Denník N

Choleva začal pracovať pre Mičeva: K Ficovi som ísť odmietol

Radovan Choleva
Radovan Choleva

Politický marketér Radovan Choleva, ktorý vymyslel a rozbiehal Newsfilter Denníka N, odmietol ponuku stať sa členom mediálneho tímu úradu vlády. Na tento post si chce počkať s iným premiérom.

Pre koho teraz pracujete?

Od apríla je klientom mojej firmy Rudolf Kusý, kandidát na bratislavského župana, a od júla sme sa dohodli na spolupráci s kandidátom na župana v Banskej Bystrici Stanislavom Mičevom. Okrem toho robíme ako firma občasné konzultácie pre dvoch politikov, ktorí si však neželajú byť menovaní.

Existuje u vás hranica, pre koho by ste už nepracovali?

Pri volebných kampaniach sa vždy snažím robiť pre kandidáta, ktorého považujem za najlepšieho z ponuky všetkých kandidátov. Všeobecne by som tú hranicu nakreslil medzi politikov, ktorých považujem za slušných a menej slušných.

Váš kolega z firmy Vrtieť psom Michal Hlaváč sa stal členom mediálneho tímu úradu vlády. Dostali ste takúto ponuku aj vy?

Sprostredkovane áno, ale už v zárodku som ju odmietol. Stále som totiž nerezignoval na možnosť, že sa dá robiť proeurópska politika zároveň s protikorupčnou. V roku 2014 som napríklad pracoval pre Richarda Sulíka. Nedávno som však na Facebooku o ňom napísal, že ak odmieta jadro Európskej únie, tak to pre mňa znamená, že tým druhým vektorom je približovanie sa k Východu, a takúto politiku odmietam.

Robiť pre premiéra je vo vašom povolaní vrchol. S Michalom Hlaváčom ste boli dvojica, mali ste spolu aj firmu. Prečo ste to odmietli, keď on to prijal? Mohli ste sprostredkovane riadiť krajinu.

Je to asi naozaj vrchol mojej profesie, ale som ešte pomerne mladý a dúfam, že sa tam ešte raz budem môcť ísť pozrieť s niekým iným ako s Robertom Ficom. Jednoducho som nemohol ísť robiť pre Fica a Kaliňáka. Za tých desať rokov sa im už nakopilo toľko káuz a škandálov, že nevidím dôvod, prečo by som im mal pomáhať ich obhajovať a vysvetľovať. Je to súčasť ich politickej minulosti a každého raz jeho minulosť dobehne. Viedli sme o tom s Mišom diskusie, preňho to bola možnosť ísť sa pozrieť na najvyššie poschodie. Ja si na tú možnosť ešte počkám. Našu spoločnú firmu sme asi pred mesiacom predali.

Radovan Choleva (33)

V súčasnosti má firmu Winston Wolf na volebné kampane, politický konzulting a krízovú komunikáciu. Vyštudoval politológiu na Univerzite Komenského v Bratislave. Ako novinár pôsobil najmä v TASR a TA3, od roku 2009 bol vedúcim tlačového oddelenia Bratislavskej župy u Pavla Freša, potom pracoval ako poradca starostky Starého Mesta Tatiany Rosovej. Spolupracoval na kampani súčasného primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, prezidenta Andreja Kisku, bol poradcom europoslanca Richarda Sulíka a vlani strávil pred voľbami desať mesiacov vo volebnom štábe Siete. V roku 2016 publikoval denne komentovaný výber udalostí dňa Newsfilter. 

Ale v minulosti ste pracovali aj pre politikov Smeru, napríklad pre Janu Vaľovú.

Robil pre ňu Michal Hlaváč, ja som sa s pani Vaľovou nikdy nestretol ani nerozprával. Vtedy sme to mali vo firme rozdelené, ja som robil na kampani primátora Iva Nesrovnala.

Podľa posledného prieskumu agentúry Focus by mal Kotleba v župných voľbách v Banskobystrickom kraji 25,9 percenta, Lunter takmer 20, nasledujú Klus a Mičev s 12,9 percenta. Vzhľadom na predpokladanú dohodu medzi kandidátmi, že nakoniec podporia toho, ktorý bude mať najviac percent, má ešte pre Mičeva zmysel kampaňovať?

Prvý prieskum k týmto voľbám bol zverejnený agentúrou AKO, objednal si ho Mičev a v ňom bol druhý on. Teraz bol zverejnený prieskum, ktorý si objednal Lunter, a druhý bol on. Keď to trochu odľahčím, tak čakám ešte prieskum, ktorý si objedná Klus, a v ňom bude druhý Klus. Pri zvažovaní tejto ponuky ma definitívne presvedčilo, že Mičev na moju otázku, či by kandidoval aj vtedy, ak by nekandidoval Kotleba, odpovedal, že nie. Jemu ide naozaj o to, aby nebol v povstaleckom kraji županom fašista. Mičev je pripravený vzdať sa kandidatúry bez akýchkoľvek problémov. Napokon, on prišiel s memorandom o vzdaní sa v prospech najsilnejšieho a zatiaľ ho podpísal len on. Ostatní to sľúbili ústne.

Dodržia ten sľub? 

Očakávam, že v septembri bude viacero prieskumov, urobí sa nejaký ich vážený priemer a na základe toho sa dvaja vzdajú. Vtedy je šanca poraziť Kotlebu. Osobne považujem za veľmi nešťastné načasovanie návrhu na zrušenie Kotlebovej strany. Ak o tom rozhodne súd ešte pred voľbami, lepšiu kampaň si Kotleba ani nemôže želať. Spôsobilo by to maximálnu mobilizáciu jeho voličov, čo by mohlo byť pri tradične nízkej účasti rozhodujúce.

Prečo by mal byť županom Mičev?

Doteraz som ho osobne nepoznal, a keď som sledoval kampaň len zvonku, už vtedy som si hovoril, že z troch kandidátov sa mi zdá on ako najvhodnejší Kotlebov súper. Veľký energický chlap so zástavou SNP v ruke. Kto iný by mal Kotlebu poraziť? Keď som ho spoznal osobne, pôsobí na mňa rovnako – ako slušný a energický človek. Ideme to vyskúšať, na kampaň máme približne tri mesiace. Trochu sme ju už aj pozmenili. Na bilbord sme dali slogan Už nikdy viac s prekríženým hákovým krížom.

Bilbord Stanislava Mičeva

Kandidát Lunter sa skôr snaží hovoriť o tom, čo sa dá v kraji urobiť a zmeniť, a na Kotlebu sa až tak nesústreďuje. Ktorá taktika je lepšia?

Nechcem komentovať stratégiu iných kandidátov, ale podľa mňa sa nedá tváriť, že tieto voľby nie sú o Kotlebovi. Aspoň pre Mičeva sú. Médiá aj celková atmosféra budú nastavené tak, či Kotleba v kraji obháji pozíciu. Je to kľúčové aj z celoslovenského hľadiska. V parlamente napríklad teraz môže hovoriť, že nevie nič zmeniť, lebo nemá väčšinu. V kraji má však všetky právomoci, a ak ho ľudia odmietnu, dajú mu jasne najavo, že touto cestou ísť nechcú, a v roku 2020 bude mať vo voľbách rovnaký alebo menší výsledok ako v roku 2016. No ak sa nám ho nepodarí zastaviť teraz, môže to v roku 2020 dopadnúť katastrofálne. V utorok bola tlačová beseda opozičných strán k ich kandidátom na županov a zdá sa mi, že to strašne podceňujú. Už len to, že tam nebol ani jeden líder, svedčí o tom, akú tomu prikladajú hodnotu. Z predstavených kandidátov má reálnu šancu na zvolenie iba Majerský v Prešovskom kraji.

Mičevovu česť spochybňuje novinárka Ľuba Lesná. Napísala, že múzeum použilo jej filmové materiály, za ktoré nezaplatilo, a takisto že nezaplatilo za prácu, ktorú pre Múzeum SNP urobil manžel Zity Furkovej.

Viem, že ide o nejaký finančný spor z roku 2004, keď ešte nebol riaditeľom Múzea SNP, a že sa tento spor ťahá dodnes. Stano Mičev k týmto udalostiam napísal vysvetľujúci blog a názor si môže urobiť každý sám, ale mňa osobne presvedčil.

Niektorí mu vyčítajú aj jeho komunistickú minulosť.

V ŠtB ako agent evidovaný nebol a má na to aj lustračné osvedčenie. Do KSČ vstúpil jedenásť dní po revolúcii s tým, že stranu zmení na sociálnu demokraciu dubčekovského typu. Bol asi posledným človekom, ktorý do strany vstúpil po revolúcii, čo je najlepším dôkazom, že to nebral kariérne. Naozaj nie je komunista, ani eštebák.

Založili ste Newsfilter, formát, ktorý je na Denníku N veľmi úspešný. Prečo ste v ňom už nepokračovali?

Nápad na Newsfilter som nosil v hlave už dlhšie. Chcel som odľahčiť ľudí, ktorí chcú byť informovaní, ale nemajú čas sa prehŕňať kvantami správ. Predstavoval som si to tak, že keď sa napríklad premiér večer po celodennom rokovaní v Bruseli opýta svojho šéfa komunikačného oddelenia, čo sa stalo na Slovensku, on mu dá jednu A4 – a to mal byť ten Newsfilter. Pôvodne som tam ani nemal mať komentáre, ale časom sa veľmi chytili. Skončil som, lebo odmena mi nestačila na pokrytie životných nákladov. Som však rád, že ten projekt stále žije, som jeho pravidelným čitateľom, a veľmi sa mi páči, ako to robíte, najmä keď ho píše Konštantín Čikovský.

V Newsfiltri ste analyzovali politickú situáciu a predpovedali, čo sa stane. Pred rokom ste po 100 dňoch vlády napísali: „Koalícia je v dezolátnom stave. Nová vláda zvykne priniesť nové nápady, novú energiu, a teda novú nádej, ale táto vláda sa od svojho vzniku iba potáca k svojmu zániku. Vážny spor medzi predsedom druhej najsilnejšej strany a najbližším človekom premiéra (Danko vs Maďarič), neudržateľné postavenie druhého najsilnejšieho muža vlády (Kaliňák – kauza Bašternák) či rozpad najmenšej koaličnej strany (Sieť) sú príznaky, ktoré viac ako naznačujú, že táto vláda štyri roky neprežije. Je len otázka času, ktorá z týchto (prípadne iných) časovaných bômb vybuchne a privedie nás k predčasným voľbám.“ Stále si to myslíte?

Už nie. Takéto smelé vyjadrenia som mal aj pre zdravotný stav premiéra, ale ten sa vraj už dal do poriadku. Ako hovorí staré príslovie, predpovedanie udalostí je ťažké, najmä ak sa týkajú budúcnosti. Ak si však pozriete predpovede z môjho posledného Newsfiltra, tak tie zatiaľ vychádzajú – napríklad že Kiska sa bude musieť vyjadriť, či zostane v politike, alebo že Štefunko s Beblavým tento rok založia stranu.

Ako vládu hodnotíte dnes?

Fico najviac škodí krajine tým, že jej nepomáha. Ak si odmyslíme všetky kauzy, tak pri moci je viac ako desať rokov a krajinu neposunul ani o kúsok dopredu. Udržiava ju v bežnej prevádzke, ale nič viac. Keby si vybral aspoň jednu oblasť a pohol s ňou, napríklad justíciu alebo školstvo, bol by v učebniciach. Ale takto mu zazlievam, že pri jeho politickom talente je jediným zmyslom jeho vládnutia prežiť. A nevylučujem, že sa pri moci možno udrží aj po roku 2020, hoci len s dvadsiatimi percentami.

Radovan Choleva

Keby ste mali o Ficovi napísať stať do dejepisu, čo by tam bolo?

On by si určite našiel pozitíva, ako schengen alebo zavedenie eura. Drží krajinu v štandardných rámcoch, ale to je málo. Táto krajina by potrebovala trochu odvahy.

O Robertovi Kaliňákovi ste v júni 2016 napísali: „Otázka už neznie či, ale kedy a ako Kaliňák odstúpi… Tento tlak už Kaliňák po politickej stránke nemôže ustáť… Asi už čoskoro Fico odporučí Kaliňákovi inšpirovať sa filmom ‚Zbaľ prachy a vypadni‘.“ Ponúkli ste aj jeho troch možných nástupcov. Prečo je podľa vás stále vo funkcii?

Dnes je to už vlastne politická mŕtvola. Vidím tam dva dôvody, prečo neodstúpil – prvý je, že s Ficom spolu do politiky vstúpili a zrejme si Fico povedal, že Kaliňák s ním z politiky aj odíde. Druhý dôvod je podľa mňa mocenský –Kaliňák drží všetky bezpečnostné zložky štátu, od polície cez tajné služby až po justíciu, a svojím spôsobom je pre udržanie systému dôležitejší ako Fico. Keby tam dali kohokoľvek iného, nemali by veci pod takou kontrolou. Ale nech mi je odpustené, dám ešte jednu predpoveď – podľa mňa v roku 2020 už Kaliňák nebude kandidovať do parlamentu. Čudujem sa, že sa tam stále drží, pretože aj premiérovi tým komplikuje jeho protikorupčnú agendu. Kým však premiér býva u Bašternáka, tak jeho protikorupčná rétorika nebude uveriteľná.

Predpovedali ste tiež, že riaditeľ Čistého dňa to má spočítané a že Ján Richter už nebude dlho ministrom: „Ak existuje v Smere aspoň elementárny pud sebazáchovy, Richterovu hlavu bude musieť dať na klát. Hovorí sa tomu ‚politická zodpovednosť‘, a ak ju neponesie minister ani za štátom akreditované zneužívanie maloletých dievčat, tak si tento výraz môžeme raz a navždy vyškrtnúť zo slovníka.“ Čo hovoríte na to, že sa stal opak?

V Newsfiltroch som písal hlavne o tom, ako by mala vyzerať politická zodpovednosť podľa mňa. Keď ju nevyvodili pri Kaliňákovi a ani pri Richterovi, kde už išlo o deti, čo je z hľadiska komunikácie mimoriadne citlivá vec, tak už si naozaj každý minister môže dovoliť čokoľvek. Ktokoľvek aj z inej vládnej strany môže povedať, že keď neodišli títo dvaja, prečo by som mal odchádzať ja? Úplne to devastuje akúkoľvek politickú kultúru a vieru ľudí v elementárnu spravodlivosť. A aj to je jeden z dôvodov rastu Kotlebu. Jednoducho si v Smere povedali, že sa udržia pri moci a náladu v spoločnosti pri tom nebudú brať do úvahy.

Pri spore o koncesionárske poplatky ste predpovedali, že buď predseda SNS Andrej Danko ustúpi, alebo Marek Maďarič odíde zo Smeru. Maďarič teraz v strane prehral ďalší spor, keď podporoval za riaditeľa RTVS Václava Miku, ale Smer volil Jaroslava Rezníka. Ako vidíte Maďaričovu budúcnosť?

Uvoľnil sa, aj v diskusii Denníka N vystupoval veľmi otvorene. Cíti sa už slobodne a myslím si, že bude jeden z prvých dôležitých ľudí, ktorí opustia Smer. Je to len otázka času. Ja si napríklad myslím, že by mohol byť na čele akejsi slušnejšej sociálnej demokracie, ale sú aj názory, že bez Fica na čele by nič také nemalo šancu na úspech.

Popularita Andreja Danka dosť dlho rástla a vy ste písali: „Ak vám niekedy mama povedala, že nemôžete ísť do politiky, lebo neviete dobre vystupovať a pred ľuďmi alebo kamerami pletiete dve na tri, pošlite jej zopár vystúpení Andreja Danka a pribaľte k tomu tieto čísla.“ Dnes by ste nepovedali, že tá mama mala pravdu?

Pred rokom mi logicky vychádzalo, že ak má niekto šancu zbierať klesajúce preferencie od Fica, tak je to Danko, ale nedal ľuďom dôvod, prečo by ho mali považovať za budúceho premiéra. Asi si udrží nejakých svojich desať percent, ale na premiéra sa asi naozaj pasoval predčasne. Najviac mu uškodila kauza kapitánskych výložiek a to, že neprišiel s témou, ktorá by ľudí chytila za srdce.

A pritom tie výložky sú v porovnaní s inými vecami maličkosť.

A, paradoxne, v ten deň sa ukázalo aj to, že hodnosti si rozdelili aj smeráci. Všetko to však spadlo na Andreja Danka. Dôvodom bolo, že smeráci mlčali a on sa bránil a bozkával výložky. V takejto situácii rozhodne nemôžete ísť na tlačovku a snažíte sa to zahrať do autu. Fica dnes už nikto nevolá plukovník, ale Danko bude kapitánom už navždy.

Danko na vás v minulosti občas reagoval. Nikdy sa vás nepokúsil kontaktovať?

Prejavil o naše služby záujem ešte v roku 2015. Stretol sa s ním vtedy Michal Hlaváč, ale rozhodli sme sa s ním nespolupracovať.

Dá sa v politike, ktorá je do veľkej miery súťažou rétoriky, pôsobiť aj s rétorickou neobratnosťou Andreja Danka?

Aby sme mu nekrivdili, má aj niektoré pozitíva. Napríklad už na prvý pohľad vyzerá ako politik a snaží sa tak aj pôsobiť. Ľudia nie vždy úplne vnímajú obsah, často iba formu. Pred rokom som si myslel, že jeho rétorická neobratnosť sa dá vytrénovať. Ani Kiska kedysi nebol práve Cicero a vidíte, kde je dnes.

Bude podľa vás Andrej Kiska znovu kandidovať za prezidenta?

Myslím si, že nie. Ak urobil vážne rozhodnutie, že nejde do straníckej politiky a uprednostnil svoju rodinu, tak nevidím dôvod, prečo by neuprednostnil rodinu aj v prípade prezidentskej funkcie. A myslím si, že ani Fico už na prezidenta kandidovať nebude, aby neriskoval ďalšiu porážku, takže Smer postaví niekoho ako Lajčák alebo Šefčovič, aj keď Lajčák má už dnes po kauze Evka trochu menšie šance.

Radovan Choleva

Bude Iveta Radičová ešte kandidovať na nejakú verejnú funkciu?

Z jej verejných vyjadrení vyplýva, že nie, ale ja by som túto možnosť úplne nevylúčil.

Môže byť Miroslav Beblavý premiér?

Je to asi najmúdrejší politik, s akým som sa kedy stretol, ale na funkciu premiéra musí mať človek aj iné schopnosti ako vysokú inteligenciu. Aby sa mohol stať Beblavý predsedom vlády, bude sa musieť naučiť osloviť aj dav na štadióne. Takýto talent nikde momentálne nie je, preto si aj myslím, že si Robert Fico stále drží svojich 28 percent. Keď sa ma niektorí ľudia pýtali, kto z verejného priestoru by sa raz mohol stať premiérom, tak som povedal meno Zuzana Wienk. Je charizmatická, inteligentná, pracovitá a má aj dostatočnú autoritu. Ale pokiaľ viem, nemá záujem vstúpiť do politiky.

Kto v Smere nahradí Roberta Fica?

Niekto z modernejšie zmýšľajúcich politikov typu Pellegrini, Kažimír, Drucker.

Drucker predsa ani nie je členom strany.

Dovolím si ďalšiu prognózu. Viem si predstaviť hypotetickú situáciu, že výsledky volieb budú také, že sa spolu budú musieť rozprávať Smer a SaS. Sulík môže povedať, že jedine bez Fica na čele vlády, a Fico povie, že bez Sulíka vo vláde. V takomto prípade si viem predstaviť na čele vlády niekoho z externého prostredia, kto by bol prijateľný pre obe strany.

Stane sa Sulík premiérom?

Je to malá pravdepodobnosť. Podľa mňa už teraz naráža na strop svojich preferencií, a keď prídu nové strany, začne postupne klesať.

Dostane sa Most-Híd v roku 2020 do parlamentu?

Ak pred voľbami vytvorí koalíciu s SMK, tak bez problémov. Rovnako si myslím, že ak chcú uspieť, tak skupina ľudí okolo Mira Beblavého a Progresívne Slovensko k sebe musia nájsť cestu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie