mesta som prvýkrát začul v roku 2013, keď sa tamojší futbalový klub stretol s khuthaiským tímom, i keď si už presne nepamätám, kto vyhral. Košice sú druhým najvýznamnejším mestom na Slovensku hneď po Bratislave. A ako sa Khuthaisi chváli Bagratovou katedrálou, Košice sa pýšia Dómom sv. Alžbety. Veľmi by som si prial, aby sa Košičanom zapáčila aspoň jedna moja báseň.

Beqa Kurkhuli
O Košiciach a Slovensku viem, že tréner našej reprezentácie je Slovák, pravda o Bratislave som počul viac ako o menších mestách… Ešte viem, že počas Pražskej jari boli Slováci s Čechmi zajedno, vtedy, keď prišla ruská okupácia a pokusy o zmeny boli potlačené.

Beso Khvedelidze
O Košiciach viem, že je to krásne mesto so starými chrámami, niektoré pamiatky majú byť z 12. či 13. storočia. To ma zaujíma.

Dato Gabunia
Ja som ešte dieťaťom tej epochy, keď existoval Sovietsky zväz a keď táto zem, vtedajšie Československo, bola už sama na maximálnom predele snov: Pamätám si, že moja teta cestovala do Československa, a vybavujem si i svoj vtedajší pocit, že asi odišla zo Sovietskeho zväzu do nejakého rozprávkového sveta. Košice sú pre mňa súčasťou toho všetkého. Pamätám si, že mi odtiaľ priviezla také fixy, ktoré sa v sovietskom Gruzínsku nedali zohnať, a ja som si ich šetril tak dlho, ako to len bolo možné. Čakám, že sa na ceste po Slovensku dotknem minulosti, svojho detstva, a pritom uvidím premenenú a odlišnú zem.

Dato Turashvili
Košice a Slovensko cítim už od dôb sovietskeho detstva ako blízke kraje. I keď je to skôr zásluha filmu než literatúry. Existuje jeden náš film, ktorý rozpovedá príbeh lásky Gruzínky a Slováka, volá sa Prerušená pieseň. Ešte mi napadá, že na Slovensku majú Raču, ktorá je teraz, tuším, pripojená k Bratislave, zatiaľ čo my máme svoju Raču, čo je celý kraj v západnom Gruzínsku. Práve o priateľstve medzi oboma Račami natočili pred rokmi jeden film. Sú to teda takéto kinematografické priesečníky. Tuším, že Košice by mali ležať blízko hôr. Keďže pochádzam z hornatej zeme, budem mať ešte väčšiu radosť, ak odtiaľ bude výhľad na hory.

Diana Anfimiadi
Košice – stále sa mi zdá, že tamojšie mestá majú muzikálnejšie mená než mestá gruzínske, i Košice sú také. Prvou asociáciou je mačacie mesto.

Eka Kevanishvili
Tuším, že v Košiciach musí byť miestami staré dláždenie, na ktorom znie veľmi ostro zvuk topánok chodcov. Bude tam asi pokoj, vlastný pomerne malým mestám, nájdem tam úzke ulice, chcela by som si Košice zapamätať ako miniatúrny suvenír.

Ekaterine Togonidze
Asociácie sú z dávnej minulosti. Historicky tu bolo stredisko uhorského vlasteneckého hnutia a protihabsburských povstaní. Čo sa tu asi deje dnes, ako žijú v Košiciach naši súčasníci? Idem tam otvorená a bez predsudkov, som pripravená vnímať ešte jeden priestor, nový čas, nové dojmy. Nové mesto, ktoré doposiaľ existovalo len na stránkach kníh a v dejinnej pamäti.

Erekle Deisadze
Som z kaukazských hôr. A Košice sa nachádzajú na úpätí slovenských hôr. Hora – to je symbol pohostinnosti.

Giorgi Kekeidze
Toto mesto sa pre mňa spája s prírodou, s horami a s riekou, ktoré sa prepájajú s urbánnym priestorom.

Giorgi Lobjanidze
V Košiciach sa napijem pálenky! A to ani neviem, či tam pálenku pália alebo nie, ale asociatívne si bohvieprečo myslím, že sa v tom meste musím opiť.

Giorgi Arabuli
Občas je to tak. V tieni paláca v gotickom slohu môže kvitnúť moderná sklenená budova. Nech sa im dobre darí v Goti-Košiciach.

Kato Javakhishvili
Vo všeobecnosti sa o zemepis príliš nezaujímam. Vo všetkých mestách, ktoré sa mi páčili, som sa aspoň raz stratila. Stáva sa mi to preto, že ma obliehajú domy, a ja sa potom omámene vlečiem ulicami. Na fotkách vyzerajú Košice práve tak. S istotou viem, že sa tam stratím.

Lia Liqokeli
V tomto meste je mnoho obchodov so slovami. V tých obchodoch sa predávajú ako čokoláda. Keď ľuďom slová dochádzajú, z celého sveta sa schádzajú do Košíc a v miestnych obchodoch nakupujú slová farebné, krásne zabalené a pestro chutiace. Tiež si musím kúpiť niekoľko slov.

Mariam Tsiklauri
Košice sú druhým najväčším mestom na Slovensku. Celou svojou históriou, zemepisnou polohou, podnebím či rudami sa veľmi podobá mojej hornatej zemi, Gruzínsku, kde sú tiež prastaré štôlne plné nerastného bohatstva, a kde človek odkrýva najstaršie korene európskej civilizácie. Hory, rieka Dunaj, paleo­litické obydlia, keltská epocha, množstvo historických stavieb, asi tu budú mať i veľmi starý a pútavý folklór a tradície. Horali sa všade na svete vzájomne podobajú historickou skúsenosťou, spôsobom života, určitou prísnosťou a odolnosťou. Chcela by som veriť, že v tomto meste sa okrem rázneho industrializmu a urbanizmu nájdu básnici, ktorí vo svojich hlavách spájajú staré a nové slová hôr a dolín, aby tak zachránili skutočnosť tohto sveta.

Nestan Nene Kvinikadze
Vizuálnou náladou akoby toto mesto čajovou lyžičkou doťahovalo samo na seba. Ľahučko, elegantne, opatrne. Zdá sa ti, že má tajomstvo, ktoré skrýva. Lepšie povedané, hýčka si ho.

Paata Shamugia
Meno tohto mesta mi znie tak rozprávkovo, že sa mi zdá, že tu i žijú rozprávkové bytosti. Ľudia tu asi lietajú na lietajúcich kobercoch, možno sa po okolí budú preháňať démoni, čarodejnice, nevídané krásavice… a hrdinovia.

Shota Iatashvili:
Obyvatelia tohto mesta radi behajú, stále majú naponáhlo. I pivo pijú na jeden záťah. I sex majú rýchly, i básne čítajú, ako keď bičom plieska. Gruzínci sú celkom šuchtaví a pomalí ľudia, takže sa Košičanom páčiť nebudú. Na začiatku na ich večery na pár minút skočia, potom ich to omrzí a opustia tieto márne snahy. A až tam prídem ja, už ani jeden Košičan nepríde na môj večer. Tak­že si vyjdem do mesta a budem sa lenivo túlať ulicami, čím budem liezť neposedným Košičanom na nervy.

Tamta Melashvili
Myslím si, že toto mesto by malo mať nejakú legendu, ktorá koluje už od stredoveku. V tej legende by mali hlavné roly hrať ženy s veľmi dlhými vlasmi, ktoré si na noc rozpúšťajú a ráno zas sťahujú. Tieto ženy vraj mesto zachránili pred nepriateľským vyplienením; ale ako, tak to už netuším.

Tea Topuria
Staré a malé mesto s týčiacimi sa vežami, tak nejako stmelené a trochu zamračené. Zdá sa mi, že tu asi žijú ľudia, ktorí si na reč veľmi nepotrpia.

Zaza Koshkadze
Košice ma lákajú zo všetkého najviac od chvíle, čo som sa o nich dozvedel, že sú vybudované v podhorí, navyše na brehu rieky. Niečím mi pripomenuli Tbilisi – tam máme Svätú horu a rieku Mtkvari. Pokiaľ viem, je tu i gotická architektúra, ktorú som nikdy nevidel, a to všetko ma naozaj veľmi priťahuje.

Zurab Rtveliashvili
Košice – keď som si toto mesto prezeral na internete, padol mi do oka jeho neobvyklý erb. Anjel s rozpätými krídlami a so zlatými kaderami. Pre mňa skoro symbol bojovného feminizmu. Vo všeobecnosti mi mesto pripomína milú, ktorú si nikdy nevidel, ale ktorú musíš niekedy stretnúť, a bude to pre teba prekvapenie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie