Denník N

Ficovi chýbal na Devíne Kiska. Danko: Ja som chcel prísť, ale Fico ma odmietol

Fico na Devíne. Foto – tasr
Fico na Devíne. Foto – tasr

Traja najvyšší ústavní činitelia si cez štátny sviatok vymieňali výčitky. Začal to premiér Robert Fico na Devíne.

Štátny sviatok Cyrila a Metoda strávili mnohí Bratislavčania kvôli zavretým obchodom v Rakúsku. Na Facebooku zverejňovali fotky zo zapchatých ciest pred miestnymi nákupnými centrami.

Premiér Robert Fico oslavoval na Devíne. Vo svojom prejave sa posťažoval, že je na Devíne z ústavných činiteľov sám. Konkrétne mu chýbal prezident Andrej Kiska.

„Haló, kričím a hovorím aj k najvyššiemu ústavnému činiteľovi tohto štátu, že je najvýznamnejší štátny sviatok, aký SR má, a musíme si ho vážiť a uctievať,“ vyhlásil Fico. Prezident Andrej Kiska nemal v stredu žiadny oficiálny program. Vo štvrtok ide do Poľska na summit dvanástich prezidentov.

„Prezident sa zúčastnil viacero osláv štátnych sviatkov, kde premiéra Fica nevidel,“ reagoval Kiskov hovorca Roman Krpelan. Fico podľa neho odmietol napríklad pozvanie uctiť si Deň víťazstva nad fašizmom 8. mája tohto roku v Kalinove.

„Ale nikdy by prezidenta Andreja Kisku nenapadlo o tom verejne hovoriť. A už vôbec nie, ak by mal premiér manželku vo vysokom štádiu tehotenstva,“ dodal Krpelan. Prezidentova manželka Martina má porodiť v krátkom čase.

Do prestrelky medzi Ficom a Kiskom, ktorí sa naposledy pochytili pre Kiskovo využívanie vládneho špeciálu, sa podvečer prekvapivo pridal predseda parlamentu Andrej Danko. Nepodporil však svojho koaličného partnera Fica, ale ukázal, že premiér nie je v sťažnosti na to, že ústavní činitelia s ním neprišli na Devín, úprimný. Danko vyhlásil, že on chcel prísť a chcel aj vystúpiť s prejavom, ale Fico ho na oslavách nechcel.

„Z protokolu Úradu vlády dostal odpoveď, že jeho prejav nie je na oslavách žiaduci, a preto sa na oslavách nezúčastnil,“ napísal Danko na Facebooku.

„Prejav predsedu, ako aj svoj postoj zverejnil na svojom fb profile, ako aj fb profile strany. Napriek tomu, že išlo o akciu Úradu vlády, osobne mu je ľúto, že na  takom významnom podujatí sa nemohol aktívne zúčastniť,“ napísal ešte správca Dankovho Facebooku.

Danko tvrdí, že „dnes si pripomíname našich slávnych vierozvestcov. Svätý Cyril a svätý Metod tvoria v dejinách Slovákov jednu z najdôležitejších kapitol“. Úrad vlády zatiaľ na Dankovo stanovisko nereagoval.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie