Denník N

Matoviča na príkaz Šufliarskeho znovu obvinili z ohovárania Fica

Robert Fico a Svetlana Ficová podali na Matoviča spoločne trestné oznámenie za krivé obvinenie, že majú účty na Belize. Foto – TASR
Robert Fico a Svetlana Ficová podali na Matoviča spoločne trestné oznámenie za krivé obvinenie, že majú účty na Belize. Foto – TASR

Premiér a jeho manželka by mali v kauze v pondelok vypovedať na polícii.

Poslanec OĽaNO-Nova Igor Matovič je znovu obvinený, že na Facebooku ohováral Roberta Fica. Matovič v júli 2015, sedem mesiacov pred voľbami, napísal, že dostal anonymnú informáciu, že „pán vystupujúci ako predseda vlády si spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize“. Zároveň si vraj otvorili účty v banke na Belize, kde majú mať približne 674 miliónov dolárov. Dodal, že podrobnosti zverejní na tlačovej besede, kde povedal, že informáciu dostal od anonyma.

Fico hneď po Matovičovom obvinení zvolal aj s manželkou Svetlanou tlačovú besedu, kde vyhlásil, že „všetko, čo pán Matovič povedal, je vymyslené, zakladá to podozrenie z trestného činu krivého obvinenia a verím, že orgány činné v trestnom konaní budú v tomto duchu aj konať“.

Prípad začala vyšetrovať NAKA, ktorá má na starosti najvážnejšie zločiny, a v októbri Matoviča vyšetrovateľ Slavomír Laho obvinil. V decembri 2016 prokurátor z bratislavskej krajskej prokuratúry Ondrej Repa obvinenia zrušil.

Fico zvolal tlačovku výnimočne s manželkou, ona nič nepovedala
Autorka: Martina Koník

 

Médiá Matovičovi neverili

Prokurátor Repa upozornil na procesné aj vecné pochybenia. Jedným z nich bolo, že výpoveď Fica bola takmer identická ako jeho manželky Svetlany. Trestný poriadok hovorí, že svedkovia majú vo veci vypovedať spontánne a nie si dopredu pripraviť totožné výpovede.

„V tomto smere sa skutočne javí ako málo pravdepodobné, aby dve rôzne osoby odpovedali na položené otázky úplne identicky,“ napísal prokurátor. Nesúhlasil tiež s tým, že vyšetrovateľ Laho kládol Ficovcom sugestívne alebo nevhodné otázky. Ako príklad prokurátor uviedol otázku: „Použil pán Igor Matovič pri charakterizácii niektorých skutočností výrazy, ktorých miera expresivity je v značnom nepomere k cieľu kritiky a z ktorých vyplýva úmysel kritizovanú osobu, v tomto prípade vás s manželkou uraziť a znevážiť?“

Prokurátor zrušil Matovičovo obvinenie aj preto, že podľa neho neuvádzal nepravdu o Ficovi vedome, ale upozornil, že ide o anonym, ktorý dostal a o ktorom nevie, či bol, alebo nebol pravdivý. „Žiadnym dôkazom získaným počas vyšetrovania sa nepodarilo preukázať, že by toto podanie obvinený účelovo vytvoril,“ tvrdil prokurátor Repa.

Vyšetrovateľovi vyčítal aj to, že od Matoviča chcel, aby si informácie najprv overil. Prokurátor hovorí, že Matovič dal podanie orgánom činným v trestnom konaní a tie následne zistili, že Fico žiadne účty na Belize nemá. Prokurátor tiež napísal, že hoci išlo zo strany Matoviča o vážne obvinenie, médiá ho od začiatku brali „s rezervou“ a skôr kriticky smerom k Matovičovi, preto to Ficovi ani až tak nepoškodilo.

Fico na výsluchu tvrdil, že informácia o Belize ho poškodila „ako predsedu vlády v oblasti medzinárodných vzťahov“, prokurátor však o tom nezaznamenal žiadny dôkaz a ani Fico ho nepredložil.

„Aj z judikatúry pritom vyplýva záver, že úmyselné zavinenie je potrebné zvlášť starostlivo posudzovať v situácii, keď mal byť uvedený trestný čin spáchaný v čase volebnej kampane, keď možno predpokladať prednášanie ostrej kritiky na adresu kandidátov z rôznych subjektívnych pohľadov,“ dodal ešte prokurátor s odvolaním na uznesenie Najvyššieho súdu Českej republiky.

Zákon podľa Šufliarskeho

Matovič o tom, že mu zrušili obvinenie, informoval 14. decembra 2016 o desiatej doobeda na tlačovej konferencii so svojím obhajcom Danielom Lipšicom. Hneď potom dostala NAKA telefonický pokyn predložiť spis na Krajskú prokuratúru, od ktorej si ho žiadala Generálna prokuratúra.

V marci 2017 námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky označil rozhodnutie prokurátora Repu za nezákonné a prikázal Matoviča znova obviniť. Poslanec OĽaNO-Nova to prostredníctvom svojho obhajcu Lipšica zverejnil až teraz.

Šufliarsky Repovi vyčíta, že o zrušení obvinenia rozhodol až potom, čo dostal Matovičovu sťažnosť, hoci už predtým mal 5 týždňov spis na stole. Ďalej podľa neho nesprávne posúdil to, čo Matovič spravil. Šufliarsky hovorí, že Matovič dal najprv status  v znení, že predseda vlády má účet na Belize a až na následnej tlačovke povedal, že je to informácia, ktorú získal anonymne.

Šufliarsky píše, že Matoviča sleduje na Facebooku 30-tisíc ľudí a status „ani len nepôsobil dojmom údajných, neoverených informácií, ktorých pravdivosť bude autor ešte overovať“. Šufliarsky tiež upozornil na Matovičovu vetu na tlačovej besede, aby si Fico „užil pocit, ak sa o ňom šíri niečo, čo pravdou byť nemusí, ale môže“.

Šufliarsky tiež napísal, že vnímanie osoby nie je tvorené len tým, čo o nej prezentujú médiá. „Netreba opomínať, že poškodená doc. JUDr. Svetlana Ficová, CSc., nie je verejným činiteľom, ani osobou, ktorá by mala dôvod znášať zvýšenú intenzitu miery kritiky, preháňania či silnejších výrazov na svoju adresu,“ napísal Šufliarsky.

Ľúbivé otázky sú príliš aj pre Generálnu prokuratúru

Námestník generálneho prokurátora súhlasil s prokurátorom iba v tom, že výsluch Fica a Ficovej nebol v poriadku. Nemyslí si však, že bol nezákonný, ale iba „s ohľadom na spôsob kladenia otázok skôr neprofesionálny“. „Postavenie osoby poškodeného, ktorý je jedným z najvyšších ústavných činiteľov v Slovenskej republike, nemôže pri spôsobe a forme vedenia a vykonania výsluchu zohrávať významnejšiu úlohu.“ Aj preto Šufliarsky hovorí, že Fica a Ficovú treba znovu vypočuť tak, aby tam mohol byť aj Matovičov obhajca.

Podľa Lipšica je termín výsluchu naplánovaný na pondelok. „Je smutné, že sa pán námestník Šufliarsky rozhodol zapojiť do politického boja,“ hovorí tiež Lipšic. Matovič sa podľa neho statusom nedopustil ohovárania, lebo od začiatku tvrdil, že je to len anonym. „Predseda vlády publikuje každý týždeň vyjadrenia, že Richard Sulík je na drogách a to sa ako ohováranie nestíha,“ povedal Lipšic.

„Toto sú chvíle, keď sa ukazuje, ako je nebezpečné pre spravodlivosť dosadiť za generálneho prokurátora spolužiaka,“ povedal Matovič. „Nech si všetci Ficovi poskoci trhnú nohou, sú mi ukradnutí. Ich čas sa kráti,“ dodal.

Matovičov status o Belize sa nepáčil ani viacerým jeho spolustraníkom. „Ja by som si to na blog nedala,“ povedala v decembri 2015 Veronika Remišová (OĽaNO-Nova). „Keď teraz hovoríme o ,kauzách‘ Matoviča ako Belize, zdajú sa mi neporovnateľné s kauzami, ktoré má vláda,“ hovorila tiež.

Šufliarsky sa nedávno zaangažoval aj do kauzy dopravnej nehody Lipšica, pri ktorej zomrel človek. Šufliarsky zastavil dohodu o vine a treste, ktorú chcel s Lipšicom uzavrieť bratislavský prokurátor.

Šufliarsky má s Lipšicom spor ešte z čias, keď bol ministrom vnútra. Lipšic ho obvinil z toho, že je spoluzodpovedný za to, že mafián Karol Mello utiekol zo Slovenska a teraz žije na Belize, ktoré ho odmieta vydať. Kvôli Mellovi kedysi stíhali aj Jaroslava Spišiaka za výrok, že sa polícii podarilo Mella chytiť až potom, keď sa vymenilo policajné vedenie.

Pre chybu súdu Mella pustili z väzby a Šufliarsky to oznámil polícii až 5 hodín potom, ako sa to dozvedel. Mello zatiaľ znovu ušiel. Rovnako neskoro mal informovať políciu aj o vydaní medzinárodného zatykača.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie