Denník N

Matica podala trestné oznámenie na časopis .týždeň, nepáči sa jej titulka so Štúrom

Šéfovi Matice slovenskej sa nepáči titulka, na ktorej bol vyobrazený Ľudovít Štúr s fašistickými symbolmi.

Trestné oznámenie na časopis .týždeň. Zdroj: facebook.com/marian.tkac.587/

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč podal trestné oznámenie na týždenník .týždeň za uverejnenie portrétu Ľudovíta Štúra s fašistickými symbolmi na obálke.

„Je predsa nepredstaviteľné, aby ktokoľvek takým arogantným spôsobom zaútočil na jednu z najvýznamnejších osobností slovenských dejín, lídra slovenského národa, ktorý odvážne vyhlásil 19. septembra 1848 slovenskú nezávislosť od Maďarska. Matica je tu aj na to, aby hájila slovenskú historickú pravdu pred neprajníkmi,“ napísal Tkáč na Facebooku. V oznámení Tkáč píše, že titulku časopisu považuje aj za propagáciu hnutia smerujúceho k potláčaniu základných práv a slobôd.

Oznámenie podal na generálnej prokuratúre v prítomnosti predsedu prezídia Matice slovenskej Miroslava Holečka.

Titulka týždenníka .týždeň 24/2014

Týždeň sa štúrovcom venoval vo vydaní z 12. júna 2017. Titulka s Ľudovítom Štúrom odkazuje na článok Lukáša Krivošíka Boli slovenskí národovci antisemiti? Vo svojom texte hovorí aj o množstve antisemitských klišé, ktoré sa dajú nájsť v publicistike i beletrii slovenských dejateľov.

„Je to rovnaký nezmysel, ako keď chcel ktosi žalovať SND za plagát k hre Rodáci,“ reaguje na trestné oznámenie šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb. „Titulka je zjavne karikatúra Štúra, ktorý sa dopustil viacerých antisemitských výrokov. Titulkou sa aj preto pýtame, či sme ako národ antisemiti. Táto otázka, nie odpoveď, je priamo súčasťou titulky. V samotnom texte vnútri čísla na ňu odpovedáme zo všetkých uhlov pohľadu, pričom len odmietame zľahčovať naše národné hriechy a viny voči iným etnikám. Je však symptomatické, že za útočníkov na osobnosti našich dejín a za neprajníkov Slovenska nás označuje práve Matica a práve pán Tkáč. Veď to boli práve oni, Matica aj Tkáč, kto v 90. rokoch na Slovensku spoluvytváral mečiarovský režim, naozaj neprajný k nášmu národu, prezidentovi a histórii. A robili to to až tak poslušne a oddane k Mečiarovi, že ešte aj on sám si ich nevážil, len ich používal,“ myslí si.

„Ďalšie sťažnosti sme nedostali, pretože naši čitatelia sú inteligentní, nemajú komplexy z malosti a nepotrebujú prikrášľovaním dejín zvyšovať svoje nízke sebavedomie,“ dodal Hríb.

Tému časopis otvoril po tom, čo konšpiračný časopis Zem a vek vydal text „Klin Židov medzi Slovanmi“. Autor Tibor Eliot Rostas v ňom využil historické citáty štúrovcov, aby ukázal, že židovská komunita rozvracia súčasnú spoločnosť. Voči časopisu už bolo začaté trestné stíhanie.

 

Poznámka pre korektnosť: Denník N a týždenník .týždeň majú dohodu o spolupráci, ponúkajú napríklad spoločné predplatné. 

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matica slovenská

Slovensko

Teraz najčítanejšie