Denník N

McEnroe: Kližan nemal nastúpiť, vedenie ATP aj Wimbledonu by si s ním mali pohovoriť

Kližan nebol fit. Foto – TASR
Kližan nebol fit. Foto – TASR

Americká tenisová legenda kritizuje tenistov za to, že hrajú nedoliečení v prvom kole Wimbledonu a skrečujú potom zápas. Predpokladá, že to robia preto, aby si mohli vyzdvihnúť odmenu 35-tisíc libier, ktorá patrí účastníkom prvého kola.

Tenisová legenda John McEnroe kritizuje slovenského tenistu Martina Kližana za to, že nastúpil zranený na zápas proti Novakovi Djokovičovi na centrálny kurt vo Wimbledone a zápas nedohral.

„Myslím si, že keď ste sa naňho pozreli, od začiatku bolo jasné, že nie je schopný hrať,“ vyhlásil pre BBC trojnásobný wimbledonský šampión o slovenskom tenistovi, ktorý v utorok nastúpil na zápas pred 15-tisíc divákmi s obviazaným lýtkom.

Zápas vzdal po 40 minútach, keď prehrával 3:6 a 0:2. S pribúdajúcim časom bolo čoraz jasnejšie, že Slovák nie je schopný pohybovať sa, lopty k čiaram vypúšťal, po prvom sete si musel zavolať fyzioterapeuta.

Tenisová legenda John McEnroe. Foto – TASR/AP

Prečo teda nastúpil? McEnroe hovorí, že pre hráča ako Kližan je 35-tisíc libier suma, pre ktorú sa to oplatí. Toľko dostávajú na najlepšie platenom turnaji hráči, ktorí vypadnú v prvom kole.

Nie je to dobré pre šport

„Nášmu športu neprospieva, keď na centrálnom kurte sledujeme také predstavenie,“ pokračoval v kritike Američan, ktorý je známy svojou priamočiarosťou a po skončení tenisovej kariéry komentuje tenis pre rôzne veľké televízne spoločnosti.

A hneď aj navrhol, že by zmenil pravidlá – aby hráči, ktorí vzdajú zápas, dostali len polovicu odmeny.

Aj Djokovič povedal, že už pred zápasom počul, že má Kližan zdravotné problémy. „Ak sa loptička dostala len trochu ďalej od neho, nechával to tak,“ cituje ho BBC. Zároveň mu zaželal skoré uzdravenie.

McEnroe si myslí, že ATP, vedenie Wimbledonu aj tréner nášho tenistu by mali s Kližanom prehovoriť, aby pochopil, že riskuje zhoršenie zranenia, ak nenastupuje zdravý.

Podľa Američana to bude v záujme športu ako takého, ale aj slovenského tenistu.

Kližana nezachránil ani fyzioterapeut. Foto – TASR/AP

Kližan nebol jediný hráč, ktorý nedohral; veľmi podobný priebeh mal zápas Rogera Federara s Ukrajincom Alexandrom Dolgopolovom.

Po 43 minútach to Ukrajinec vzdal za stavu 6:3, 3:0 pre Švajčiara, ktorý je najpozornejšie sledovaným hráčom turnaja. „Pre divákov je takýto priebeh veľké sklamanie,“ komentoval to bývalý britský tenista Tim Henman.

Aj Rybáriková už hrala zranená

Kližan má zdravotné problémy už dlhšie; zápas nedohral ani na turnaji, ktorý hral pred Wimbledonom v Turecku. Proti domácemu Ilhanovi vzdal v prvom sete 27. júna. Tráva je najmenej obľúbený Kližanov povrch, do druhého kola sa dostal vo Wimbledone len v roku 2012, v nasledujúcich rokoch vypadol v prvom kole, vlani pre zranenie nehral.

Podobnej kritike ako Kližan a Dolgopolov čelila vlani aj Magdaléna Rybáriková, ktorá nastúpila v Paríži na grandslamový Roland Garros s Američankou Serenou Williamsovou a za 42 minút prehrala 2:6, 0:6.

Rybáriková mala problémy so zápästím aj kolenom, v závere zápasu sa už takmer nepohybovala. Sezónu napokon nedohrala a doliečila si dlhodobé zranenia.

Do tejto sezóny už vstúpila oveľa lepšie, v utorok porazila Rumunku Nicolescovú 6:4, 6:1. V druhom kole bude hrať proti favoritke turnaja, Češke Karolíne Plíškovej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Wimbledon

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie