Denník N

Danko zrušil rokovanie vlády, nahneval sa na Fica. Premiér hovorí, že kríza nie je

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 15:30 – Posledné rokovanie vlády pred prázdninami ráno pred deviatou hodinou zrušili. Fico povedal, že sa už s Dankom stretol a nedorozumenie si vysvetlili.

Úrad vlády vo štvrtok ráno mimoriadne zrušil posledné rokovanie vlády pred prázdninami. O pol deviatej dostali všetci ministri oznam, že rokovanie nebude. Oznámenie nebolo zdôvodnené a nebol v ňom uvedený ani náhradný termín. Rovnaké oznámenie poslal bez bližšieho vysvetlenia úrad vlády neskôr aj médiám.

Podľa informácií Denníka N sa Andrej Danko nahneval na Roberta Fica a šéf SNS povedal svojim ministrom, aby nešli na vládu.

Most-Híd zrušenie rokovania vlády nechcel komentovať. Fico sa neskôr, popoludní, stretol s Dankom a vyhlásil, že už si nedorozumenie vysvetlili.

Nežiaduci na Devíne

Danko sa urazil na Fica za oslavy na Devíne. Zverejnil status, že ho tam Fico nechcel, hoci chcel vystúpiť s prejavom.

„Z protokolu úradu vlády dostal odpoveď, že jeho prejav nie je na oslavách žiaduci, a preto sa na oslavách nezúčastnil,“ napísal Danko na Facebooku.

„Prejav predsedu, ako aj svoj postoj zverejnil na svojom FB profile, ako aj FB profile strany. Napriek tomu, že išlo o akciu úradu vlády, osobne mu je ľúto, že na takom významnom podujatí sa nemohol aktívne zúčastniť,“ dodal ešte správca Dankovho facebooku.

Fico pritom za neúčasť na oslavách kritizoval prezidenta Andreja Kisku.

Fico: Išlo o učiteľov, žiadna kríza

Fico popoludní tvrdil, že odloženie rokovania vlády nesúviselo s Dankovým hnevom. Išlo podľa neho o „nedorozumenie medzi protokolmi“. Vládu vraj odložili preto, že lebo Fico čakal, „že bude vyriešený problém platov učiteľov, tento problém stále vyriešený nemám“.

Vláda sa podľa Fica stretne 24. júla a dovtedy chcú využiť priestor na diskusiu. „Všetko je dohodnuté, vybavené, žiadna kríza,“ povedal Fico novinárom s tým, že „vy by ste sa tešili, keby bola kríza, ale musím vás sklamať“. Novinárom tiež vytkol, že keď sa koaličné strany hádali počas vlády Ivety Radičovej, tak médiá ich „kryli“.

Odloženie rokovania vlády podľa Fica vôbec nesúvisí ani s vymenovaním Ľubomíra Jahnátka za šéfa regulačného úradu, k čomu malo dôjsť tiež vo štvrtok. „Jeho nominácia nie je nikým spochybnená.“

Vláda tiež podľa Fica mala komplikované body Volkswagen a „zložitý materiál, ktorý sa dotýka podpory športových investícií“.

Dankov odkaz Ficovi cez Sagana

Predseda SNS Danko si do Fica „kopol“ aj v súvislosti s vylúčením Petra Sagana z Tour de France. „Nie som typ politika, ktorý bude vypisovať organizátorom a funkcionárom za hrubé porušenie alebo zneužitie právomocí,“ odkázal ešte v stredu na premiérov list šéfovi UEFA kvôli futbalistom do 21 rokov.

Podľa Ficových straníckych kolegov sa chce vyhnúť akejkoľvek kríze v koalícii kvôli rokovaniam s Nemeckom a Francúzskom o jadre Európskej únie, a preto bude na Danka vždy reagovať zmierlivo.

Vo štvrtok o 13.00 sa mala uskutočniť koaličná rada. Aj tú zrušili.

Nie je to prvá kríza vo vzťahoch

Posledná vážna koaličná kríza prebiehala začiatkom roka práve pre regulačný úrad medzi Dankom a Smerom. Tretí člen koalície, Béla Bugár, stál mimo konfliktu, skôr v úlohe zmierovateľa. Danko vtedy vzťahy prirovnal k manželstvu pred rozvodom, verejne sa posťažoval, že sedem dní nehovoril s premiérom – neskôr sa opravil, že to boli štyri dni –,  a jeho poradcu Erika Tomáša označil za donášača.

Danko si v čase, keď chodili do domácností zvýšené faktúry za elektrinu, kládol podmienky v energetike, tvrdil, že požadujú vznik energetického holdingu. „Alternatívou tejto požiadavky bude zlepšenie činnosti ministerstva hospodárstva, vznik samostatnej sekcie.“

Zažehnať rozpory sa podarilo predsedom strán v polovici februára. Na spoločnej tlačovke plnej úsmevov hovorili, že vzťahy sa podarilo upratať. Žiadna z požiadaviek SNS sa neskôr nezačala plniť.

„Dohodli sme sa na uprataní vzťahov, aby sme komunikovali navzájom my a nie naše tímy,“ hovoril vtedy Danko. „Aby sme sa vyhli mediálnym prestrelkám, ktoré sú sústo pre bulvár,“ povedal predseda SNS.

Smer napokon odvolal Jozef Holjenčíka z funkcie v ÚRSO a nahradiť ho má exminister hospodárstva a pôdohospodárstva za Smer Jahnátek.

Prvý spor Danka so Smerom prišiel už krátko po vzniku vlády vlani v júni. Počas rokovania koaličnej rady, na ktorej preberali otázku zvýšenia koncesionárskych poplatkov, sa predseda SNS náhle zdvihol a oznámil, že z rokovaní odchádzajú.

Slovenská národná strana zvýšenie koncesionárskych poplatkov napokon aj zablokovala a Danko ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi verejne viackrát ostro odkázal, že koncesie cez SNS neprejdú. Fico sa zastal svojho ministra len veľmi opatrne a koncesie skutočne vládou neprešli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie