Denník N

Tak nám vylúčili Sagana. Ako vyzerá svetová cyklistická konšpirácia

Reprofoto – Eurosport
Reprofoto – Eurosport

Je to šport, sporná situácia v cyklistike, ale debata sa vedie často o politike a sprisahaniach proti Slovensku. Onedlho budeme aj budúcnosť veštiť z toho, v akom smere sa točia galusky.

Čo vieme: z Tour de France vyhodili Sagana.

Je to málo, skúsme ešte raz.

Čo vieme?

Špurt v závere etapy bol divoký. Peter Sagan bol z pohľadu kamier v cieli vľavo, takmer pri okraji trate. Okolo neho sa po vonkajšej strane snažil predrať Mark Cavendish, veľa miesta tam nebolo, nebolo vlastne žiadne, a aj tak to skúsil.

Sagan mu vystavil lakeť a presne tu sa názory rozchádzajú, lebo sa buď snažil vybalansovať svoj vlastný bicykel a neurobil to naschvál, alebo to, naopak, naschvál urobil. Mark Cavendish v rýchlosti okolo 60 kilometrov za hodinu spadol, v krčme sa hovorí, že zábrany mu dali druhú, dolámal sa, skončil.

Petra Sagana diskvalifikovali. Skončil rovnako. No a o lakeť navyše vôbec nešlo.

Je to ako súboj krásky so zvieraťom. O Markovi Cavendishovi si nič dobré nemyslíme, diplomaticky povedané, keď môže uškodiť, uškodí. Na druhej strane stojí Peter Sagan, vlastne teraz už Peťo, náš Peťo, s dôrazom na Peťo aj na náš. Chalan, ktorý sa usmieva z plagátov, tvár, ktorú chce mať každý v reklame. Dobre vyzerá, však? Nie ako Cavendish.

Aj tak ho diskvalifikovali, druhýkrát za dva týždne sa nám stala neprávosť. Najprv Nemci s Talianmi a teraz Francúzi s Britmi sa spojili, aby uškodili nášmu rodinnému striebru. Národnému pokladu. Ospravedlňujem sa Petrovi Saganovi, on naozaj nemôže za to, že si ho krajina adoptovala.

Prvá liga EÚ do …e, kričí človek na Facebooku RTVS v spravodlivom hneve a druhý sa k nemu pridáva. Svetová cyklistická konšpirácia! Vy….ní Francúzi tam chcú mať svojho, hovorí tretí. My Slováci sme predsa známi tým, že konšpiráciu rozoznáme na sto honov.

Opäť vieme, že do prvej ligy Európskej únie nepatríme. Zdierajú nás, toto je štrajk vo Volkswagene zabalený v bledomodrom, ten istý naratív aplikovaný na iný príbeh a dohnaný do absurdného extrému. Oni otrokári, my otroci, také jednoduché to je. English is easy, Csaba is dead.

Tam sme sa dostali od Petra Sagana, ktorého zelené tričko je také dôležité, že prakticky nikto vám nie je schopný povedať, kto ho vyhral, keď ho nevyhral on. Jednoduchá otázka: Peter Sagan je päťnásobný víťaz bodovacej súťaže, kto ju vyhral pred ním?

No vidíte. Mimochodom, bol to Mark Cavendish, ale pointa je inde.

Chce sa povedať, že ľuďom kolektívne vypráža. Žiada sa napísať, že sme sa pomiatli, lebo sme sa všetci personifikovali do cyklistu. Premietli sme doňho svoje očakávania, radosti aj frustrácie, z cyklistiky robíme politologické závery. Sme národ geopolitikov, všetci by sme mali sedieť v Bielom dome, Kremli aj Bruseli zároveň. Onedlho budeme aj budúcnosť veštiť z toho, v akom smere sa točia galusky.

Sme tak trochu balkánski a páči sa nám to. Sme večne na hrane, vnímame to srdcom. Česi o nás hovoria, že máme dušu, my to berieme ako kompliment a oni to berú tak, že sa kedykoľvek dokážeme správať iracionálne. Saganov lakeť by dokázal zaplniť námestia, to na nich by sme stáli a hrozili neviditeľnému nepriateľovi.

Ale sme im pohrozili, povedali by Lasica so Satinským. Od lakťa na námestia v dvoch krokoch, od Tour de France ku svetovláde tiež v dvoch. A ja zatiaľ snívam.

Snívam o krajine, ktorá nebude ovládaná podprahovými vášňami, ktorá si každý týždeň nenájde nového nepriateľa. V našej davovej psychóze si už ani Medzinárodná cyklistická únia nemôže byť istá, že v krčme v Dolnom Kubíne nedostane tri po papuli.

Snívam o krajine, v ktorej nebude vládnuť negativizmus, ktorá bude rozmýšľať, čo dokáže a nie prečo to nedokáže. Snívam o krajine, ktorá je pokojná, spokojná a istá si sama sebou. Od začiatku mesiaca Európskej únii predsedá Estónsko a ako počiatočný vklad ponúklo svoje vedomosti v oblasti informatizácie. Napríklad tadiaľ vedie cesta. A my sme ponúkli čo?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Tour de France

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie