Denník N

Danko využil Sagana na odkaz Ficovi, aj Sulík má podozrenie, že verdikt súvisí s národnosťou

Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček a TASR/AP
Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček a TASR/AP

Danko zvýrazňuje, že Sagan je Slovák. Sulík zasa naznačuje, že rozhodcovia rozhodujú podľa toho, odkiaľ pochádzajú. Policajti tvrdia, že „lakeť sa nestal“.

Iba dva týždne po vypadnutí slovenských futbalistov z majstrovstiev Európy do 21 rokov zažívajú slovenskí fanúšikovia další pocit krivdy. Opäť sa pridali aj politici a tentoraz ešte výraznejšie priživili konšpirácie o malom Slovensku, ktorému ubližujú veľkí.

„Zjavne tým, že Peter je Slovák a je fenomenálny cyklista, prekáža mnohým konkurentom. Je to facka svetovej cyklistike.“

Slovenská národná strana a o pár minút aj jej predseda Andrej Danko sa týmto citátom pár hodín po vylúčení Petra Sagana z Tour de France zaradil aj k mnohým konšpirátorom na webe. Strana už v utorok pred desiatou večer, teda krátko po oznámení diskvalifikácie, tvrdila, že za vyradením Sagana z najprestížnejších cyklistických pretekov je slovenský pas.

Predseda SNS do svojho väčšieho stredajšieho stanoviska na webe SNS ukryl aj odkaz premiérovi Robertovi Ficovi. A vyjadrovať sa začali aj ďalší politici a pridala sa dokonca aj polícia, ktorá sa na svojom Facebooku pokúsila o vtip.

Danko: Nebudem sa sťažovať ako iní politici

Danko zašiel v obvineniach výrazne ďalej ako premiér Robert Fico, ktorý sa pred dvomi týždňami sťažoval na vypadnutie slovenských futbalistov na majstrovstvách Európy do 21 rokov. Fico v liste šéfovi UEFA písal o neférovej hre súperov a vyzval na zmenu organizácie turnaja. Nenaznačoval však, že by za vypadnutím futbalistov bolo to, že sú z malého Slovenska.

Danko v stredajšom stanovisku na webe SNS priamo odkazuje, že nie je ako Fico a nebude sa sťažovať. Koaličného partnera teda konkrétne nemenuje, po futbalovom liste je to však jasná narážka na premiéra. „Nie som typ politika, ktorý bude vypisovať organizátorom a funkcionárom za hrubé porušenie alebo zneužitie právomocí.“ Pokračuje, že ako fanúšik chce vyjadriť podporu Saganovi.

SNS má k cyklistike blízko, k jej významným členom patrí cyklistický tréner Kamil Haťapka, ktorý bol za ich stranu v roku 1992 zvolený do federálneho parlamentu. V júni dostal Haťapka stranícke ocenenie SNS – Cenu Martina Rázusa a Danko pri tejto príležitosti oznámil nápad vybudovať na Slovensku národnú cyklotrasu.

„Viem, aké to je byť neprávom odsúdený a plne si uvedomujem svoju zodpovednosť za férové konanie nielen v športovom svete,“ píše bez ďalšieho vysvetlovania Danko.

Sulík naznačil, že rozhodujú podľa národností

K analytikom videí z poslednej tohtoročnej Saganovej etapy na Tour de France sa pridal aj líder opozície a šéf SaS Richard Sulík. „O bicyklovaní neviem nič,“ priznáva sa na Facebooku Sulík, no v blogu má po zhliadnutí si troch videí jasno. „Nie je jednoznačne preukázané, že zámerne zapríčinil Cavendishov pád a aj pre neho musí platiť prezumpcia neviny,“ píše Sulík.

Aj europoslanec potom naznačuje, že v tomto spore ide o národnosť. Pochybuje, či by taký tvrdý trest uplatnili aj „v prípade víťaza etapy, Francúza Démara“.

Žiada zverejnenie mien rozhodcov – aj s národnosťami. „Lebo všetci sa síce hrajú na veľkých megaobjektívnych Európanov, ale nakoniec sa z nich vykľuje Jahnátek z Komjatíc. Barosso, ešte keď bol šéf komisie, zamestnával na manažérske posty najmä Portugalčanov, terajší šéf komisie Juncker robil pokútne daňové dohody v prospech Luxemburgu a na úkor všetkých ostatných krajín, naši chlapci z U21 by tiež vedeli niečo povedať a nikto ma nepresvedčí, že ak dôjde na lámanie chleba, šéf rozhodcovskej komisie Philippe Mariën si nespomenie, že je Belgičan. Belgicko má momentálne dvoch jazdcov v prvej desiatke a celkom sa hodí zbaviť sa ťažkého konkurenta, akým Sagan bezpochyby je,“ napísal Sulík.

Fico: Je to veľká strata pre Tour

Na Saganovu diskvalifikáciu veľmi zmierlivo reagoval premiér Robert Fico. Nezdôrazňoval krivdu a ani nehovorí, že by niekto zneužil svoje postavenie. „Diskvalifikácia Petra Sagana je veľkou stratou pre Tour de France. Táto osobnosť bude chýbať všetkým, ktorí milujú cyklistiku. Držím Petrovi palce v jeho ďalšej športovej kariére,“ napísal premiér na Facebooku.

Na slová Andreja Danka o vypisovaní organizátorom Fico nereagoval.

Premiér minulý týždeň prijal futbalistov a aj na tomto stretnutí hovoril o nespravodlivosti. Na prijatí bol vtedy aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý to potom vysvetľoval na videu a hovoril, že ho pobavila otázka, prečo tam prišiel. „Zoberte si, aký obrovský rešpekt a strach museli budiť výkony slovenských futbalistov, keď sa takéto dva renomované tímy rozhodli pre takúto podlú hru,“ hovoril Kaliňák.

Ku komentárom o krivde sa v prípade mladých futbalistov a ani Sagana nepridal prezident Andrej Kiska. Kiska prijal hokejbalistov, ktorí vyhrali majstrovstvá sveta a bol pri tom pozitívny. „Hokejbalisti sú asi prví majstri sveta v kolektívnych športoch, ktorých som privítal v Prezidentskom paláci. Aj ja som ho ako chalan hrával s tenisovou loptičkou na ulici, takže niečo o hokejbale viem,“ napísal na Facebook.

Policajti: Lakeť sa nestal

Protieurópsky post po Saganovom konci na Tour napísal aj Boris Kollár. „A takto s nami jedná celá ÚNIA aj Ficovo JADRO, sme len lokaji a dokazujú nám to všade vo FUTBALE ( 21) tu na TOUR a aj v politike. Angličana za také niečo nikdy nepotrestali. Majú na nás dvojaký meter,“ napísal líder Sme rodina na Facebooku (doplnili sme interpunkciu).

O krivde hovorí aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Proste, bol moc vysoko, tak ho stiahli,“ napísala tiež na Facebooku. Pridala sa tiež k výzve Zbieraj kilometre, podpor Sagana. Cyklisti majú jazdiť na bicykli „na podporu Petra Sagana, ktorý pre Slovensko vo svete urobil viac ako ktokoľvek iný“.

O vtip sa pokúsili policajti. „Lakeť sa nestal,“ znie status na oficiálnom profile Polície SR, ktorá je v posledných týždňoch na Facebooku mimoriadne aktívna. Odkazuje tak na časté konštatovanie z policajných uznesení Skutok sa nestal, ktoré sa stalo aj heslom Veľkých protikorupčných protestov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie